12 rețete de papanași

Apropo.ro / 13.03.2015, 18:30
Despre papanași se știe una și bună: că sunt extrem de gustoși, cu smântână fină și dulceața inegalabilă. Dacă ți-am făcut poftă încearcă și tu rețeta preferată din cele 12 rețete de papanași ce urmează.

Papanașii sunt gogoși pufoase, de regulă prăjite, dar se fac și fierte sau la cuptor, care, de regulă, au și o biluță moț peste care se revarsă apetisantă smântâna și dulceața preferată.

papanasi

Referitor la gaura din papanaș, ei bine, povestea spune că un căpitan danez aflat pe mare în timpul unei furtuni puternice a fost nevoit să înfigă gogoașa pe care o avea într-o spiță de pe cârmă, pentru ca el să manevreze cârma cu ambele mâni.

Despre papanașii fierți se spune că își au originile în bucătăriile austro-ungare, iar papanașii prăjiți sunt de origine moldavă.

1. Rețetă papanași fierți

Ingrediente papanași fierți

250 gr brînză de vacă

2 ouă

3 linguri griș

2 linguri unt

1 cană pesmet

2 linguri zahăr

1 plic zahăr vanilat

sare

smântână (facultativ)

papanasi

Mod de preparare papanași fierți

Se freacă brânza cu gălbenușurile, se adaugă grișul, sarea, și albușurile bătute spumă. Pe planșeta pentru aluat se presară făina și se pune compoziția în formă de sul turtit, gros de două degete. Se presară cu puțină făină și se taie bucăți late de 3 cm.

Se fierb în apă sărată clocotită, pînă cînd papanașii se ridică la suprafața apei. Se scot cu lingura de spumă, se așază pe farfurie și se opăresc cu unt înfierbântat.

Până fierb papanașii, separat – de preferat într-o tigaie de teflon – se rumenește pesmetul fără grăsime sau cu foarte puțin unt. Atenție însă să nu-l ardeți. Când îl luați de pe foc – și nu înainte pentru a nu-l carameliza – adăugați zahărul și plicul de zahăr vanilat. În acest amestec, dulce-crocant, se tăvălesc de plăcere papanașii fierți și stropiți cu unt. 

Papanașii se servesc fierbinți cu sau fără smântână.

2. Rețetă papanași cu brânză de vaci

Ingrediente papanași cu brânză de vaci

250 g brânză de vaci

– 200 g făină

– 3 ouă

– 100 g zahăr, 1 pliculeț zahăr vanilat

– 1 linguriță rasă bicarbonat de sodiu

– 100 ml ulei

– puțină sare

Mod de preparare papanași cu brânză de vaci

Amestecăm brânză de vaci cu 150 g faină, cu gălbenușurile, bicarbonatul de sodiu și, sarea. Albușurile se bat spumă, apoi se adăugă treptat zahărul și se toarnă peste restul compoziției amestecând constant. Împărțiți compoziția în bucăți pe care le dați prin restul de făină.

Rotunjiți apoi aceste bucăți după care se turtesc în palma până când se pot tăia cu 2 pahare de diametre diferite sau cu formă specială pentru a se obține inele. Indiferent de formă se introduc în uleiul înfierbântat în prealabil, se întorc după câteva minute (2,3) pe partea cealaltă, se scot cu și se scurg bine de ulei. În final se aranjează în farfurie: forma mare de papanaș pe farfurie și deasupra forma cea mică.

Cei mai buni papanași sunt cei pe care îi veți servi pudrați cu zahăr, cu dulceață și neapărat cu smântână din belșug.

3. Rețetă papanași la cuptor

Ingrediente papanași la cuptor

1 kg brânză de vaci

6 ouă

100 g zahăr

3 plicuri de zahăr vanilat

1 plic praf de copt

200 g rahat

faină cât cuprinde (pt. un aluat mai moale)

Mod de preparare papanași la cuptor

Se amestecă brânză, ouăle, zahărul, zahărul vanilat și rahatul, iar praful de copt se stinge cu puțină zeamă de lămâie. Se amestecă toate ingredientele și se pune făina cât să devină compoziția un aluat mai moale.

Se formează bastonașe lungi de 2-25 cm și groase cât 2 degete și se împart în 5-6 părți egale din care se „confecționează papanașii găuriți la mijloc. Se lucrează cu făină din abundență pe mâini.

Se pun papanașii la copt în mult ulei și încins.

4. Rețetă papanași prăjiți

Ingrediente papanași prăjiți

300 g brânză de vaci

1 ou

o lingură zahăr

130 g făină

1/2 pachet praf de copt

o lingură griș

coajă de lămâie,un plic zahăr vanilat,2 picături esența de rom

ulei pentru prăjit

zahăr pudră vanilat pentru pudrat

smântână, dulceață (de preferat de afine)

papanasi

Mod de preparare papanași prăjiți

Mixam brânză cu zahărul, oul și aromele, adăugăm faina și grișul. Modelăm bile (cu mâna trecută prin faină, deoarece compoziția este de consistență moale). Le așezăm pe o tavă tapetată cu făină.

Apăsam pe mijloc pentru a obține un orificiu ( ca să se frigă uniform în interior). Încingem uleiul în tigaie, rumenim papanașii pe ambele părți. Scoatem din tigaie pe un șervet de hârtie apoi pudrăm. Servim simple sau cu smântână și dulceață de afine (sau orice altă dulceață).

5. Rețetă papanași cu urdă

Ingrediente papanași cu urdă

400 gr urdă,

2 ouă

4 linguri griș

4 linguri făină

1 linguriță bicarbonat de sodiu sau 1 praf de copt

6 linguri de zahăr

zahăr vanilat

coaja rasă de lămâie

ulei pentru prăjit.

papanasi

Mod de preparare papanași cu urdă

Se amestecă ouăle întregi cu zahărul, făină, grișul și bicarbonatul stins cu o linguriță de oțet și se adăugă totul peste urda fărâmițată cu furculița.

Se frământă compoziția până la omogenizare, apoi se formează bulgărași care se turtesc, se face o gaură mică înăuntru și se prăjesc în uleiul bine încins.

6. Rețetă papanași cu struguri

Ingrediente papanași cu struguri

150 g brânză de vaci

100 g făina

2 linguri zahăr

puțin lapte

4 ouă

200 g struguri

prune

piersici

3 linguri unt

50 g zahăr pudră

papanasi

Mod de preparare papanași cu struguri

Frămânți un aluat din brânză, faină, zahăr, ouă și puțin lapte. Îl lași să se odihnească 30 de minute. Speli fructele, le scoți sâmburii, iar boabele de struguri le desprinzi de pe ciorchine și îmbraci fiecare fruct în aluat.

Încingi untul și prăjești papanașii la foc potrivit. Întorci papanașii și îi mai prăjești 3-4 minute, până ce se rumenesc și pe cealaltă parte.

Tai papanașii în bucăți, îi pui pe 4 farfurii, presari zahăr pudră și îi servești decorați cu fructul preferat.

7. Rețetă papanași cu smântână și dulceață

Ingrediente papanași cu smânână și dulceață

500 grame brânză grasă de vaci

100 grame zahăr

2 ouă

1 linguriță rasă de bicarbonat

1 lingură zeamă de lămâie

1 plic zahăr vanilat

1 linguriță coajă de lămâie rasă de lămâie

1 vârf de cuțit de sare

200 gr făină (plus 1-2 linguri)

300 grame smântână

200 grame dulceață

100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat)

500-700 ml ulei pentru prăjit

papanasi

Mod de preparare papanași cu smântână și dulceață

Cerneți bine făina. Amestecați brânza de vaci cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat și bicarbonatul stins cu zeama de lămâie.

Adăugați cele 200 de grame de făina și coajă de lămâie. Amestecați bine. Dacă este necesar, în funcție de densitatea brânzei, adăugați 1-2 linguri de făină suplimentar.

Trebuie să obțineți un aluat moale dar care să se desprindă de pe mână. Puneți uleiul la încins într-o tigaie sau cratiță adâncă.

Pe o suprafață de lucru, curată și uscată, pudrați făină. Împărțiți aluatul în 8 linguri de cocă pentru papanași și 8 lingurițe pentru capacul rotund al acestora.

Cu mâna dată prin făină formați 8 discuri și tot atâtea biluțe din aluat. Treceți degetul arătător prin făină și înfigeți-l în discul de cocă. Rotiți circular degetul pentru a obține un orificiu central în aluat.

În uleiul încins, la temperatură mică, rumeniți câte 2 papanași deodată – în funcție de dimensiunea vasului de prăjire – și tot atâtea biluțe, pe ambele părți.

În mod normal, papanașii se prăjesc cam 5-6 minute fiecare. Acest timp depinde de mărimea papanașilor și de nivelul uleiului din vasul de prăjire. Este foarte important ca focul să fie mic pentru ca papanașii să nu se prăjească doar la suprafață și să rămână cruzi în mijloc.

Scoateți papanașii, pe măsură ce sunt prăjiți, și puneți-i la scurs de excesul de grăsime pe un prosop de hârtie. Mai întâi, veți scoate bilele pentru că, fiind mai mici, se vor face primele.

Papanașii se servesc cu smântână și cu dulceață, dar și cu zahăr pudră.

8. Rețetă papanași cu dulceață de afine

Ingrediente papanași cu dulceață de afine

400g brânză de vaci

2 ouă

12 linguri făină

1 lingura griș

un praf de sare

1/2 linguriță bicarbonat

un vârf de cuțit praf de copt

ulei pentru prăjit

smântână

dulceață de afine

papanasi

Mod de preparare papanași cu dulceață de afine

Într-un bol se amestecă toate ingredientele, bicaronatul se dizolvă în zeama de lămâie și se adăugă și el. Se obține o compoziție omogenă din care se formează gogoșele în care se face o gaură pe mijloc.

Separat se formează mici biluțe care se prăjesc și ele.Se pun la prăjit în uleiul încins bine, se rumenesc pe ambele părți. Se scot pe o hârtie absorbantă. Se servesc fierbinți cu smântână și dulceață.

9. Rețetă papanași cu ciocolată

Ingrediente papanași cu ciocolată

250 gr brânză de vaci

2 ouă

6 linguri zahăr

1 pliculeț zahăr vanilat

1 praf de copt

faină cât cuprinde

smântână

ciocolată (nutella, etc)

papanasi

Mod de preparare papanași cu ciocolată

Amestecați oule cu zahărul și brânză de vaci, adăugați zahărul vanilinat , apoi puțin câte puțin puneți făina până când aluatul devine elastic.

Aluatul fiind făcut vă apucați să formați mingiuțe cu mâna umedă pe care la găuriți la mijloc cu degetul.

Le prăjiți într-o tavă cu mult ulei de floare soarelui pe ambele părți ,după care le scoateți pe un șervețel ca să absoarbă surplusul de ulei.

Ornați după bunul plac cu ciocolată și smântână.

10. Rețetă papanași de mămăligă

Ingrediente papanași de mămăligă

1,5 l lapte

500 g mălai

o linguriță de sare

o lingură de unt

400 g brânză de burduf sau cașcaval ras

2oua

pesmet

ulei pentru prăjit

papanasi

Mod de preparare papanași de mămăligă

Papanașul de mămăligă este o mâncare cu brânză sănătoasă și populară ce se poate servi de post sau pentru vegetarieni.

Se prepară o mămăligă din lapte, mălai și sare. După ce a fiert, se amestecă cu brânză, untul, ouăle, apoi luăm cu lingură, facem formă de papanaș turtit, dăm prin pesmet și punem la prăjit în ulei.

Papanașii de mămăligă se servesc cu smântână.

11. Rețetă papanași din brânză de vaci și griș

Ingrediente papanași din brânză de vaci și griș

500 g brânză de vaci

– 150 g zahăr

– 100 g griș

– 200 g pesmet

– 2 ouă

– 1 plic zahăr vaniliat

– 1 plic aromă de portocală cu coajă rasă Dr.Otker

– 1 plic aromă de lămâie cu coajă rasă Dr. Otker

– puțină sare

papanasi

Mod de preparare papanași din brânză de vaci și griș

Mai întâi am prăjit pesmetul în puțin unt și l-am pus la rece. Brânza de vaci am mărunțit-o bine cu dosul furculiței, am amestecat cu ouăle, cu aromele, și grisul.

Am luat cu lingurița câte puțin din compoziție și, în palme, am modelat câte un papanaș în formă de bilă.

Am pus pe foc o cratiță cu apă și cu o linguriță de sare. Când clocotește apă, am pus papanașii, se trece cu spumiera pe sub ei, având grijă să nu se lipească de fundul cratiței, apoi am pus capacul. I-am lăsat să fiarbă la foc mic 10 – 15 minute, apoi am stins focul dar am lăsat papanașii în apă fierbinte. Astfel grișul se umflă iar papanașii devin fragezi și pufoși.

Papanașii se scot cu spumiera, se scurg, după care se dau prin pesmet amestecat cu zahăr.