10 trucuri culinare de folosit în bucătărie

De: Carmen Ulian / 08.01.2015, 09:00
Gătitul este o îndemânare, ceea ce înseamnă că odată cu practica te poți dezvolta mai mult, la fel și priceperea în bucătărie.

Iată câteva trucuri din bucătărie la îndemâna oricui vrea să se apuce de gătit. Sunt extrem de simple și nu necesită mult timp la dispoziție.

1. Usturoiul se decojește mai ușor dacă-l bagi la microunde – 10 secunde sunt îndeajuns să poți curăța căpățâna de ustoriu mai repede, ca prin magie.

2. Midiile și scoicile – le cureți mai ușor și se vor deschide dacă le scufunzi în apa alături de câteva linguri de făină timp de 30 de minute. Ele vor ingera fâina și vor expulza orice urmă de nisip sau mizerie deținută în carapace.

3. Lămâia va fi mai zemoasă dacă o bagi 20 – 30 de secunde la cuptorul cu microunde, după care ruleaz-o cu palma sau în mâini și apoi o tai.

4. Excesul de grăsime din mâncare se poate îndepăta cu ajutorul cuburilor de gheață pe care le pui în recipient. Acestea vor solidifica grăsimea care va sta la suprafață.

grasime

FoodMayhem.com/Flickr

5. Presară sare pe fundul de lemn atunci când tai verdeața – fricțiunea și greutatea sării nu va mai permite lipirea de cuțit a verdețurilor. Metoda funcționează de minune la rozmarin și cimbru.

6. Șterge și usucă bine carnea sau fructele de mare înainte de a le găti la grătar. Astfel vor avea un aspect delicios la exterior, gen caramelizat, și vor fi suculente la interior.

7. Toacă salata iceberg în câteva secunde îndepărtând miezul acesteia. Ia salata și lovește cu ea fundul de lemn pe partea cu cotorul. Acesta va fi ușor de începărtat cu mâna, iar apoi tu vei putea tăia salata așa cum îți dorești.

8. Pentru ca oala să nu mai dea în clocot și să curgă pe aragaz pune o lingură de lemn pe marginea vasului. Este indicat a se folosi o lingură uscată, care, fiind la temperatura camerei va sparge bulele și le va trimite înapoi în oală fără a mai exista riscul ca ele să ajungă pe aragaz.

oala

9. Zahărul care s-a întârit în recipient poate fi mărunțit din nou dacă te apuci să spargi bucata de zahăr care s-a format sau dacă îl bagi la microunde. Îl pui într-un vas, îl stropești cu puțină apă și pui deasupra un prosop, șervet, etc. Îl lași la micorunde 30 de secunde și poți continua procedura până când zahărul este așa cum dorești.

10. Udă-ți degetele și vei putea scoate un ou din coajă. Îți va fi mai ușor să-l apuci. Cât este de util nu știm, dar pare să fie amuzant de făcut…măcar o dată.