11 lucruri interzise în alte țări, dar permise în America

De: Mia Nicolescu / 13.07.2013, 14:00
Vă vine să credeți că în unele țări sunt interzise cărucioarele în care îți plimbi copiii? Vă puteți imagina mâncarea fără sosul de roșii?

Cărucioare pentru copii

Cărucior

Copiii din Canada sunt învățați să meargă pe stilul „vechi”. Canada a interzis cândva popularele cărucioare pentru copii în 2004, după ce s-a descoperit că aceste cărucioare care ajută copilul să meargă, pot întârzia creșterea sistemului locomotor și a creierului. Posesia sau punerea în vânzare a unui cărucior este pedepsită cu amendă, care variază între 100.000 de mii de dolari sau șase luni cu închisoare.

Ketchup în școli

Ketchup

În 2011, Franța a interzis condimentele pe bază de roșie în cantinele școlare, cu scopul de a păstra bucătăria franceză. O singură excepție franceză: studenții au voie să mănânce cartofi prăjiți cu ketchup.

Becuri incandescente

Bec

Eliminarea treptată a becurilor incandescente nu este la fel de ușoară ca apăsarea unui comutator. Dar alte țări au devansat SUA de data asta. Cuba a fost prima la linia de sosire atunci când a fost adus în CFL și a interzis vânzarea și importul de becuri vechi în 2005. Argentina a urmat în 2010. Între timp, alte țări din Europa și Asia se îndreaptă spre înlocuirea lor.

Pungi de plastic

Pungă de plastic

Bangladesh a început o tendință în 2002, când a devenit prima țară care a interzis pungile de plastic. Interdicțile au prins în toată lumea, de la Franța la Tanzania la Mexic. San Francisco a fost primul oraș din SUA care a interzis pungile de plastic în 2007, urmat de Los Angeles.

Pedepse

Bataie curea

Pedespele în școală sunt încă permise în 19 state din SUA, în timp ce în unele țări, părinții nu-și pot lovi nici măcar proprii copii. Suedia a fost prima care a interzis pedeapsa cu linia și cureaua, în 1979.

sGumă de mestecat

Gumă Turbo

Iubitorii de spart baloane din gumă, din Singapore, au fost stupefiați să afle că va fi interzisă guma, în 1992. Interdicția a fost blocată, nu a dispărut, și a fost ușor modificată în 2004. Singaporezii interesați de beneficiile de sănătate orală de gumă fără zahăr pot obține acum o bază de prescripție medicală.  

McDonald’s

McDonald's

Când McDonald’s a fost deschis în Bolivia, în 1988, localnicii nu au fost prea îndrăgostiți. Așa că au ales să nu cumpere produsele, nici legislația necesară. În 2002, gigantul fast-food a primit în cele din urmă mesajul și a plecat din țară, făcând Bolivia prima națiune latino-american fără Happy Meals.

Nume ciudate pentru copii

Batman Bin Superman

Dacă părinții danezi nu aleg unul dintre cele 7.000 nume de guvern aprobate pentru micuții lor, aceștia sunt rugați să obțină aprobarea bisericii. Noua Zeelandă și Suedia adaugă anual listele de nume de copii interzise. Numele de „V8” și „Superman” nu sunt permise, în schimb „Violența” și „Google” au fost aprobate.

Tutun

Tutun

În 2006, un studiu Business Week a numit Bhutan nu doar cea mai fericită țară din Asia, ci și cea mai fericită țară din întreaga lume. Patru ani mai târziu, legea privind controlul tutunului din Bhutan țintea să sporească fericirea națională brută prin interzicere cultivarea, recoltarea, producția și vânzarea produselor din tutun nocive. Dar aici este o portiță fericită pentru fumători: consumul de tutun este încă legal.

Coafuri ciudate

Coafură de pe vremuri

În America, este dreptul tău să ai orice coafură teribilă vrei. Nu și în Republica Islamică Iran. În 2010, Ministerul Culturii a interzis mai multe coafuri „decadente” venite din Vest, inclusiv țepi și cozi de cal. Coafurile Hairdont’s sunt pedepsite cu amendă.

Butilhidroxianisol (BHA) și Butilhidroxitoluen (BHT)

Butilhidroxianisol (BHA) și Butilhidroxitoluen (BHT) nu sunt doar greu de pronunțat, sunt cancerigene! Și se găsesc în aproape toate alimentele ambalate din SUA. Consumul uman de BHA și BHT este interzis în mai mult de 160 de țări.