11 cele mai interesante lifturi din lume

Apropo.ro / 11.07.2013, 13:20
Lifturile au un singur task - să transporte de la un etaj la altul pasagerii, în condiții de siguranță. În timp s-au modernizat, unele dintre ele devenind unice în lume prin anume ceva...

1. AquaDom, Germania

AquaDom, Germania

AquaDom din Berlin reprezintă un lift cilindru de 25 de metri înălțime și 11 metri diametru care este și acvariu. Se regăsește în hotelul Radisson Blu. Acvariul are 1 milion de litri de apă, peste 1.500 de pești din 50 de specii.

AquaDom, Germania

2. Falkirk Wheel, UK

Falkirk Wheel, UK

Se găsește în Scoția și face legătura dintre Canalul Forth and Clyde și Canalul Union. Diferența dintre cele 2 canale este de 24 de metri echivalentul unei clădiri de opt etaje înălțime. Roata are un diametru de 35 m și două brațe ce se extind la 15 m pe lângă un ax central.

Falkirk Wheel, UK

3. Globen Skyview, Suedia

Globen Skyview, Suedia

Skyview este o gondolă tip lift construit pe partea sudica a clădirii Ericsson Globe din Stockholm. La ora actuală, este cea mai mare clădire sferică din lume care a fost construită: are un diametru de 110 m și o înălțime de 85 m. Liftul urcă până la 130 m.

Globen Skyview, Suedia

4. Hammetschwand, Elveția

Hammetschwand, Elveția

Liftul Hammetschwand din Elveția este considerat cel mai înalt lift exterior din Europa. Urcă pe lângă un munte și până sus pe platou, la 153 m în mai puțin de un minut, iar mai departe se pornește spre locul unde se regăsește și un hotel-resort – Buergenstock, la 847 m. Este un popular loc de vacanță. De sus se poate admira Lacul Lucerne.

Hammetschwand, Elveția

5. Bailong, China

Bailong, China

Liftul Bailong este realizat din sticlă, pe o stâncă imensă din Wulingyuan, China, și urcă pasagerii până la 330 m înălțime. Se spune despre acest lift chinezesc că este cel mai înalt și cel mai greu lift din lume. Construcția lui a început în 1999 și a fost deschis publicului abia în 2002. Durează doar 2 minute cursa.

6. Gateway Arch, USA

Gateway Arch, USA

Liftul Gateway Arch este unul dintre locurile pe care trebuie să loe vezi dacă ajungi în St. Louis, Missouri. Cabina liftului are forma unui ou și transortă doar câte 5 oameni. Drumul până sus durează 4 minute, iar coborârea 3.

7. Santa Justa, Portugalia

Santa Justa, Portugalia

Liftul Santa Justa mai este denumit și Liftul Carmo, îl găsim în centrul istoric al orașului Lisabona, la capătul străzii Rua de Santa Justa. A fost construit în 1901.

8. Lacerda, Brazilia

Lacerda, Brazilia

Liftul Lacerda este localizat în Salvador, Bahia, și reprezintă una din principalele atracții ale zonei. Liftul face legătura dintre Orașul de Jos, Cidade Baxia, și Orașul de Sus, Cidade Alta. Liftul transportă până la 28 de pasageri pe zi, iar cursa de 30 de secunde costă 2 cenți americani. Înălțimea lui este de 72 de metri.

9. Mercedes-Benz – Muzeul Lifturilor, Germania

Mercedes-Benz - Muzeul Lifturilor, Germania

Liftul ce se regăsește în Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart este ca o piesă de rezistență a locului ce face legătura între etajele unde sunt expuse lucrurile dedicate brandului. Din interior, lifturile seamănă cu trei camione care se tot plimbă în sus și în jos. Cabina este precum o capsulă a timpului, iar podeaua din interior este luminată dramatic.

lift

10. Asansor, Turcia

Asansor, Turcia

Asansor înseamă lift în traducere din turcă și face parte dintr-o clădire istorică din cartierul Izmir Kartas. A fost construit în 1907 pentru serviciul public de către bancherul evreu Nesim Levi Bayraklñoglu. Sus există unul dintre cele mai renumite restaurante din Izmir.

11. Liftul Municipal Oregon City, USA

Liftul Municipal Oregon City, USA

Liftul din Oregon are o înălțime de 40 de metri și face legătura dintre două cartiere. Este singurul lift exterior din SUA. Cei care ajung sus pot admira orașul. Liftul merge cu program și nu are taxă de călătorie.