11 rețete de ciorbă de fasole

De: Gabriela Voicu / 28.11.2012, 18:00
Apropo îti aduce astăzi 11 rețete delicioase pentru ciorbă de fasole. Deja salivezi? Aruncă o privire pe meniul nostru, în care am inclus și o variantă pentru post.

Ciorba de fasole cu afumătură este una dintre cele mai gustoase rețete, dar nici celelalte propuse de noi nu sunt de lăsat. Azi te invităm la o cină consistentă cu ciorbă de fasole, dar pentru ca a început postul Crăciunului am strecurat și o variantă de ciorbă de fasole pentru post.

1. Ciorbă de fasole boabe

Ingrediente:

– 150 – 200 fasole boabe,

– 1 morcov,

– o legătură de pătrunjel,

– o ceapă medie,

– un ardei gras,

– 2 roșii,

– 150 g sfeclă roșie,

– borș (ori zeamă de castraveți, suc de roșii sau oțet, zeamă sau sare de lamâie),

– leuștean, țelină,

– sare.

Preparare:

Fasolea înmuiată în apă rece, a doua zi se limpezește cu apă rece și se pune la fiert tot în apă rece. Zarzavatul și ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri mari, se călesc, 2 minute, în 50 ml untdelemn și se adaugă în oala cu fasole. Cînd fasolea este fiartă, se pun ardeiul tăiat în felii subțiri, roșiile tăiate în felii de 2 cm, sfecla rasă prin răzătoarea cu găuri mari și se fierb încă 30 minute, potrivindu-se apoi gustul cu sare și completând cu apă, dacă ciorba este prea deasă. Se acrește după gust și se aromează cu frunze de leuștean și țelină tăiate mărunt. Ciorba va avea culoarea roz. Se poate consuma și rece. Și în acest caz fasolea se poate fierbe în oala sub presiune, cu zarzavatul călit. După ce s-a deșertat în oala obișnuită, când dă în clocot se adaugă celelalte ingrediente.

2. Ciorbă de fasole cu ciolan afumat

Ingrediente:

– o cană și jumătate de fasole boabe (preferabil din aceea cu bobul foarte mic – cam cât un bob de mazăre),

– o bucată morcov,

– o bucată rădăcină de pătrunjel,

– o bucată de păstârnac,

– o ceapă de mărime medie

– două roșii (preferabil nu de vară, de import sau de seră),

– două linguri de bulion,

– cimbru, mărar verde,

– slăninuță afumată, câteva feliuțe,

– ciolanul afumat care trebuie să aibă cca. 1kg

Preparare:

Pui ciolanul la fiert și când este gata (când se desprinde cu ușurință carnea de pe el) îl scoți din zeamă și cureți carnea de pe os, după care o tăi în bucăți mici. Osul îl dai la cățel, iar bucățelele de carne le vâri înapoi în zeamă. Cureți legumele sus-menționate (morcov, pătrunjel, păstârnac, ceapă) și le toci: zarzavaturile în bucățele foarte mici și ceapa peștișori. Scurgi fasolea și o pui la fiert în oala în care ai fiert ciolanul. După ce a fiert fasolea (când bobul este moale) calești legumele câteva minute că să-și dezvolte aroma și le adaugi și pe ele în oală. Tai slăninuță mărunt și o calești puțin după care o pui în oală. Pui bulionul. După ce au fiert și legumele (i.e. s-au înmuiat) adaugi roșiile tăiate cubulețe (dacă sunt așa cum am zis eu), sare, cimbru și mărarul tocat mărunt. O mai lași să fiarbă cam cât ține un Tom & Jerry, după care te apuci de treabă. Ai grijă pe parcursul acestei acțiuni să completezi cu ap[ dacă nivelul de lichid scade prea mult în recipient. Și merge la fel de bine și cu gogoșari sau castraveți murați.

3. Ciorbă de fasole cu leuștean

Ingrediente:

– 600 g fasole

– 250 g afumătură (opțional)

– 1 morcov mare

– 1 rădăcină pătrunjel

– 1 ceapă medie

– 1 ardei micuț

– 1 roșie coaptă

– 1 linguriță pastă roșii

– 1/2 legătură leuștean

– câteva fire de pătrunjel

Preparare:

Se tăie carnea afumată (costiță, kaizer etc.) în bucăți mari și se pune la fiert cu apa. Se lasă jumătate de oră. Se adaugă fasolea și se continuă fierberea până fasolea e aproape fiartă. Am scos afumătura din oală și am tăiat-o în bucăți mici. Am pus-o apoi iar în oală. Am tocat ceapă și am dat pe răzătoare morcovul și rădăcina de pătrunjel, am adăugat peste fasole și am mai lăsat 15 minute la fiert. Am tocat restul ingredientelor și le-am pus în ciorbă, apoi am mai fiert 10 minute. Am folosit la acest pas o porție din amestecul pentru ciorbe plus o linguriță pastă de roșii pe care am dizolvat-o cu puțină ciorbă înainte de a o pune în oală.

4. Ciorbă de fasole pentru post

Ingrediente:

– 250 g fasole boabe înmuiată peste noapte în apă

– 2 morcovi

– 2 albitură

– 1/4 țelină

– 2 cepe mari

– ulei

– 1 legătură leuștean + 1 legătură pătrunjel

– 1 ardei mic

– 200 ml suc de roșii (sau1 lingură cu vârf bulion diluat în apă)

– sare

Preparare:

Se pune fasolea la fiert și separat se pune apa la fiert pt. a o schimba pe cea în care fierbe fasolea. Când în a treia apă fasolea s-a înmuiat pe jumătate se adaugă rădăcinoasele tocate (morcov, albitură, țelină) și ceapa și se lasă la fiert. Se toacă ardeiulsi se adaugă și el în oală, se toarnă ulei, cum vrea fiecare, mai mult, mai puțin…. și se mai lasă puțin la fiert, apoi se pune sucul de roșii și se mai dau câteva clocote. Apoi se potrivește de sare și se pune verdeață tocată. Se mai lasă pentru câteva clocote și ciorba este gata!

5. Ciorbă de fasole cu praz

Ingrediente:

– 500 g fasole albă cu bobul mic

– 500 g suc de roșii

– 2 praz

– 2 bucăți ardei gras

– 1 bucată țelină

– 1 bucată ceapă

– 2 bucăți morcovi

– 3 bucăți căței de usturoi

– 500 g cârnați afumați

– sare, piper

– 4 linguri ulei de floarea soarelui

– 1 bucată pâine cu semințe pentru crutoane

– 1 legatură mărar

Preparare:

Se spală fasolea în apă caldă și apoi se lasă de seara până dimineața să se înmoaie. A doua zi se pune la fiert în 3-4 ape, ca să se elimine toxinele. Separat, se curăță legumele, se spală și se toacă mărunt. Se călesc în ulei, se înăbușă cu puțină apă și se adaugă fasolea fiartă. Se umple oala cu apă, se adaugă sare și un praf de piper și se pune să fiarbă, la foc mic. Prazul se curăță și se taie rondele, apoi se pune în oală la fiert. Pâinea se taie, se stropește cu puțin ulei, se adaugă usturoiul pisat și se bagă în cuptorul încins. După ce s-au rumenit, se scot. Peste legumele fierte, se adaugă sucul de roșii, se condimentează cu sare și piper și se mai dă în clocot 10 minute. Ciorba de fasole se servește cu crutoa-nele aromate, cârnați afumați și murături. Se ornează cu mărar verde.

6. Ciorbă de fasole cu tarhon

Ingrediente:

– ½ kg boabe fasole albă

– 1 bucată carne afumată

– 1 morcov

– 1 pătrunjel

– 1 ceapă

– pătrunjel verde

– tarhon

– sare

– oțet

Preparare:

Se fierb în 2 litri de apă fasolea aleasă și spălată. Se scurge apa în care a fiert și se pun alți 2 l de apă fierbinte. Se repetă operația de două-trei ori. Carnea trebuie spălată bine și ținută în apă rece mai mult timp pentru a-i scoate sarea. Se pune, separat de fasole, carnea într-o oală cu apă pentru a da în câteva clocote, apoi se pune cu fasolea. Când sunt atât fasolea cât și carnea pe jumătate fierte se pun ceapa tăiată mărunt, morcovul și pătrunjelul, de asemenea tăiate mărunt. Se lasă să fiarbă, se pune sare, se acrește cu oțet și se tăie tarhon mărunt, cât într-o lingură, apoi se servește.

7. Ciorbă de fasole și costițe tărănești

Ingrediente:

– 500 grame costițe țărănești

– 2 pumni de boabe de fasole (de la piață)

– 2 morcovi potriviți

– 1 lingură ulei de măsline

– 1 ceapă

– 1 albitură

– 1 ardei gras roșu și 1 verde

– 2 linguri amestec de legume uscate Sanovita

– sare și piper

– 1 ceapă roșie (pentru servire)

– mărar, tarhon

Preparare:

Punem cu o seară înainte fasolea să se înmoaie într-un vas cu apă (Atenție fasolea se alege și se spală). Punem boabele de fasole la fiert în apă cu sare, după vreo 40 de minute schimbăm apa și punem din nou la fiert într-o apă noua. Între timp tăiem mărunt morcovul, țelina, ceapa și ardeii grași. Lăsăm să fiarbă. Verificăm dacă boabele sunt fierte și adunăm cu ajutorul unei linguri de lemn cojițele. Tăiem costițele țărănești în bucăți și le adăugăm în oală, având grijă să adunăm spuma pe care carnea o va forma la suprafața ciorbei. Adăugăm zarzavatul tocat o lingură de ulei de măsline și lăsăm la fiert în continuare la foc mic. Condimentăm după gust cu sare, piper și amestec de legume uscate Sanovita. Când toate legumele au fiert și ciorba noastră a scăzut, luăm de pe foc și adăugăm mărarul proaspăt tocat și tarhon (proaspăt sau uscat). Ciorba se servește cu ceapă roșie tăiată, presărată cu sare și stropită cu oțet.

8. Ciorbă fasole boabe cu kaizer

Ingrediente:

– 500 g fasole albă boabe,

– 2 morcovi,

– 3 cepe,

– 4 țelină,

– 1 cutie de roșii în bulion,

– 300 g kaizer,

– 1 leg patrunjul verde,

– câteva fire de leuștean

Preparare:

Pui la înmuiat fasolea de pe o zi pe altă și a două zi o scurgi,și o pui la fiert schimbându-i 3-4 ape.În ultima apa adaugi și sare,Cureți legumele le toci și le adaugi peste fasole.Le lași să fiarbă și adaugi roșiile(din bulion)și jumătate din leg de patrunjel+leustean.Dai focul mic și te ocupi de afumătură(kaizer)pe care i-l tăi bucăți și îl calești puțin în ulei apoi adaugi 1 ceapă tocată mărunt o mai lași până devine ceapă sticloasă și adaugi bulionul dai focul mic și mai lași 5 min să se caleașcă apoi le răstorni în ciorbă și lași să de-a într-un clocot.Potrivești gustul de sare și poți acri cu oțet ,borș sau o lași așa.După ce ai oprit focul toci verdeață mărunt și o presari deasupra

9. Ciorbă de fasole în pită

Ingrediente:

– 500 g fasole albă boabe

– 1 fir praz

– 2 linguri ulei

– 1 ceapă

– 1/2 cutie roșii la conservă

– 2 morcovi mari

– 1 pită (chiflă mai mărișoară)

– sare, busuioc, oregano

– 2-3 foi dafin, 1 mână de leuștean

Preparare:

Alegi fasolea de seara și o pui la înmuiat în ap[ caldă. Dimineață arunci apa, speli fasolea în câteva ape, apoi o pui la fiert în apa cu sare. Fierbi, iar când boabele încep să se înmoaie, cureți ceapa, morcovul și prazul, le tăi cubulețe și le pui la călit în uleiul încins. Adaugi sare, oregano și busuioc și, când ceapa devine sticloasă, le iei de pe foc și le adaugi în ciorbă. Lași să fiarbă 10 minute, apoi adaugi și roșiile mărunțite, cu sosul din conservă și frunzele de dafin. Mai lași câteva minute și oprești focul, apoi adaugi leușteanul mărunțit. Poți să o servești în variantă clasică, alături de ardei iuți sau în pită. Pentru aceasta din urmă faci un capac pitei, îi scobești miezul, lăsând cam 1,5 cm de miez și dai la cuptor 10 minute, că să se întărească puțin coajă. Pui ciorba în pită doar în momentul servirii și acoperi cu „capacul” de coajă.

10. Ciorbă de fasole cu jambon crud

Ingrediente:

– 500 g fasole boabe

– 600 g jambon crud

– 1-2 morcovi

– 1 ardei roșu

– 2 cepe

– 2 roșii

– 1 păstârnac

– 1 bucată de țelină

– verdeață (lobodă, spanac)

– 1 legătură pătrunjel, 1 fir de leuștean

– 300 ml bulion

– 50 ml ketchup de roșii și ardei roșii (de casă)

– 20 ml ulei

– 2 lingurițe făină (opțional)

– 1 cub sau 1 linguriță concentrat de ciuperci (opțional)

– sare, piper, paprika

Preparare:

Fasolea se spală și se lasă în apă rece cu o seară înainte. Jambonul se pârlește dacă mai trebuie, se rade cu cuțitul și se spăla bine. Într-o oală (de fiert sub presiune) se pune carnea la fiert în 3 litri de apă rece cu puțină sare. Spălați fasolea, alegeți-o (când e umflată se alege mult mai ușor) și puneți-o la fiert într-o altă oală în 3 litri de apa rece. În timp ce fierb carnea și fasolea, curățați și tocați mărunt toate celelalte legume și zarzavaturi. Într-o crăticioară sau tigaie puneți uleiul și căliți toate legumele tocate, începând cu morcovii, ceapa, apoi adăugați țelina, păstârnacul, ardeii și roșiile. Amestecați cu o lingură de lemn, adăugați verdeață tocată (lobodă și spanacul), bulion, ketchup, sare, piper, paprika (concentratul de ciuperci). După ce a fiert fasolea (aproximativ 60 de minute) puneți peste ea legumele călite și lăsați să fiarbă la foc mic. După ce a fiert carnea, scoateți-o pe o farfurie, puneți peste ciorbă zeamă de la carne și lăsați-o să fiarbă în continuare la foc mic cu capac. Scoateți oasele din carne, porționați-o și adăugați-o în ciorbă. Dregeți gustul, adăugați pătrunjelul și leușteanul tocate iar cine vrea o poate acri direct în oală sau la masă cu puțin oțet, zeamă de lămâie sau borș. Dacă doriți o puteți îngroșă puțin cu făină pe care o desfaceți în puțină zeamă de la ciorbă și o adăugați în oală, amestecând și mai lăsați la fiert 2-3 clocote. O garnisiți în farfurii cu frunzulițe de lobodă și leuștean, pătrunjel și leuștean tocat și câteva picături de ketchup.

11. Ciorbă de fasole verde cu lapte bătut

Ingrediente:

– 300 g. fasole verde

– 1 mușchiuleț mic de porc (aprox. 350 g)

– 1 cutie lapte bătut de 370 g (două pahare pline)

– 2 litri apă

– 1 ceapă mare

– 3 morcovi

– 2 roșii

– sare și piper după gust

– 1 legătură mărar

– frunze de pătrunjel

– zeamă de lămâie sau oțet din borcanul de ardei iuți

Preparare:

Fasolea verde se curăță (se tăie la capete) și se fierbe în apă cu sare până se înmoaie. Se strecoară apoi și se lasă la răcit. Se tăie în două dacă e prea lungă. Se pune apă la foc pentru ciorbă. Carnea, tăiată în bucățele, se pune la fiert cu o linguriță de sare. Se spumează ori de câte ori e nevoie. Se spală și se curăță morcovii și ceapa; se toacă mărunt (morcovii se pot da pe răzătoare). Se pun apoi în apa clocotită și se lasă la fiert, cu oala acoperită, cca. 15 minute. Roșiile se opăresc (se cufundă în apa clocotită de câteva ori), se decojesc și se toacă mărunt sau se dau pe răzătoarea mare; se adaugă în ciorbă cu fasolea verde fiartă și se lasă la fiert aproximativ 25-30 de minute sau până când carnea a fiert îndeajuns. La final se adaugă în ciorbă laptele bătut și se potrivește de sare și piper. Se presară verdeață tocată și se servește cu zeamă de lămâie, după gust, sau cu puțin oțet de ardei iuți. Puteți folosi fasole din conservă sau congelată dacă nu aveți fasole proaspătă. Fasolea congelată se pune la fiert direct în apa clocotită, fără a fi dezghețata în prealabil.

 

În speranța că cele 11 rețete pentru ciorbă de fasole sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!