11 zgârie-nori „tirbușon”

De: Marian Andrei / 03.06.2013, 13:00
Una dintre ultimile tendințe arhitecturale este crearea de clădiri "răsucite". Trendul a apărut odată cu construirea clădirii Turning Torso în Malmo, Suedia, și a fost urmat de alți arhitecți. Multe proiecte nu au fost aprobate, altele au fost deja finalizate și altele sunt în construcție.

Turning Torso – Malmo, Suedia

Procesul de construcție al acestui zgârie-nor a fost subiectul unui episod din celebra serie „Extreme Engineering” transmisă pe Discovery Channel, însă celebritatea i-a fost consfințită de saltul cu parașuta executat de Felix Baumgartner de pe acoperișul clădirii pe 18 august 2006.

Infinity Tower – Dubai, Emiratele Arabe Unite

Clădirea de 306 metri înălțime, aflată în construcție în Dubai, va avea 76 de etaje și, când va fi finalizată, va fi cea mai înaltă clădire din lume cu o rotație de 90 de grade între parter și cel mai înalt etaj. Clădirea a fost proiectată de grupul arhitectural care a realizat și celebrul Burj Khalifa și Trump Tower din Chicago.

Construcția a început în februarie 2006 iar anul trecut a fost finalizată structura de rezistență. Infinity Tower va găzdui apartamente de locuit, săli de conferință, terenuri de tenis, piscine, săli de gimnastică și SPA-uri.

Avaz Twist Tower – Sarajevo, Bosnia 

Avaz Twist Tower este un zgârie-nor de 176 de metri din Sarajevo, Bosnia și Herzegovina. Chiar daca nu este rotit foarte mult, se califică în categoria zgârie-norilor „răsuciți”. Este sediul principal al ziarului Dnevni avaz.

Absolute World Towers – Mississauga, Canada

Absolute World sunt două turnuri gemene, situate în orașul Mississauga, din Ontario. Unul are 179 metri înălțime, iar celălalt „doar” 161. Ambele turnuri au o răsucire de 209 grade la la bază până în vărf. Cel mai înalt dintre ele a fost supranumit „Marilyn Monroe” datorită „siluetei” sale, care aduce cu cea a celebrei actrițe.

Kuwait Trade Center

Centrul comercial Kuwait, cunoscut și ca Al Tijaria Tower, este un turn magnific din Kuwait City și în același timp cea mai înaltă clădire din Kuwait, având 218 metri.

Revolution Tower – Panama City

Turnul Revoluției din Panama este un „tirbușon” care are o rotație completă de 360 de grade de la bază până în vârf. Clădirea de birouri, înaltă de 242 de metri, are 53 de etaje.

Hadid Tower – Milano, Italia

Turnul răsucit din Milano, aflat în construcție, va avea 170 de metri înălțime și 44 de etaje. Când va fi gata, va asigura atât spații de birouri, cât și comerciale, iar zona destinată cumpărăturilor va fi conectată direct cu stația de metrou din zonă. Imaginea prezentată este o randare făcută pe calculator.

Evolution Tower – Moscova

Evolution Tower este încă în faza de construcție. Turnul va fi parte integrantă din International Business Center. Fiecare etj va fi rotit cu 3 grade față de precedentul, astfel că rotirea finală va fi de 135 de grade. Construcția a început în 2007 și trebuia să fie gata anul acesta. În luna aprilie lucrările ajunseseră la etajul 42 (din 45).

Gehry Tower – Hanovra, Germania

Gehry Tower este o clădire de nouă etaje, construită de celebrul arhitect Frank Gehry. Construită din oțel, clădirea este renumită pentru formele sale curbate.

Opus Hong Kong

Opus Hong Kong este o altă clădire proiectată de Frank Gehry. Alături de apartamente, în ansamblu se pot găsi parcări subterane, piscine, săli de gimnastică, o stație de reciclare a apei uzate, dar și sisteme de încărcare a automobilelor electrice.

Mode Gakuen Spiral Towers – Nagoya, Japonia

Mode Gakuen Spiral Towers are 170 de metri înălțime și 36 de etaje. Principala sa particularitate este schimbarea axei de rotație pe măsura creșterii în înălțime, astfel că forma i se schimbă ușor odată cu schimbarea poziției privitorului.