10.000 î.H.

De: Mioara Tronaru / 10.03.2008, 00:00
10.000 î.H.
10.000 de ani înainte de Hristos, în inima munţilor... Tînărul vînător D'Leh o iubeşte pe frumoasa Evolet, o orfană pe care a adoptat-o tribul său cu ani în urmă. Cînd aceasta este răpită de o bandă de jefuitori, D'Leh porneşte pe urmele lor împreună cu micul grup cu care vîna de obicei mamuţii. Băieţii ajung pentru prima oară în viaţă să depăşească graniţele teritoriului lor, aventurîndu-se pe pămînturi pline de monştri şi descoperind civilizaţii despre a căror existenţă nu aveau habar. În final, adunînd şi alţi rătăciţi, ajung să constituie o mică armată. La capătul drumului, D'Leh şi ai săi descoperă un imperiu necunoscut, plin de piramide închinate unui zeu tiranic şi sîngeros. Tînărul vînător de mamuţi îşi dă seama că misiunea sa nu este numai cea de a o salva pe Evolet, ci chiar civilizaţia...

Scenaristul şi producătorul Harald Kloser spune: ”Nu am avut intenţia să facem un documentar, am vrut să dăm naştere unei poveşti avînd în centru omul la începuturile sale, confruntat cu forţe ce îl depăşesc”. Cu ”10.000 î.H.”, regizorul german Roland Emmerich înaintează într-o carieră cinematografică aflată sub semnul spectaculosului. După SF-urile ”Universal Soldier” (1992) şi ”Stargate” (1994), invazia extraterestră din ”Independence Day” (1996), filmul cu monştri ”Godzilla” (1998), filmul de război ”The Patriot” (2000) şi pelicula post-apocaliptică ”The Day after Tomorrow” (2004), el atacă un subiect la fel de grandios: aventura preistorică.

Recrearea mamuţilor
Cea mai mare dificultate a echipei a fost să creeze pe computer mamutul, celebrul animal preistoric, dar şi celelalte animale: tigrii cu dinţi-sabie şi păsările vremii. Regizorul Roland Emmerich crede că animalele seamănă destul de bine cu cele de atunci: ”Am folosit multe modele de elefanţi, tigri, struţi. Problema a fost că nimeni nu ştie cum merge un mamut. E un animal destul de diferit şi singurul fel de a afla cum se deplasează un animal este să-l vezi mergînd…”.

Premiera 14 martie
TO: 10,000 B.C. Producţie SUA, 2008.
R: Roland Emmerich. Cu: Steven Strait, Camilla Belle, Cliff Curtis, Nathanael Baring, Omar Sharif, Tim Barlow, Marco Khan, Joel Fry, Mona Hammond.
Distribuit de InterComFilm Distribution