13 lucruri interesante despre Zen

De: Mihaela Enache / 25.04.2014, 11:30
13 lucruri interesante despre Zen
Zen este o ramură a budismului. Budismul Zen este o practică ce are ca scop atingerea iluminării. Budiștii Zen sunt urmașii lui Gautama Buddha. Există mai multe grupuri de Zen în America de Nord și Europa ce urmează practica Zen.

1. Cultura sau Budismul Zen te învață că oricine poate atinge iluminarea în viață. Cei care urmează calea Zen sunt învățați că oricine poate fi ca Buddha.

2. Calea Zen nu este simplă de urmat. Și acesta este singurul motiv pentru care adepții Zen au un învățător. Formarea în Zen este are loc sub îndrumarea unui maestru.

3. Budismul Zen a început în China. Acesta datează din secolul al șaselea. În China, cultura Zen sau Budismul Zen este, de asemenea, cunoscut și sub numele de Chan. Acesta a început să câștge importanță și în alte țări.

4. În secolul al 7-lea, Budismul Zen a ajuns în Japonia. Cu toate acestea, nu a fost foarte popular la acea vreme. A devenit popular doar după secolul al 12-lea, atunci când oamenii au început să învețe despre cultura Zen și calea realizării. Astăzi, există mai mult de nouă milioane de oameni în Japonia care urmează Budismul Zen.

5. După secolul al 9-lea, au existat mai multe școli care au fost inițiate în China și Japonia, ce au fost dedicate culturii Zen. Tot ce avea legătură cu Budismul Zen a fost predat în școli.

6. Influența Zen asupra Japoniei include mai multe domenii legate de estetică, inclusiv poezia, pictura, caligrafia, aranjamentele florale și grădinăritul peisagistic.

7. În SUA, cultura Zen a fost dezvoltată după al doilea război mondial. Abia după război acesta a început să prindă rădăcini. Ca urmare, diferite centre Zen au fost înființate în mai multe părți ale SUA.

8. Scopul de bază al budismului Zen este meditația care, în sanscrită, mai este numită și „Dhyana”. În alte culturi, meditația Zen este, de asemenea, numită Zazen. Aceasta înseamnă „să mergi prin viață meditând”, care este practica principală a culturii Zen.

9. Practicile Zen sunt diferite în unele țări. Unii cred că Zen este modul suprem de a atinge iluminarea în viață. Alții cred că aceasta va avea loc la momentul potrivit doar meditând.

10. Budismul Zen are o abordare simplă, spre deosebire de alte ramuri ale budismului. Budismul tibetan este un exemplu de Budism Zen, care urmează simplu practica meditaței.

11. Budismul Zen crede în practica vindecării de sine. Aceasta nu ia în considerare practicile externe pentru a fi pe calea iluminării. Cultura Zen consideră că ar trebui să existe o voință de a atinge iluminarea din interior. Prin urmare, în principal, urmărește calea descoperirii de sine sau drumul meditației.

12. Multe ramuri ale budismului folosesc diferite descântece pentru a atinge calea iluminării. Dar Zenul urmează practica simplă a respirației. Zen crede în adevărata putere de respirație profundă și meditație. Calea auto-descoperirii devine simplă, prin respirație și concentrare.

13. Budismul Zen este cel mai bine clasat în SUA astăzi. Mulți oameni au început să accepte importanța culturii Zen în America de Nord.