11 meserii care nu mai există în ziua de azi

De: Marian Andrei / 05.03.2014, 11:00
Găsirea unei slujbe în ziua de azi este destul de dificilă, pe de o parte din cauza ratei crescute a șomajului, pe de altă parte din cauza cerințelor tot mai ridicate ale angajatorilor. Aceștia vor, pe lângă studii aprofundate, experiență în domeniu, productivitate ridicată și pretenții salariale mici.

Mai mult, datorită evoluției tehnologiei, multe meserii cad în desuetitudine și ajung să nu mai fie practicate, pentru că nu mai au căutare.

Iată, în cele ce urmează, meserii care odată erau practicate pe scară largă iar acum ni se par cel puțin ciudate.

1. Aranjator de popice.

 Această meserie era practicată mai ales de copii sau adolescenți și nu era deloc bine plătită.

2. Om deșteptător

Cei care practicau această meserie lucrau pe bază de abonament, având „clienți” pe care trebuiau să-i trezească în fiecare dimineață. Interesant este că aceștia trebuiau să improvizeze, fiecare dintre abonați trebuind să fie trezit printr-o altă modalitate.

3. Tăietor de gheață

Pe vremuri, singura modalitate de a avea gheață era colectarea acesteia în timpul iernii și stocarea acesteia în ghețării.

4. Detector de avioane

Înainte de inventarea radarelor, oamenii „ascultau” cerul folosind dispozitive de amplificare ale sunetelor.

5. Hingher de… șobolani

Controlul populației de șobolani se făcea cu ajutorul oamenilor. Persoanele care prindeau șobolani nu aveau o viață tocmai ușoară, fiind adesea bolnavi de la mușcăturile și zgârieturile acestora.

6. Lampagiu

Până la introducerea iluminatului electric a existat iluminatul cu gaz. Aceste lămpi trebuiau aprinse în fiecare seară și stinse la răsăritul soarelui.

7. Lăptar

O meserie care l-a noi nu a dispărut complet.

8. Țapinar

Înainte de apariția autocamioanelor de mare tonaj, buștenii erau transportați pe cursurile apelor.

9. Telefonist

Până la dezvoltarea tehnologiei moderne, legăturile telefonice erau făcute manual de telefoniste.

10. Deshumatori de cadavre

Practic, aceștia furau cadavre pe care le vindeau apoi universităților pentru ca studenții să poată face practică pe ele.

11. Lector pentru muncitori

Pentru a preveni monotonia și plictiseala angajaților care munceau zi-lumină, unii patroni angajau oameni care să le citească acestora.