1.000 de lei amendă, dacă nu votezi!

De: Marian Andrei / 12.04.2012, 17:20
1.000 de lei amendă, dacă nu votezi!
Senatul a adoptat tacit Legea prezentei obligatorii la vot, care prevede c persoanele care nu votează să fie "pedepsite" cu amendă, tăierea indemnizațiilor și ajutoarelor acordate de stat sau, în caz de recidivă, cu ștergerea din listele electorale.

Certurile dintre putere și opoziție au, din punct de vedere legislativ, efecte nefaste. Astfel, în ultimele luni, sute de proiecte de lege și inițiative legislative au trecut de Senat prin adoptare tacită, în loc de a fi discutate de aleși.

Proiectul referitor la prezența obligatorie la vot prevede aplicarea unei sancțiuni contravenționale în valoare de 1.000 de lei persoanelor care nu se prezintă la vot. În cazul în care persoana care a fost deja amendată nu se prezintă nici a doua oară la vot, aceasta va fi sancționată cu tăierea indemnizațiilor și ajutoarelor acordate de stat. În final, la a treia abatere, persoana respectivă va fi ștearsă din listele electorale, adică nu va mai putea vota niciodată.

Cei doi inițiatori ai acestui proiect, deputații independenți Tudor Ciuhodaru și Mircia Giurgiu, susțin că votul obligatoriu ar avea drept rezultat un grad mai mare de legitimitate al aleșilor, reducerea numărului de voturi fraudate și a cazurilor de mită electorală.

Forul decizional în cazul acestei legi este Camera Deputaților, care are posibilitatea, la dezbateri, să stabilească o formă corectă a acestei legi.