11 secrete ale frumuseții din secolul al 19-lea

De: Marian Andrei / 21.05.2014, 11:00
11 secrete ale frumuseții din secolul al 19-lea
Iată 11 sfaturi pentru doamne extrase din capitolul dedicat "secretelor frumuseții" din Enciclopedia Faptelor Uluitoare și Informațiilor Utile, scrisă de Barkham Burroughs în 1898.

Burroughs și-a prefațat capitolul spunând că „pentru a controla, manipula, influența și păstra adorația soților, taților, fraților și chiar și a verilor, femeile trebuie să arate în permanență încântătoare”.

Iată și recomandările lui Burroughs. 

1. Îmbăiați-va des.

Era recomandată cel puțin o baie pe săptămână în timpul căreia, dacă era posibil, femeile trebuiau să se frece cu un burete.

2. Folosiți o soluție de curățare

Mai bun decât săpunul era considerat amoniacul. „O doamnă care a descoperit beneficiile amoniacului nu va mai renunța la folosirea lui”, arată Burroughs.

3. Spălați-vă pe ochi…

Nimic nu este mai atractiv decât niște ochi strălucitori. Pentru obținerea lor era recomandată spălare cu spuma de săpun, sau picurarea de parfum în ochi. Același efect era obținut, fără usturimi, mâncând un cub de zahăr pe care erau picurate cantități egale de whisky și apă de colonie.

4. … dar nu vă spălați părul

Apa poate degrada părul, se arată în lucrare. Pentru a-l curăța era recomandată ștergerea cu un prosop sau o ședință de 30 de minute de periere.

5. Nu vă spălați pe față niciciodată

Metoda recomandată pentru curățarea feței era frecarea cu o soluție de glicerină și apoi uscarea cu ajutorul unei piei de căprioară sau unei bucăți de pânză de bunbac.

În Enciclopedie era dat exemplul unei „femei frumoase” care nu s-a spălat pe față de trei ani de zile și cu toate acestea tenul ei era „curat, roz, dulce și sărutabil”.

6. Încercați să nu vă spălați mâinile

„Să nu îndrăznești vreodată să-ți uzi mâinile”, scrie Burroughs, recomandând aceiasi metodă de curățare ca pentru față – glicerina și pânza de bumbac. În timpul băilor, este recomandată purtarea de mănuși pentru a evita udarea mâinilor. Autorul notează la acest paragraf că zeci de femei cu mâini minunate „ating apa cu mâinile doar o dată pe lună”.

7. Stați dezbrăcate la fereastă

Baia de vapori, cum este numit procedeul, trebuie să aibe durata de cel puțin o oră. Pentru o baie de vapori corespunzătoare, „femeia se dezbracă complet, așează un scaun lângă fereastra deschisă și se așează în bătaia razelor de soare. Pentru femeile cu o fire mai activă, este recomandat dansul în acest timp”.

8. Accentuați-vă linia ochilor

Soluția recomandată era compusă din „două părți de oxid nitric de mercur amestecat cu una de osânză” În cazul în care nu se putea face rost de aceste componente, era acceptabilă și folosirea negrului de fum.

9. Aranjați-vă genele

Pe vremea stră-străbunicilor voastre, genele lungi erau „de prost gust”, de aceea trebuiau scurtate din două în două zile.

10. Formați-vă buzele

Buzele frumoase sunt esențiale pentru frumusețea unei femei. Cât mai devreme posibil, fetele trebuie să se gândească la forma buzelor ei și la metode prin care aceasta poate fi îmbunătățită. Chiar dacă nu explică cum se face, Burroughs arată că buzele subțiri pot fi ușor modificate prin „sugere”, care „atrage sângele în țesuturi” și care după o anumită perioadă asigură o „umflare permanentă, în timp ce cele groase pot fi corectate prin „compresiune”.

11. Faceți tot posibilul să nu fiți singure

Burroughs adaugă și recomandarea finală: indiferent ce metode folosiți pentru a vă menține frumusețea, „a fi măritată este un lucru mult mai bun pentru tenul dumneavoastră decât soluția de amoniac„.