11 rețete salată de sfeclă roșie

Apropo.ro / 09.01.2015, 10:30
Rețete culinare salată de sfeclă roșie simplă, salată de sfeclă roșie și mere, salată de sfeclă roșie și portocale, salată de sfeclă roșie cu hrean, salată de sfeclă roșie și usturoi toate prezentate în cele 11 rețete de sfeclă roșie ce urmează.

Sfecla roșie este minunată într-o salată, fie că o amesteci cu altceva sau o consumi simplă. În afara gustului de excepție, sfecla roșie are și o mulțime de proprietăți benefice asupra organismului. Ea protejează ficatul și ajută la detoxifierea organismului. Mai multe despre proprietățile ei poți citi aici.

Pe lângă toate acestea, sfecla roșie nu te îngrașă și este op legumă potrivită pentru orice siluetă.

1. Rețetă salată simplă de sfeclă roșie

Ingrediente salată simplă de sfeclă roșie

sfecla rosie (conservata ori coapta la cuptor)

– seminte de floarea soarelui

– 1 lingura ulei de masline

– 1/4 ceapa rosie

– sare, piper

salata sfecla rosie

Mod de preparare salată simplă de sfeclă roșie

Dam sfecla fiarta prin razatoarea mica, adaugam ulei, ceapa taiata marunt, sare, piper si „o mana generoasa de seminte de floarea soarelui decojite”. Omogenizam bine si lasam cateva minute la frigider, sa se intrepatrunda aromele. Servim cu paine tartinata cu crema de branza. Se prepara usor si rapid. Pofta buna!

2. Rețetă salată de sfeclă roșie și portocale

Ingrediente salată de sfeclă roșie și portocale

2 sfecla rosie, taiate în felii groase 4mm

2 portocale

1 lg de frunze de patrunjel, tocat

3 linguri suc de portocale

1 lingurita miere

20 ml ulei de masline

sare si piper proaspat macinat

1 lingura ceapa rosie, tocata marunt

10 Capere

salata sfecla rosie

Mod de preparare salată de sfeclă roșie și portocale

Se fierbe sfecla si se taie in felii groase de cca. 4mm. Se curata portocalele, inclusiv pelicula alba si se feliaza la fel de 4mm. Se face un dressing din sucul de portocale, mierea, uleiul de masline si se condimenteaza cu sare si piper. Se adauga ceapa rosie tocata si caperele. Eu nu am avut capere si am adaugat rosii uscate si murate, si taiate marunt. Se amesteca bine.

Aranjati feliile de portocale si de sfecla rosie alternativ pe un platou de servire. Se toarna sosul peste ele, se presara patrunjel tocat deasupra. Se serveste imediat. Este foarte racoritor.

3. Rețetă salată de sfeclă roșie și nuci

Ingrediente salată de sfeclă roșie și nuci

o sfecla rosie

o mana de nuci

o telina

un morcov

porumb

o legatura de patrunjel

knorr dressing mediteranean

salata sfecla rosie

Mod de preparare salată de sfeclă roșie și nuci

Sfecla rosie se curata, se spala si se da pe razatoare.

Morcovul si telian si se curata, se spla si se dau pe razatoare.

Patrunjelul se spala si se toaca marunt.

Se asaza intr-o salatiera, se adauga nucile tocate marunt si porumbul si se adauga knorr dressing mediteranean.

4. Rețetă salată de sfeclă roșie cu hrean

Ingrediente salată de sfeclă roșie cu hrean

Sfecla rosie

Hrean radacina

Otet

Zahar

Sare

salata sfecla rosie

Mod de preparare salată de sfeclă roșie cu hrean

Curatam hreanul, il spalam bine si il dam pe razatoarea mica.

Spalati bine sfecla sub jet de apa.

Puneti sfecla intr-o oala, adaugati apa peste cat sa o acopere bine, adaugati si un praf de sare si lasati la fiert. 1 ora – 1 ora si jumatate, verificati din cand in cand si o scoateti cand este indeajuns de patrunsa.

Dupa ce a fiert o puneti la scurs intr-o strecuratoare si o lasati la racit..

Dupa ce sfecla s-a racit, o curatati si o dati pe razatoarea mare intr-un bol.

Adaugam peste sfecla: zahar, hreanul ras, otet si sare. Cantitatea acestor ingrediente o stabileste fiecare dupa gust, apoi amestecam bine.

Salata este gata de servit, simpla sau alaturi de friptura.

5. Rețetă salată marocană de sfeclă roșie

Ingrediente salată marocană de sfeclă roșie

2 sfecle rosii

2 linguri ulei (de masline)

1/2 lamaie

1 catel usturoi (sau 1/2 ceapa)

1/4 legatura patrunjel (sau coriandru, daca va place)

1 varf lingurita chimion macinat

sare, piper, chili

salata sfecla rosie

Mod de preparare salată marocană de sfeclă roșie

Se fierbe sfecla rosie curatata de coaja in multa apa cu sare pana intra furculita usor in ea. Se lasa sa se racoreasca, apoi se taie cubulete.

Se striveste usturoiul (sau se toaca ceapa marunt). Se stropeste cu 1 lingura suc de lamaie si se lasa sa stea 10 minute. Se adauga uleiul si se amesteca pana devine ca o emulsie.

Se presara sfecla cu sare, piper, chili si chimion. Se amesteca usor.

Se toarna dressingul si se amesteca iar usor.

Se adauga patrunjelul tocat fin si se stoarce restul de suc de lamaie. Se amesteca usor si se gusta de condimente.

Se lasa sa stea 1 ora sa se amestece gusturile, apoi se poate servi cu felii de lamaie alaturi pentru cine o doreste mai acrisoara.

6. Rețetă salată de sfeclă roșie și usturoi

Ingrediente salată de sfeclă roșie și usturoi

Sfecla rosie

Ulei

Otet

Sare, piper

Usturoi sau hrean

salata sfecla rosie

Mod de preparare salată de sfeclă roșie și usturoi

Sfecla rosie se spala bine si se pune la fiert in coaja, sau la cuptor(personal cred ca este mai buna la cuptor).

Se lasa la foc pana intra furculita usor in ea.

Se curata de coaja, se da pe razatoare si se potriveste de otet, ulei, sare, piper si usturoi pisat, sau hrean dat pe razatoarea mica. Sunt foarte bune ambele variante.

Este excelenta ca si garnitura atunci cand insoteste o friptura.

Se pune in borcane si se da la frigider.

7. Rețetă salată de sfeclă roșie și mozzarella

Ingrediente salată de sfeclă roșie și mozzarella

1 sfecla rosie coapta sau facuta la abur(eu am copt-o) ,taiata in felii si apoi in forme de inimioare,

1 salata verde,rupta bucati cu mina,

1 mina de miezi de nuca gratinati,

1 ceapa rosie taiata julien,

1 bulgaras de mozzarella,feliat si taiat tot in inimioare,

2 linguri ulei de masline

1 lingura de otet

sare, piper.

salata sfecla rosie

Mod de preparare salată de sfeclă roșie și mozzarella

Facem un dressing din sare ,ulei ,otet,piper,pe care il turnam peste frunzele verzi amestecate cu ceapa si decorul format din mozzarella,sfecla rosie si miezi de nuca.

8. Rețetă salată de sfeclă roșie și mere

Ingrediente salată de sfeclă roșie și mere

300 g salata de sfecla rosie (conserva)

1 cartof mare

4 cepe verzi

2 mere

200 ml smantana

1 varf de cutit chimion macinat

3 linguri ulei de masline

3 linguri otet balsamic

200 g peste in ulei

salata verde pentru servire

sare

piper.

salata sfecla rosie

Mod de preparare salată de sfeclă roșie și mere

Se fierbe cartoful in coaja, cand s-a racit putin se curata si se taie bucati.

Sfecla si merele curatate se taie fasii subtiri.

Smantana se amesteca cu putina sare, chimion, ulei de masline si otetul, se adauga sfecla rosie taiata, merele,

cartoful si ceapa taiata rondele.

Pestele se scurge, se taie bucati si se amesteca cu salata sau separat.

Se serveste pe salata verde.

9. Rețetă salată de sfeclă roșie cu muștar și chimen

Ingrediente salată de sfeclă roșie cu muștar și chimen

sfeclă rosie

seminte de chimen

mustar negru

ulei

otet

sare, piper

salata sfecla rosie

Mod de preparare salată de sfeclă roșie cu muștar și chimen

Sfecla rosie se coace si se lasa la racit. Se preparara un sos din seminte de chimen care se prajesc putin in ulei. Se lasa apoi la racit. Se amesteca chimenul cu mustarul si se asezoneaza cu otet, ulei, sare si piper dupa gust. Sosul se toarna peste sfecla taiata.

10. Rețetă salată de sfeclă roșie cu iaurt grecesc

Ingrediente salată de sfeclă roșie cu iaurt grecesc

sfecla rosie 1 buc. mare sau 2 buc. mai mici (690 g)

– ulei 2 linguri

– usturoi 1 catel (4 g)

– iaurt grecesc 150 g

– suc de lamaie 1 lingura

– sare, piper

salata sfecla rosie

Mod de preparare salată de sfeclă roșie cu iaurt grecesc

Incingeti cuptorul la 180 grade. Spalati bine sfecla si intepati-o cu o furculita. Asezati-o pe o bucata mai mare de folie de aluminiu, stropiti-o cu un pic de ulei si „pudrati-o” cu un strop de sare. Strangeti bine folia in jurul sfeclei, astfel incat aburul si sucul pe care si-l lasa sa nu aiba pe unde iesi. Asezati „pachetul” intr-o tava, dati la cuptor si lasati 45-60 de minute sau pana cand, daca intepati sfecla cu o furculita, aceasta intra usor. Atentie, timpul de coacere poate diferi in functie de dimensiunea sfeclei! Odata coapta, lasati sfecla sa se raceasca si curatati-o de coaja. Dati sfecla pe razatoare si puneti-o intr-un castron. Amestecati-o cu usturoiul (trecut prin presa), o lingura ulei de masline, sucul de lamaie, un pic de sare si de piper macinat.

Turnati iaurtul grecesc si amestecati putin. Daca amestecati prea mult, in loc de un frumos contrast alb-rosu, veti obtine o salata roz. In cazul in care vreti sa faceti un dip, utilizati blenderul. Serviti rece si intr-un caz si in celalalt.

11. Rețetă salată de sfeclă roșie și cașcaval

Ingrediente salată de sfeclă roșie și cașcaval

o sfecla rosie

– 200 gr. de cascaval

– doua rosii

– un ardei verde

– patru linguri de ciuperci feliate

– un morcov

– sare, piper, oregano

– ulei de masline

salata sfecla rosie

Mod de preparare salată de sfeclă roșie și cașcaval

Curata sfecla rosie si morcovul si da-le prin razatoare. Adauga putin otet si ulei, sare si piper, amesteca bine si lasa la rece pana pregatesti restul ingredientelor.

Taie cuburi rosiile, ardeiul si cascavalul.

 Amesteca legumele cu cascavalul si sfecla rasa. Condimenteaza totul cu sare, piper, oregano si ulei de masline.

Serveste salata de sfecla rosie si cascaval imediat ce ai preparat-o si pentru un plus de savoare, decoreaz-o cu patrunjel verde.