12 rețete de cupcakes

Apropo.ro / 08.11.2015, 07:00
Cum se prepară cele mai bune rețete de cupcakes cu ciocolată, cupcakes cu cremă de brânză, cupcakes cu dovleac și multe altele afli din cele 12 rețete de cupcakes pe care ți le prezentăm. Vezi cupcakes reteta de bază.

Cupcakes sunt mici prăjiturele cu cremă, decorațiuni, ce are compoziția unui tort. Ele sunt cunoscute ca niște mici tortulețe.

Rețeta de bază pentru cupcakes este:

– 120g unt la temperatura camerei

– 230g zahar

– 3 linguri ulei

– 2 oua mari

– 180g faina

– ½ lingurita praf de copt

– ¼ lingurita sare

– 125ml smantana

– o lingurita extract de vanilie

cupcakes

Preparare

Mai întâi spumam unul și zahărul până zahărul nu se mai simte în compoziție. Adăugăm apoi uleiul și vanilia și amestecăm bine. Urmează să adăugăm ouăle, pe rând, amestecând bine după fiecare.

Urmează să adăugăm jumătate din smântână, apoi jumătate din cantitatea de făină (cernuta împreună cu sarea și praful de copt), apoi restul de smântână și la final restul de făină. Încingem cuptorul la 180 de grade, tapetam tava specială cu hârtiuțe și le umplem ¾. Cupcakes se coc 15-17 minnute sau până trec testul scobitorii.

Peste, puteți pune ce cremă doriți sua le puteți orna după cum vă spune imaginația.

1. Rețetă cupcakes cu ciocolată

Ingrediente cupcakes cu ciocolată

400g de ciocolată

200g de făină

200g de zahăr brun

2 lingurițe praf de copt

6 linguri de cacao

150ml de ulei de floarea-soarelui

400ml de smântână

2 ouă

1 linguriță extract de vanilie

100ml de apă.

3 linguri de zahăr

cupcakes

Mod de preparare cupcakes cu ciocolată

Se încălzește cuptorul la 160° C/gaz 4 și se tapetează 10 forme de brioșe cu hârtie de brioșe. Se mărunțesc 300g de ciocolată într-un blender.

Într-un vas mare, se pun 200g de făină, 200g de zahăr brun, 2 lingurițe praf de copt, 6 linguri de cacao, 150ml de ulei de floarea-soarelui, 100ml de smântână, 2 ouă, 1 linguriță extract de vanilie și 100ml de apă. Se bate totul cu un mixer până se omogenizează, apoi se adaugă 100g de ciocolată mărunțită. Se distribuie în cele 10 forme, apoi se pune tava la cuptor 20 de minute, până când un bețișor înfipt iese curat . Se lasă la răcit, pe un grătar.

Pentru a prepara glazura, se pun bucățile de ciocolată rămase, 300ml de smântână și 3 linguri de zahăr într-o cratiță mică. Se încălzesc treptat amestecând, până când ciocolata se topește și se obține o glazură omogenă. Se răcește în frigider până când este destul de tare pentru a fi întinsă peste cupcakes.

2. Rețetă cupcakes cu cremă de brânză

Ingrediente cupcakes cu cremă de brânză

250 gr faina

175 gr zahăr

150 gr ciocolată mărunțita

1 praf de copt

1/2 linguriță bicarbonat

2 linguri cacao

zahăr vanilat

250 ml lalpte

90 gr unt topit

1 ou

esențe

Crema

120 gr unt

200 gr crema de brânză Philadelphia rece

200 gr zahăr pudră cernut

cupcakes

Mod de preparare cupcakes cu cremă de brânză

Într-un castron se pun ingredientele uscate, în alt castron ingredientele umede. Se amesteca toate cu mixerul câteva minute. Se pun cu lingura în formele speciale. Se dau la cuptor la 175 grade pentru 15-20 min.

Crema

Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Mixam untul cu cremă de brânză până rezultă o spumă. Punem apoi treptat câte o lingură din zahărul pudră. Dăm crema puțin la frigider să se mai întărească, iar apoi o punem peste cupcakes neapărat reci.

3. Rețetă cupcakes cu vanilie

Ingrediente cupcakes cu vanilie

pentru blat:

112 grame faină cu agent de creștere (self raising flour)

112 grame zahăr

112 grame unt

două ouă

o linguriță de esență de vanilie

pentru crema:

500 grame zahăr pudră

250 grame unt

o linguriță de esență de vanilie

o lingură de apă

pentru decor:

zahăr colorat

cupcakes

Mod de preparare cupcakes cu vanilie

Metoda de preparare e atât de simplă încât sigur o să mai repetați această rețetă de multe ori.

Așadar, pentru blat: se pune untul într-un castron și se introduce în cuptorul cu microunde pentru a se topi timp de 30 de secunde. Într-un castron se cerne faină, se adăugă zahărul, apoi ouăle, untul topit și esența de vanilie și se amestecă bine cu o lingură de lemn sau cu mixerul. Apoi, cu o lingură, punem compoziția în formele de hârtie, umplându-le cam pe trei sferturi. Introducem în cuptorul încins la 180 de grade timp de aproximativ 15 minute. Verificăm dacă aluatul este copt cu ajutorul unei scobitori pe care o introducem în mijloc – și dacă aceasta iese curata – atunci putem scoate tava din cuptor.

Între timp pregătim crema:

într-un castron, amestecăm untul (este bine ca untul să fie la temperatura camerei) cu zahărul pudră, vanilia și apă până când obținem o cremă fină.

Când prăjituricile s-au răcit, punem crema deasupra și decoram

4. Rețetă cupcakes cu mure

Ingrediente cupcakes cu mure

Ingrediente pentru 16 cupcakes (mari) sau 22 mai mici (cum am făcut eu)

100 gr unt

300 gr faina

2 ouă mari

150 gr zahăr

350 ml mure

1 linguriță es vanilie

1/2 praf de copt

1/2 linguriță sare

100 ml lapte

Topping:

200 gr crema de brânză

60 gr zahăr

1 lg zahăr vanilat

200 ml frișcă lichidă

1 plic întăritor (dacă e necesar)

Sos mure:

100 gr mure

1 lingura zahăr

cupcakes

Mod de preparare cupcakes cu mure

Mixam untul cu zahărul. Cât?? Eu mai mult de 10 minute nu zăbovesc la treaba asta. Într-un bol amestecăm faină, sarea și praful de copt. Separat amestecăm ouăle, adică le batem puțin cu țelul, împreună cu laptele.

Turnam jumătate din compoziția cu ouă și lapte peste unt, apoi jumătate din compoziția de făină și mixam la viteza mică până la omogenizare. Procedăm la fel și cu cantitățile rămase.

Murele le spălăm și le pisam puțin cu furculița, așa încât să iasă zeama din ele. Eu n-am vrut să murdăresc blenderul pentru treaba asta. Adăugăm esența de vanilie și murele zdrobite în compoziție și amestecăm ușor cu o spatulă.

Ok, acum că am terminat treaba mai grea, pregătim hârtiuțe pentru cupcakes. Eu am făcut 22 de bucăți din ingredientele de mai sus, pentru că am vrut porții mai mici ca să pot mulțumi mai multă lume. Dacă nu aveți probleme de genul ăsta, puteți să faceți și 16 bucăți, ce vor ieși mai mari e drept.

Cuptorul în încălzim la 180 de grade. Umplem formele de cupcakes cu compoziție până la jumătate (dacă faceți 22 bucățele, dacă faceți standard, le umpleți 3 sferturi) și le introduceți la cuptor pentru 18-20 de minute.

Cât timp lăsăm prăjiturele să se răcească ne apucăm de topping.

Cremă de brânză o mixam cu zahărul pentru 3 minute, adăugăm frișcă treptat și mixam încontinuu. Adăugăm și zahărul vanilat. Dacă crema nu se întărește suficient, putem să adăugăm un plic întăritor de frișcă. Dăm crema la rece.

Pentru sirop, spălăm murele și le punem pe foc împreună cu lingura de zahăr. Lăsăm să fiarbă pentru câteva minute după care îl strecurăm și lăsăm la răcit. Dada, eu de data aceasta nu am vrut să simt/văd semințe de mure în sos, ci l-am vrut mai fin 😛

Când s-au răcit și prăjiturele și siropul putem să ne apucăm de ornat. Punem crema pe fiecare cupcakes, îi dăm forma dorită iar deasupra ‘stropim’ cu puțin sos.

5. Rețetă cupcakes cu pere și nucă de cocos

Ingrediente cupcakes cu pere și nucă de cocos

Ingrediente cupcakes – 9 bucăți

50 gr unt

2 ouă mari

80 gr zahăr

160 ml iaurt gras

100 gr faina

100 gr nucă de cocos

1/2 linguriță esența de rom

1/2 linguriță sare

1/2 praf de copt

100 gr pere

Decor

200 ml smântână pentru frișcă

1 linguriță zahăr vanilat

felii de pere

cupcakes

Mod de preparare cupcakes cu pere și nucă de cocos

Untul moale se mixează cu zahărul până devine ca o cremă, apoi se adăugă ouăle pe rând mixând bine după fiecare.

Separat amestecăm faină cu nucă de cocos, sarea și praful de copt ajutându-ne de un țel.

Perele le spălăm bine și le tăiem cubulețe, fără să le curățăm de coajă.

În compoziția de ouă și unt adăugăm amestecul de ‘prafuri’ și iaurtul, alternativ, și mixam bine după fiecare adăugare ca să nu rămână cocoloașe. La sfârșit punem și esența de rom.

Cuptorul îl încălzim la 190 de grade, nici mai mult nici mai puțin. Pregătim tava pentru cupcakes cu hârtiuțe speciale de copt. Punem compoziția în forme, apoi infingem bucățile de pere atât cât să fie acoperite de aluat.

Dăm la cuptor pentru 18-20 de minute, timp suficient pt a fi bine coapte. Le scoatem pe un grătar și le lăsăm la răcit.

Pentru decor mixam bine frișcă rece timp de un minut, adăugăm zahărul vanilat și continuăm mixarea până capătă consistență dorită. Atenție, să nu mixați prea mult pentru că există riscul să se taie frișcă, și asta clar nu vă doriți.

Când sunt reci, decoram fiecare cupcake cu frișcă și câte un mot de pară în vârf.

6. Rețetă cupcakes cu dovleac

Ingrediente cupcakes cu dovleac

Cupcakes:

140 g unt

2 ouă

140 g zahăr

140 g faina

1 linguriță praf de copt

Scorțișoară

Nucșoara

Esența de vanilie

150 g piure de dovleac

Frosting:

250 g unt

300 g zahăr pudră

100 g piure de dovleac

1 linguriță extract de vanilie

2 linguri lapte

cupcakes

Mod de preparare cupcake cu dovleac

Cupcakes:

Untul moale, ouăle, zahărul, faina amestecată cu praful de copt, piureul de dovleac și condimentele se pun într-un bol și se mixează împreună până se omogenizează totul.

Formele pentru muffins se tapetează cu forme din hârtie și fiecare se umple 2/3. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit și se coc pentru 12-15 minute, la temperatura medie. Se oprește focul și se lasa să se răcească.

Frostingul:

Untul aflat la temperatra camerei se mixează până devine cremos, apoi se adăugă zahărul pudră și se continua mixarea. La sfârșit se adăugă dovleacul,laptele, vanilia și dacă doriți, scotisoara.

După ce s-au răcit, se ornează cu frostingul. Eu am pus pe fiecare câte un cubuleț de dovleac copt și o linguriță de caramel.

7. Rețetă cupcakes cu caramele

Ingrediente cupcakes cu caramele

200 g unt moale

tăiat cuburi

200 g zahăr

200 g faina

1 linguriță praf de copt

3 ouă

1 linguriță esența de vanilie

2 linguri cacao

100 g ciocolată amăruie, tăiată mărunt

18 caramele

8 caramele + 3 linguri lapte

cupcakes

Mod de preparare cupcakes cu caramele

Amestecă zahărul cu untul, până ce se omogenizează bine (cam 5 minute)Adăugă ouăle unul câte unul, amestecând după fiecareAdauga vanilia, praful de copt și cacao. AmestecaAdauga faina. Amestecă. Pune ciocolată și amesteca cu o linguraPune compoziția în forme de brioșe. În fiecare brioșă pune o caramea. din cele 18

Coace 15- 20 minute la 190 C.Răcește brioșele pe un gratarAmesteca cele 8 caramele cu laptele la foc mic, până ce se topesc și formează un sos consistent.Pune câte o linguriță de sos peste fiecare brioșă.

8. Rețetă cupcakes cu morcovi și cremă

Ingrediente cupcakes cu morcovi și cremă

Ingrediente-pentru 12 brioșe

1 cup faina

1/2 linguriță praf de copt

1/2 linguriță bicarbonat de sodiu

1 linguriță scorțișoară

2 ouă

30 ml lapte

1 linguriță extract d evanilie

1/2 cup zahăr alb

1/2 cup zahăr brun

1/2 cup ulei de floarea soarelui (sau de răpită dacă aveți)

1 1/2 cup morcov ras fin

1/2 cup alune de pădure prăjite ușor și zdrobite

cupcakes

Mod de preparare cupcakes cu morcovi și cremă

Amestecăm faină, praful de copt, bicarbonatul, scorțișoară și puțină sare într-un bol. În alt bol amestecăm bine ouăle cu zahărul, vanilia și laptele până se omogenizează și apoi adăugăm uleiul. Eu am amestecat cu țelul dar puteți folosi mixerul dacă nu aveți chef să faceți mușchi. Adăugăm apoi mixul de făină și amestecăm cât să se omogenizeze iar apoi punem și morcovii și la sfârșit alunele. Turnam în formele de brioșe căptușite cu hârtie și dăm la cuptor 10 minute sau până când o scobitoare introdusă în centru iese curată.

Le mâncăm calde sau reci, eventual cu un mot de cremă făcută din crema de brânză, zahăr pudră, suc și coajă de lămâie verde deasupra.

Pentru ca acest „cup” este o unitate de volum egala cu 250 de ml cantitatea substantelor exprimata in grame variaza in functie de densitatea lor. Puteti sa transformati in grame asa cum am facut si eu o perioada, sa masurati cu o cana obisnuita de ceai care are tot 250 de ml sau sa va cumparati o cana gradata.

9. Rețetă cupcakes cu spumă de zmeură

Ingrediente cupcakes cu spumă de zmeură

200 gr faina

50 g cacao

125 gr unt nesărat

150 gr zahăr

2 ouă mari

200 ml de iaurt sau lapte

coajă de lămâie

colorant roșu

1 plic zahăr vanilat

sare

1/2 linguriță praf de copt

2 albușuri

6-7 lg de zahăr

topping de zmeură

cupcakes

Mod de preparare cupcakes cu spumă de zmeură

Într-un castron, se amestecă faină cu cacao, sarea și praful de copt. În alt castron se bate cu mixerul untul cu zahărul și zahărul vanilat, până devine pufos. Se adauga ouăle, câte unul și se freacă bine după fiecare adăugare. Se adauga și câteva picături de colorant roșu, coajă de lămâie, iaurtul (sau lapte) și se amestecă. Se adauga faina și cacao cernute, sarea și praful de copt. Se ia din aluat cu ajutorul a doua linguri sau o lingură de înghețată și se pune aluat în formele de brioșă. se coace circa 25-30 minute sau până când o scobitoare introdusă în centrul iese curată.

Scoateți din cuptor și lăsați să se răcească aproximativ cinci minute înainte de a scoate din forme. Se ornează după preferințe cu cremă de ciocolată, frișcă…etc. Eu aveam în frigider două albușuri de ou din care am făcut o spumă cu 6-7 linguri de zahăr și puțin topping (sau esența) de zmeură. Cu pochul am făcut decorul de pe cupcake. Am mai presărat câteva biluțe ornament din zahăr.

10. Rețetă cupcakes cu lămâie și bezea

Ingrediente cupcakes cu lămâie și bezea

Ingrediente pentru 10 cupcakes:

– ½ porție cupcakes rețetă de bază, vezi mai sus rețetă de bază, (cu mențiunea că punem în compoziție o lingură bună e coajă de lămâie și ¼ linguriță esența de lămâie pe lângă extractul de vanilie)

– lemon curd (cam o linguriță pentru fiecare cupcake)

– 2 albușuri (3 dacă ouăle sunt mici)

– 150 g zahăr tos

– ½ linguriță extract de vanilie

cupcakes

Mod de preparare cupcakes cu lămâie și bezea

Mai întâi facem bezeaua: spălăm bine toate instrumentele și vasul pe care îl folosim, le uscăm și le degrasam cu un șervețel îmbibat în suc de lămâie. Grăsimea de orice fel va compromite bezeaua, așa că mare grijă și la separarea albușurilor de gălbenușuri. Punem apoi zahărul și albușurile în vasul de la mixer (dacă e de inox) sau într-o crăticioara sau vas termorezistent și așezăm vasul pe o oală în care fierbe apa. Atenție, apa din oala nu trebuie să atingă vasul, avem nevoie doar de aburi, așa că ajung 2 degete de apă în oală. Bun! Așezăm vasul cu ouă peste cel cu apă și începem să amestecăm fain frumos, la foc mediu, cca 5 minute sau până zahărul este topit complet (dacă luați puțină compoziție și o frecați între degete, nu mai simțiți granule de zahăr). Luăm compoziția de pe foc și batem bezeaua cu mixerul la viteza medie și având atașat balonul pentru albușuri. Mixam cel puțin 3-4 minute, apoi creștem viteza, punem și vanilia și amestecăm alte 10-12 minute, până avem o bezea albă, densă, care nu cade de pe lingura și nici din vas dacă îl întoarcem cu capul în jos asta e un test bun: îți întorci vasul deaspura capului și dacă nu îți cade bezeaua în cap, ești un cofetar bun… dacă îți cade, aia e, o să știi data viitoare Dacă încă mai aveți bezea în bol după test, o puneți într-un pos cu vârful stea și pregătiți repede cupcakes-urile.

Cupcakes-urile se fac ușurel, vedeți aici rețetă de bază și le puteți coace cu câteva zile înainte și le țineți la congelator până aveți chef să folosiți. Avem nevoie apoi de un instrument pentru scoaterea cotorului din mere, pe care îl găsiți la raionul de accesorii pentru bucătărioara în orice magazin. Așa, cu instrumentul cu pricina, scoatem miezul din fiecare cupcake, apoi, folosind un pos, umplem locul cu lemon curd, tot folosind un pos. Operațiunea asta merge foarte repede, așa că putem trece la bezea și punem câte un mot de bezea pe fiecare cupcake, apoi, folosind torța, rumenim frumușel bezeaua.

11. Rețetă cupcakes cu banane și ciocolată

Ingrediente cupcakes cu banane și ciocolată

Pentru cupcakes:

* 3 ouă

* 100 g zahăr

* 100 g ciocolată lapte

* 100 g unt

* 50 ml lapte

* 1 banană

* 1 cană și jumătate de făină

* 1 praf de copt

* Pentru ornat:

* 200 g ciocolată amăruie

* 300 ml frișcă lichidă

* biluțe de ciocolată

cupcakes

Mod de preparare cupcakes cu banane și ciocolată

Ciocolată o topim împreună cu untul la foc mic sau la microunde, cum ne este mai ușor. Lăsăm la răcit, apoi adăugăm zahărul și mixam energic. Urmează ouăle pe rând, mixând foarte bine după fiecare. Când terminăm de mixat ouăle, compoziția trebuie să-și fi dublat volumul. Adăugăm banana pasată cu furculița.

Dacă nu aveți mofturoși prin zonă o puteți pune tăiată bucatai mai mari.

Turnam laptele, omogenizam și incorporăm faina amestecată cu praful de copt. Vom obține un aluat că pentru chec, de consistența unei smântâni groase.

Punem aluatul în forme, le umplem pe 3/4 și dăm la cuptor la foc mediu până se rumenesc, în jur de 20-25 de minute, în funcție de cuptor. Se scot pe un grătar și se lasă la răcit.

Crema se prepară înainte de a începe prepararea prăjiturelelor.

Ciocolată se topește împreună cu frișcă lichidă. Se dă la frigider pentru câteva ore. Când s-a răcit foarte bine și s-a întărit se mixează până se obține o cremă pufoasă și ciocolatoasa.

Crema obținută o punem într-un pos și ornam după preferința.

12. Rețetă cupcakes cu fructe de pădure și mascarpone

Ingrediente cupcakes cu fructe de pădure și mascarpone

200 g unt, moale

150 ml suc de fructe de pădure

50 ml lapte

200 g zahăr

2 ouă

300 g faina

1 pliculeț praf de copt

100 g ciocolată amăruie, tăiată mic

Pentru crema:

200 g mascarpone

5- 6 linguri zahăr pudră

colorant alimentar

cupcakes

Mod de preparare cupcakes cu fructe de pădure și mascarpone

Amestecă bine faină cu praful de copt

Amestecă sucul de fructe cu laptele

Încălzește cuptorul la 180 C

Mixează untul cu zahărul câteva minunte, până se formează o cremă. Adăugă ouăle pe rând, amestecând puțin după fiecare.

Pune 1/2 din amestecul de făină și amesteca numai până se încorporează. Pune lichidele, apoi restul de făină amestecând după fiecare (nu prea mult, ca să nu se ridice prăjiturelele prea mult la copt). În final amesteca ușor și ciocolată.

Pune coca în hârtii speciale, în tăvi speciale și coace-le 15 minute la 180 C

Scoate-le pe un grătar de fier și lasă-le să se răcească bine.

Pentru frosting amesteca mascarpone cu zahăr, apoi coloreaz-o cum îți place. Ornează prăjiturelele când sunt complet răcite.