11 iulie, ziua internațională a ciocolatei

De: Gabriela Voicu / 11.07.2012, 16:00
Ciocolata este fără doar și poate cel mai îndrăgit desert, iar azi toată lumea o sărbătorește!

Neagră, albă, amăruie, cu lapte, alune, fructe, înghețată sau biscuiți, ciocolata este binevenită oricând și rămâne desertul favorit al oamenilor. De aceea i se cuvine o zi specială, iar azi este sărbătorită în toată lumea, fiindu-i dedicate diverse festivaluri și evenimente inedite.

Primele însemnări despre ciocolată trimit către anii 1400 – 500 î.Hr. când populația Olmec, concentrată în regiunea în care astăzi se află orașele Veracruz și Tabasco din Mexic, ar fi consumat băuturi pe bază de cacao. Cu circa 2.000 de ani în urmă arborele de cacao era descoperit în America de Sud. Exploratorul Cristofor Columb a fost primul care s-a bucurat de beneficiile boabelor de cacao.

Ciocolata a ajuns în Europa în secolul al 16-lea, după ce spaniolii i-au cucerit pe azteci. Conchistadorul Hernando Cortez obișnuia să bea un preparat din boabe de cacao, iar cu timpul spaniolii i-au adăugat trestie de zahăr, vanilie și scorțișoară.

Gustul a fost îmbunătățit , fascinația pentru cacao și ciocolată a crescut rapid, iar pe masură ce a devenit cunoscută pe continentul european ciocolata era considerată aliment de lux și cumpărată de cei bogați. Prima ciocolaterie a fost deschisă în 1657, în Londra.

Femeile adoră ciocolata cu lapte (Foto: Hepta)

Dacă multe femei consideră că ciocolata este inamicul siluetei, cercetările științifice au arătat de-a lungul vremii că oamenii care consumă ciocolată au mai puțin țesut adipos decât cei care nu mănânca. De asemenea, din punct de vedere caloric, ciocolata este neutră, deci permisă în diete, deoarece accelerează metabolismul, reduce riscul de infarct, atac cerebral, hipertensiune și diabet.

10 curiozități despre ciocolată:

– Contrar unor opinii, ciocolata conține cantități mici de cofeină. O cană cu cafea conține aceeași cantitate de cofeină din 10 batoane de ciocolată, cântărind 42 de grame.

– Ciocolata conține, printre altele, THC (o formă de cannabis) în cantități mici, principalul ingredient al marijuanei. Creierul folosește aceste substanțe pentru a produce dopamină și serotonină, responsabile pentru senzația de plăcere.

– Ciocolata se topește la 36 de grade Celsius, iar temperatura medie a corpului uman este 37 de grade Celsius.

– Boabele de cacao sunt foarte amare. Pentru a obține aroma de cacao, acestea trebuie trecute prin procesul fermentării, apoi sunt curățate, prăjite și cojite.

– Ciocolata albă a fost inventată în anii ’70 și reprezintă o combinație de unt de cacao, zahăr și lapte. Ciocolata albă este, de fapt, bej.

Bomboane de ciocolată (Foto: Hepta)

– Prima rețetă cunoscută pentru Negrese a apărut în Sears Roebuck Catalog, în 1897.

– La nivel mondial, oamenii cheltuie peste 20 de miliarde de dolari pe ciocolată, anual.

– Denumirea științifică a arborelui de cacao este Theobroma Cacao, termenul grecesc pentru „mâncarea zeilor”.

– Cuvântul ciocolată provine de la termenul aztec „xocolÁtl”, care înseamnă „apă amară”.

Aztecii foloseau boabele de cacao ca bani. De exemplu, un curacan costa 100 de boabe, iar un dovleac costa 4 boabe.