11 rețete mâncare de spanac

Apropo.ro / 23.02.2015, 14:00
Reteta spanac simplu, spanac scăzut, rețetă spanac cu lapte, spanac cu orez, spanac cu usturoi pe toate le poți prepara după cele 11 rețete de mâncare de spanac ce urmează....

Spanacul are multe vitamine și este o legumă recomandată și pe parcursul unei diete, al unui post, și nu numai.

Spanacul este ușor de preparat fie că este simplu, cu un ochi românesc alături, cu lapte, usturoi sau smântână.

Iată câteva rețete cu mâncare de spanac:

1. Rețetă mâncare spanac simplu

Ingrediente mâncare spanac simplu

2 kg spanac crud

2 cepe

5-6 linguri de ulei

3 linguri faina

sare/ delikat

2 litri apa

mancare spanac

Mod de preparare mâncare spanac simplu

Indepartam coditele de spanac, iar frunzele le spalam bine in apa rece.

Punem la fiert cca 2 litri apa cu o lingura de sare sau delikat. Cand apa clocoteste, punem frunzele de spanac ( putin cate putin ) pe care le oparim 1 minut si le scoatem intr-un alt vas, pana oparim intreaga cantitate de spanac. Cand se raceste putin, il tocam ( eu l-am pus la robot, ca aveam prea mult :”> , dar arata mai bine sa lasati frunzele mai mari ).

Separat, tocam marunt ceapa si o calim in putin ulei , apoi adaugam spanacul tocat si cateva polonice din zeama in care l-am oparit, amestecand bine. ( 5-6 polonice, in functie de consistenta pe care vrei s-o obtii ). Lasam sa fiarba la foc mic, timp in care facem rantasul : amestecam 3 linguri de faina cu o ceasca de apa rece si strecuram lichidul peste spanacul clocotind, amestecand sa nu faca cocoloase. Daca dorim ca sosul sa fie mai gros, repetam operatiunea cu faina. Cand spanacul e fiert si are consistenta dorita oprim focul si potrivim de sare.

2. Rețetă mâncare spanac cu orez

Ingrediente mâncare spanac cu orez

200 grame orez

1bucată ceapă

3-4 căței usturoi

300 grame spanac

2-3 linguri ulei

sare

piper

mancare spanac

Mod de preparare mâncare spanac cu orez

Ceapa și usturoiul se taie mărunt și se călesc în ulei.

Peste ceapa călită se adaugă orezul spălat în apă rece.

Se călesc puțin împreună, apoi se adaugă apă, de trei ori cantitatea de orez. Se lasă să fiarbă la foc potrivit.

Când apa aproape a scăzut de tot, se adaugă spanacul și se mai lasă să fiarbă cam 5-10 minute. Se condimentează cu sare și piper.

Se servește atât cald cât și rece, putând fi o garnitură pentru fripturi.

3. Rețetă mâncare spanac de post

Ingrediente mâncare spanac de post

3kg spanac (2 tufe)

2 cepe potrivite

1 cutiuta mica de bulion

2 polonice din apa in care l-am oparit

1 lingura faina

delikat

mancare spanac

Mod de preparare mâncare spanac de post

Am spalat frunzulita cu frunzulita ca era plin de nisip si apoi pe rand l-am oparit in apa fiarta.A stat in apa fiarta cam 3-4 minute.L-am oparit pe rand ca a fost mult si nu aveam o oala atat de mare pentru tot.Dupa ce am terminat cu oparitul l-am lasat la scurs si api l-am tocat marunt.

Am curatat si tocat doua cepe potrivite.Le-am calit in putin ulei de masline si apoi am adaugat si spanacul.Peste ele am adaugat cam doua polonice de apa sa aiba si el in ce sa se fiarba.La sfarsit an adaugat bulionul si am asezonat cu delikat iar in 20 de minute a fost gata.Eu nu am mai pus si faina ca nu-mi place dar pentru cine il vrea mai legat poate sa desfaca o lingura de faina in putina apa.

4. Rețetă mâncare spanac cu smântână

Ingrediente mâncare spanac cu smântână

1kg de spanac proaspat

1 ceapa potrivita

5-6 catei de usturoi

40g de unt

120ml de smantana lichida

sare, piper vegeta(facultativ)

mancare spanac

Mod de preparare mâncare spanac cu smântână

Spalam spanacul foarte bine, in mai multe ape si frunza cu frunza.

20g de unt le asezam intr-o tigaita si adaugam ceapa taiata marunt, cand este transparenta adaugam spanacul si amestecam , lasam pana cand se scade foarte bine, adaugam 4 catei de usturoi si lasam pe foc pana cand lichidul scos de spanac este evaporat.

Punem deasupra restul de unt si amestecam bine, saram, piperam( putem adauga putina vegeta- de preferinta facuta in casa).

Varsam deasupra smantana si mai lasam cateva clipe pe foc repede amestecand. Inainte de a servi tocam marunt usturoiul ramas si il punem peste spanac.

5. Rețetă mâncare spanac cu carne de porc

Ingrediente mâncare spanac cu carne de porc

1 kg de spanac proaspat,

1 ceapa,

30 gr faina,

30 ml ulei,

sare,

600 gr carne de porc (cotlet),

50 ml ulei pentru prajit.

mancare spanac

Mod de preprare mâncare spanac cu carne de porc

Spanacul se spala bine. Separat intr-o cratita se pun 2 l apa la fiert, cand a dat in clocot se adauga spanacul si se lasa cca 5 minute sa fiarba. Dupa fierbere se pune intr-o sita si se lasa la scurs. Separat intr-o tigaie se prajeste carnea de porc feliata pe ambele parti. Intr-o cratita se pune 1,5-2 l apa la fiert, cand a dat in clocot se adauga spanacul fiert si tocat marunt. Se adauga ceapa tocata si se lasa la fiert la foc potrivit cca 15 minute. Separat se pune uleiul 30 ml la incins, se adauga faina si amestecam continuu. Punem acest continut peste spanac si mai lasam sa fiarba inca 5 minute. Cand este gata se ia de pe foc, adaugam sare si carnea prajita.

6. Rețete mâncare spanac cu usturoi

Ingrediente mâncare spanac cu usturoi

1 kg spanac

4 oua

4 linguri faina

500 ml lapte

6 catei de usturoi

putin ulei

sare, piper

Preparare

mancare spanac

Mod de preparare mâncare spanac cu usturoi

Pentru spanac cu usturoi si ochiuri spanacul se alege, se spala foarte bine in mai multe ape si se pune la fiert intr-un litru de apa cu putina sare. Se lasa la fiert cam 10 minute, la foc mic, se strecoara si se toaca marunt.

Intr-o craticioara se pune putin ulei cu cei 6 catei de usturoi taiati marunt si se prejesc. Se adauga apoi faina pana se prajeste si ea putin. Se adauga spanacul tocat, apoi laptele si dregeti gustul cu sare si piper. Se fierb toate 15 minute

Prajiti ouale ochiuri, cu putina sare si stropindu-le mereu deasupra cu uleiul din tigaie.

7. Rețetă mâncare spanac cu bacon

Ingrediente mâncare spanac cu bacon

300 grame spanac

200 gr kaiser

cca 150 gr cascaval ras

o nuca de unt

cca 500 ml lapte

200 ml sos gros de rosii-piure

o ceapa mica

un catel usturoi

2 linguri faina

ulei, sare, piper

mancare spanac

Mod de preprarare mâncare spanac cu bacon

Bucata de kaiser se taie fasii de aprox i cm pe latime si se calesc usor intr-o lingura de ulei impreuna cu ceapa. Cand ceapa s-a facut transparenta se da tigaia de pe foc , se pune catelul de usturoi , se mesteca sa mai prinda caldura si se rezerva. Spanacul se innabusa timp de cateva minute in apa clocotita cu sare, doar cat sa se inmoaie un pic. Se scoate cu spumiera sau se scurge cu capacul special pt scurs si se lasa la scurs.

In tava de aragaz se pune piureul/sosul de rosii. Se intinde uniform pe toata suprafata tavii, peste care se pune spanacul cu grija, sa acoperiti toata tava. Peste puneti kaiserul prajit impreuna cu ceapa,iar deasupra cascavalul ras. Intre timp, pregatiti sosul bechamel din nuca de unt ce o puneti la incins in olcica, puneti si faina cand untul s-a topit fara se se arda , amestecati, peste care turnati laptele. Presarati un praf de sare,piper cand incepe sa se ingroase, mestecati mereu la fund ca sa nu se prinda.

Cand ajunge la consistenta unei smantani mai groase, luati de pe foc, turnati deasupra compozitiei din tava cu grija, acoperiti toata suprafata si daca mai aveti , mai presarati putin cascaval ras. Dati la cuptorul incins cam la 200º cca 20 de minute sau pana se aureste deasupra.

Serviti imediat ca garnitura sau ca fel principal.

8. Rețetă mâncare spanac scăzut

Ingrediente mâncare spanac scăzut

spanac fiert cam 1 kg

ulei 50 ml

2 catei de usturoi

2 linguri de faina alba

vegeta,piper

2 linguri de otet

un varf de cutit de boia dulce de ardei

mancare spanac

Mod de preparare mâncare spanac scăzut

Spanacul se decongeleaza.Intr o cratita se pune uleiul,se adauga faina alba si se caleste putin.Cateii de usturoi se toaca marunt si se adauga peste faina.Se mai calesc un pic si se adauga boiaua de ardei apoi spanacul tocat.Se amesteca si se adauga apa cat sa iasa o compozitie cremoasa.Se pune vegeta si piper dupa gust,se lasa sa dea cateva clocote si se mai pune 2 linguri de otet dupa cum va place de acru.

9. Rețetă mâncare spanac cu lapte

Ingrediente mâncare spanac cu lapte

aprox. 1 kg. spanac

– 5-6 linguri ulei

– 5-6 catei de usturoi

– 3-4 linguri faina

– 800 ml. lapte

– sare dupa gust

mancare spanac

Mod de preparare mâncare spanac cu lapte

Se alege spanacul, se spala in cateva ape, se pune la fiert in apa cu sare; se lasa sa dea cateva clocote si se strecoara.

Se toaca marunt, cu un tocator de genul astuia, pe care l-am folosit la chiftelutele mele de urzici

Se incalzeste uleiul intr-o cratita; se dau cateii de usturoi prin presa de usturoi si se calesc pentru cateva secunde in uleiul incins, dar doar atat cat sa-si dezvolte aroma. Nu trebuie sa se maroneasca, pentru ca vor da un gust neplacut, amar, mancarii.

Se adauga imediat faina si se amesteca totul bine. Faina, insa, trebuie sa se rumeneasca un picut

Se stinge apoi cu lapte rece (nu adaugati toata cantitatea deodata, ci mai degraba jumatate). Lasati sosul alb sa fiarba pentru cca. 1 minut, dupa care adaugati spanacul tocat. Amestecati din nou, si adaugati, putin cate putin din laptele ramas (va opriti la consistenta dorita)

Se sareaza si se lasa pe foc pana ies aburi

La final, daca vreti, puteti adauga o lingurita de zahar si una de otet sau suc de lamaie, dintr-o jumatate de lamaie.

10. Rețetă mâncare spanac cu pui

Ingrediente mâncare spanac cu pui

800 gr spanac (eu am avut congelat, pen’ca nu-mi place ala la borcan cu gust de conservanti; de-aia am ajuns la concluzia ca trebe 800 gr de spanac )

pulpe inferioare (sau de care vreti voi)

1 cana de suc de rosii

o ceapa potrivita

o lamaie mica

sare, piper

mancare spanac

Mod de preparare mâncare spanac cu pui

Am tocat ceapa marunt (la robot, din cauza de lene ) si am pus-o la calit cu o lingura de ulei si pulpele de pui

Dupa ce carnea si-a schimbat un pic culoarea, am adaugat sucul de rosii + 500 ml apa si am lasat sa fiarba bine

Dupa ce a fiert carnea de pui am pus spanacul (scuzati poza; a iesit asa din cauza de abur), fro 3 felii de lamaie si am lasat sa fiarba la foc mic cca 30 minute

Am potrivit de sare si piper, am scos feliile de lamaie (NU lasati lamaia in mancare, pentru ca o amaraste) si …. gata!

11. Rețetă mâncare spanac cu ciuperci și usturoi

Ingrediente mâncare spanac cu ciuperci și usturoi

1 kg spanac

o cutie ciuperci

un cub maggi de ciuperci

o ceapa

2-3 catei de usturoi

4 linguri ulei

2 linguri faina

2-3 linguri bulion sau suc de rosii

sare

piper

verdeata

mancare spanac

Mod de preparare mâncare spanac cu ciuperci și usturoi

Se fierbe spanacul si se strecoara. Ceapa se taie marunt si se caleste impreuna cu usturoiul, se adauga ciupercile, sare, piperul si bulionul.

Se desface faina in supa obtinuta prin fierberea cubului maggi de ciuperci si se adauga la ciupercile din tigaie.

Se fierbe 2 minute, apoi se adauga verdeata.

Intr-un vas termorezistent sau emaliat uns se asaza un rand de spanac si unul din compozitia cu ciuperci.

Se repeta pana la terminarea ingredientelor.

Deasupra se presara verdeata tocata si se da la cuptor pana prinde putina coaja.