10.000 de medici români au plecat în străinătate, în ultimii 5 ani

De: Marian Andrei / 16.02.2012, 16:30
10.000 de medici români au plecat în străinătate, în ultimii 5 ani
Sistemul de învățământ a produs 7.000 de medici, în ultimii cinci ani, însă numărul celor plecați în străinătate, în aceeași perioadă, este mult mai mare, adică 10.000, a declarat Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Potrivit lui Astărăstoae, în România sunt în total 56.000 de medici, 13.000 sunt rezidenți, 2.000 sunt pensionari care au rămas în evidențele CMR, iar restul sunt doctorii cu liberă practică.

Scăderea numărului de doctori s-a produs, în opinia președintelui Colegiul Medicilor, din două cauze: blocarea posturilor și migrația medicilor.

„Numărul medicilor a scăzut din cauza blocării posturilor, dar și a plecării acestora în străinătate. Statul este obligat să protejeze sănătatea și, de asemenea, să-și îndeplinească responsabilitatea socială”, a mai spus profesorul Vasile Astărăstoae, în cadul conferinței „Au pacienții nevoie de o schimbare a sistemului de sănătate? Reforma, între responsabilitatea cheltuirii fondurilor și nevoia de schimbare„.