12 rețete de pilaf

Apropo.ro / 11.03.2015, 16:45
Pilaful este una dintre cele mai rapide preparate culinare, și extrem de gustoase. Alege preferata ta din următoarele 12 rețete de pilaf. Avem si reteta de pilaf de post.

1. Rețetă pilaf simplu

Ingrediente pilaf simplu

1 cana orez

2 1/2 cani supa de carne

patrunjel verde tocat

2 linguri ulei

pilaf

Mod de preparare pilaf simplu

Orezul se spala bine de tot.

Uleiul se incinge, se trage cratita de pe foc si se pune patrunjelul tocat, se invarte repede si se adauga orezul si supa( daca nu avem punem apa cu Knorr sau Delicat de casa).

Punem din nou pe focul redus, acoperim cu capac si lasam sa fiarba incet cam 15 minute si este gata….

via gustos.ro

2. Rețetă pilaf de post

Ingrediente pilaf de post

300 g orez

1 lingura de delikat de legume

2 cepe

2 linguri de ulei

pilaf

Mod de preparare pilaf de post

Alegem orezul ,il spalam ,apoi il punem intr-o cratita unsa cu ulei.

Ceapa o curatam, o spalam si o tocam marunt . Punem apoi ceapa tocata in cratita,adaugam apa, cam 1,5-2 l apa si delikat . Punem cratita in cuptor, la foc mediu 30-40 minute.

Se poate servi ca garnitura.

via bucataras.ro

3. Rețetă pilaf cu legume/ călugăresc

Ingrediente pilaf cu legume/ călugăresc

1 cana mica de orez obisnuit

2 linguri ulei

1 ceapa mica

1 morcov mic

1 felie telina

1/4 ardei gras

1/2 rosie

1 ciuperca

alte legume dupa preferinte (vinete, dovlecei,…)

1 felie lamaie (optional)

1 catel de usturoi (optional)

sare, piper, patrunjel, marar, dafin, cimbru

pilaf

Mod de preparare pilaf cu legume/ călugăresc

Taiem legumele cubulete si spalam orezul in apa rece de trei ori pana ramane apa curata.

Incingem uleiul intr-o cratita si punem ceapa si ardeiul la calit.

Adaugam apoi restul de legume fara rosii si le calim impreuna cateva minute.

Adaugam verdeata, condimentele si sarea.

Apoi urmeaza orezul clatit si scurs.

Calim orezul cateva secunde amestecand continuu sa nu se prinda la fund.

Adaugam apoi rosia cubulete (eu am uitat sa pun ciupercile cu celelalte legume si le-am adaugat acum 😛 ) si apa.

Regula e in felul urmator: 3 cani de apa la 1 cana de orez.

Dam focul la mic si lasam sa fiarba incet timp de aprox. 30-40min. Nu mai amestecam ca sa nu terciuim orezul. Eventual scuturam cratita.

Adaugam felia de lamaie si dam pilaful la cuptorul incins pentru inca cateva zeci de minute ca sa se rumeneasca putin deasupra.

Servim ca atare sau ca si garnitura la friptura.

via www.ce-retete-mai-fac-fetele.ro

4. Rețetă pilaf cu ciuperci

Ingrediente pilaf cu ciuperci

250 g orez integral

300 g Ciuperci proaspete

2 buc ceapa

2 buc Morcovi

300 g Rosii cubulete din conserva (poti pune si rosii proaspete)

Sare

Piper

marar

1 bucata ardei verde

pilaf

Mod de preparare pilaf cu ciuperci

Tai cubulete cepele si morcovii. Ii pui la calit cu un pic de ulei

Adaugi ciupercile proaspete taiate marunt. Lasi sa se caleasca si acestea

Adaugi orezul,inmuiat in prealabil cateva ore in apa. Il calesti un pic si pe acesta,cateva minute.Apoi adaugi apa,in proportie de 2:1 fata de orez.

Mai pregatesti separat niste apa fiarta ca s-o adaugi daca mai trebuie.

Lasi sa fiarba orezul pana se umfla bine si aproape e fiert, e deja moale. Daca e nevoie,pe parcurs mai adaugi apa, (cand orezul nu a fiert, dar apa a scazut prea mult ).

Adaugi ardeiul verde,taiat cubulete si rosiile din conserva.Sarezi,piperezi,dupa gust

Cand orezul este complet fiert,la fel si legumele,stingi focul si adaugi mararul taiat marunt. Mancarea trebiue sa mai contina apa, asa cum se vede in poza, deoarece dupa ce luati de pe foc, orezul mai absoarbe apa,dar va ramane intreg. Daca fierbeti pilaful pana nu mai e deloc lichid,riscati ca orezul sa se prinda de cratita si sa se sfarme.

Mai lasati cratita acoperita aproximativ inca o jumatate de ora,pana se umfla bine tot orezul si serviti pilaful alaturi de o salata, la mine a fost de spanac cu castraveti.

via lalena.ro; foto bucataras.ro

5. Rețetă pilaf sârbesc

Ingrediente pilaf sârbesc

-o cana de orez (aprox. 250 gr)

-un piept de pui

-2 ardei grasi rosii

-4-5 rosii

-o ceapa mica

-2 morcovi

-2-3 catei de usturoi

-sare, piper, boia

-400 ml supa de pui

pilaf

Mod de preparare pilaf sârbesc

Tocati ceapa si caliti-o impreuna cu morcovul taiat cubulete.

Taiati pieptul de pui in fasii subtiri si caliti-l impreuna cu legumele.

Adaugati ardeiul tocat cubulete,usturoiul macinat, sare, piper, boia.

Adaugati orezul. Apoi supa de pui calda.

Dupa ce fierbe cateva minute adaugati jumatate de lingurita de pasta de ardei iute.

Fierbeti pana cand orezul e fiert si sosul a scazut.

Adaugati rosiile tocate cubulete si dati orezul la cuptor.

Este gata cand e usor rumenit.

Se serveste fierbinte, alaturi de o salata de varza rosie.

Este foarte bun si rece, mai ales vara.

via mondocucina.ro

6. Rețetă pilaf bulgăresc

Ingrediente pilaf bulgăresc

2 cani orez (Arborio de preferinta, cel cu bob mare)

4 cani apa fierbinte

1 ceapa mare

2 morcovi medii

1 ardei gras rosu

o ceasca de ulei (150 ml) sau mai putin , dupa preferinta

sare dupa gust

patrunjel verde

3 rosii mari si coapte

pilaf

Mod de preparare pilaf bulgăresc

Spalam orezul in cateva ape apoi il punem deoparte pana inabusim legumele.

Taiem felii ardeiul si morcovul iar ceapa o tocam marunt. Le innabusim in ulei pana se inmoaie apoi adaugam orezul si mai lasam putin pe foc pana orezul se albeste sau chiar se rumeneste usor, mestecand continuu cu o lingura de lemn sa nu se lipeasca.

Adaugam apa fierbinte, asezonam cu sare, tocam si rosiile cubulete si le incorporam si pe acestea in orez apoi introducem cratita in cuptor acoperita cu un capac.

Din cand in cand verificam orezul daca a inghitit toata apa. Daca nu este facut si a inghitit toata apa, mai adaugam apa fierbinte si amestecam usor ca sa nu il zdrobim. aici depinde de orezul folosit, orezul cu bobul lung inghite mai multa apa decat cel cu bobul rotund. cel rotund se lega mai frumos.

Cand este facut, bobul de orez trebuie sa fie moale.

Asezonam cu patrunjel verde tocat marunt si servim.

via gabrielacuisine.ro

7. Rețetă pilaf cu ananas

Ingrediente pilaf cu ananas

2 căni orez integral

6 căni apă

2 cepe mari, tăiate mărunt

1 compot de ananas

1/4 cană semințe de susan

2 linguri ulei de măsline

1 lingură sos de soia (opțional)

sare după gust

pilaf

Mod de preparare pilaf cu ananas

Într-o cratiță se călește ceapa în puțină apă și cele două linguri de ulei. Se adaugă orezul și cele șase căni de apă și se lasă să fiarbă până ce scade apa.

Se ia de la foc și se adaugă sosul de soia, compotul de ananas și semințele de susan care au fost în prealabil coapte puțin în cuptor.

Se potrivește de sare. Se păstrează câteva semințe de susan pentru garnisire atunci când se servește.

via reteteaz.net; foto caietulcuretete.com

8. Rețetă pilaf sicilian (sicilian)

Ingrediente pilaf italian (sicilian)

1 cană orez integral

3 1/2 căni apă

2 cepe mari, tăiate mărunt

1 morcov tăiat în felii subțiri

1/2 ardei verde, tăiat mărunt

1/2 ardei roșu, tăiat mărunt

2 linguri ulei de măsline

1 lingură condiment vegetal

1/2 lingură busuioc

1 cană porumb dulce fiert

1 cană mazăre boabe fiartă

sare după gust

pilaf

Mod de preparare pilaf italian (sicilian)

Se pun la călit într-o cratiță, în puțină apă și cele două linguri de ulei, ceapa, ardeii și morcovul.

Se adaugă orezul, condimentul vegetal, restul de apă și busuiocul și se lasă să fiarbă până scade apa și orezul este bine fiert.

Se ia de pe foc, se adaugă porumbul și mazărea și se amestecă bine.

via reteteaz.net; foto amherstbulletin.com

9. Rețetă pilaf cu ciuperci și cașcaval

Ingrediente pilaf cu ciuperci și cașcaval

orez g 600

ciuperci proaspete g 500

sau conservate g 250

cașcaval g 150

supă de oase ml 1500

unt g 150

ceapă g 200

sare g 30

pilaf

Mod de preparare pilaf cu ciuperci și cașcaval

Ciupercile proaspete se curăță, se spală și se taie lame. Cele conservate se scurg de lichid, se trec prin jet de apă rece și se taie lame. Cașcavalul se rade. Ceapa se curăță și se toacă mărunt.

Mod de preparare pilaf cu ciuperci si cascaval

Ceapa se înăbușă în 100 g de unt, împreună cu ciupercile. Se adaugă orezul, supa de oase (1500 ml), sare și se fierbe totul circa 10 minute. Se introduc la cuptor într-un vas acoperit, timp de 20 de minute.

Preparatul se servește cald, cu cașcaval ras și unt topit deasupra.

via reteteaz.net; foto experimenteculinare.blogspot.ro

10. Rețetă pilaf cu ciuperci și sos de smântână

Ingrediente pilaf cu ciuperci și sos de smântână

orez g 600

sos de smântână g 1000

margarină g 150

ciuperci proaspete g 400

sau conservate g 200

supă de oase ml 1500

sare g 30

pilaf

Mod de preparare pilaf cu ciuperci și sos de smântână

Orezul se spală în mai multe ape. Ciupercile proaspete se curăță, se spală și se taie lame. Cele conservate se scurg de lichid și se trec prin jet de apă rece, după care se taie lame. Supa de oase și sosul de smântână se prepară conform rețetelor respective.

Ciupercile se înăbușă în 50 g de marga-rină. Orezul se înăbușă separat în 100 g de margarină, se adaugă 1500 ml de supă, sare și se fierbe totul circa 10 minutel Peste orezul fiert se adaugă ciupercile și se introduc la cuptor 20 de minute.

Preparatul se servește cald, cu sos de smântână.

via reteteaz.net; foto mmmbun.net

11. Rețetă pilaf de orz

Ingrediente pilaf de orz

1 cană orz boabe

4 căni apă fierbinte

1/2 cană semințe de susan

2 cepe mari, tăiate mărunt

2 cepe verzi, tăiate feliuțe

1 lingură vegeta

1 cățel de usturoi răzuit

1/2 cană măsline (de preferat verzi) tăiate feliuțe

2 linguri ulei de măsline

2 linguri pătrunjel verde

1 linguriță sare (sau după gust)

pilaf

Mod de preparare pilaf de orz

Se pun semințele de susan în tavă la cuptor la foc mic până devin ușor aurii. Se pune orzul într-o tigaie de teflon (fără ulei) la foc mic, amestecându-se continuu până când boabele devin ușor aurii. Separat se călește ceapa și usturoiul în puțină apă și cele 2 linguri de ulei.

Se adaugă orzul, susanul, măslinele, pătrunjelul, vegeta, sarea și apa și se amestecă bine. Se toarnă totul într-o tavă care se acoperă și se pune la cuptor pentru aproximativ o oră.

via reteteaz.net; foto secretele-bucatariei.ro

12. Rețetă pilaf cu ștevie

Ingrediente pilaf cu ștevie

2 linguri cu ulei

O ceapă uscată

O căniță cu orez

2 legături cu ștevie tânără

O lingură cu pastă de roșii

Sare și piper după gust

pilaf

Mod de preparare pilaf cu ștevie

Se încinge uleiul, se adaugă ceapa tocată mărunt și se călește până devine sticloasă. Se adaugă orezul care se călește până se albește.

Se spală bine ștevia, se taie codițele, și se pune peste orez. Se amestecă până se înmoaie frunzele. Se adaugă pasta de roșii și se adaugă 3 cănițe de apă fierbinte.

Se dă focul mic și se lasă să fiarbă fără a amesteca. Când lichidul este aproape scăzut se potrivește de sare și piper, se amestecă bine și se continuă fierberea la foc mic, cu vasul acoperit. Când a scăzut toată apa, pilaful este gata și poate fi servit. Dacă nu se dorește să fie de post se poate adăuga o linguriță de unt odată cu pasta de roșii.

via gecuza.blogspot.ro