13 lucruri pe care le poți face cu pasta de dinți

De: Marian Andrei / 15.10.2013, 16:15
13 lucruri pe care le poți face cu pasta de dinți
De când a fost inventată de vechii egipteni, pasta de dinți a fost folosită pentru menținerea sănătății orale, însă utilizarea ei nu se oprește aici. Iată câteva modalități inedite de a folosi pasta de dinți în cu totul alte scopuri decât cel pentru care a fost inventată.

Prima „pastă de dinți” a fost creată de egipteni. Aceștia foloseau un amestec de smirnă, coji de ouă arse, piatră ponce, cenușă de copită de bou și apă pentru a-și menține dinții curați.

Dacă ai nevoie de un serviciu meteo mai detaliat, vizitează vremea apropo

Numele sub care este cunoscută și în prezent, pastă de dinți, a fost căpătat în 1850, iar modul de prezentare actual, în tuburi, a apărut în 1892, la Londra, atunci când doctorul Washington Sheffield a realizat acest lucru la insistențele fiului său care văzuse la Paris cum artiștii foloseau vopselele de ulei ambalate în tuburi metalice.

Funcția „de bază” a pastei de dinți este menținerea igienei orale, protejând împotriva cariilor și a bolilor gingivale, specialiștii recomandând periajul dinților de două ori pe zi pentru cel puțin trei minute.

Totuși, pasta de dinți poate fi folosită cu succes și la alte activități.

1. Dezinfectant pentru mâini

Pune o picătură de pastă de dinți în podul palmei și adaugă un strop de apă. Cu acest amestec freci bine palmele. Pe lângă faptul că dezinfectează, ajută și la eliminarea mirosului de ceapă sau usturoi dacă tocmai ai tocat așa ceva.

2. Curățarea clapelor pianului

„Mângâierea” clapelor, pe lângă faptul că produce sunete mai mult sau mai puțin armonioase, are ca urmare și murdărirea acestora. Mizeria astfel formată poate fi curățată periind clapele cu pastă de dinți. La final ștergeți clapele cu o cârpă moale și acestea vor fi ca și noi. Această metodă funcționează atăt la pianele „adevărate”, cu clape din fildeș, cât și la cele moderne, cu clape din plastic.

3. Mascarea găurilor din unghii

Până vei putea ajunge la un manichiurist profesional ca să-ti repare găurile din unghii, le poți unple cu pastă de dinți. După ce aceasta s-a uscat, folosește oja și, voila, nu-ți va mai fi rușine să apari în public.

4. Eliminarea petelor de pe haine

Ți-a picat cerneală, ruj sau ketchup pe haine? Nu te impacienta! Aplică putină pastă de dinți pe pată, freacă bine locul, clătește din abundență și gata, pata a dispărut ca prin  minune.

Metoda este valabilă și în cazul covoarelor, singura diferență fiind că locul pătat trebuie frecat cu o perie.

5. Remediu rapid pentru coșuri

Ai văzut seara că ai un cos pe față? Aplică puțină pastă de dinți pe el, iar dimineață clătește bine cu apă.

Pasta de dinți absoarbe grăsimea din cosuri, făcându-le să se usuce. Totuși, nu ar trebui să abuzați de acest remediu (maxim o dată pe săptămână) pentru că vă poate usca foarte tare pielea feței. Mai mult, ar trebui să verificați înainte toleranța pielii la substanțele conținute de pasta de dinți, pentru a nu risca inflamații.

6. Curățarea bijuteriilor (și a tacâmurilor)

Cei care au bijuterii de aur sau argint cunosc deja această metodă de curățare a lor. Cu o periuță de dinți veche pe care aplicați puțină pastă de dinți periați bijuteriile, după care le clătiți cu apă călduță. Vor fi la fel de strălucitoare ca noi.

Aceeași metodă de curățare e valabilă și pentru tacâmurile de argint.

7. Lustruirea încălțămintei

Pe lângă faptul că poate servi ca înlocuitor pentru crema de pantofi, pasta de dinți poate elimina semnele de uzură a pantofilor din piele. Aplicați pastă de dinți în zona uzată și frecați bine cu o cârpă moale, după care ștergeți cu o cârpă umedă.

Pasta de dinți ajută și la curațăarea părții de cauciuc a teneșilor  

8. Urme de creion pe pereți

Copilul tău și-a demonstrat talentul de desenator în devenire pe pereții apartamentului? Nu trebuie să zugrăvești imediat. Aplică puțină pastă de dinți pe „pictură” și freacă cu o cârpă umedă.

9. Elimină mirosul biberoanelor

După mai multe folosiri, biberoanele pot căpăta un miros caracteristic de lapte. Folosind o perie de sticle și pastă de dinți, acest miros poate fi îndepărtat. Asigurați-vă că biberonul este clătit foarte bine după curățare.

10. Remediu pentru arsuri și înțepături de insecte 

Cine petrece mult timp în bucătărie știe că este inevitabil să-ți arzi degetele (mai o oală fierbinte, mai o apă clocotită, pericole sunt la tot pasul). Aplicarea de pastă de dinți pe zona afectată va calma arsurile.

Același remediu este valabil și pentru a scăpa de mâncărimea produsă de înțepăturile insecte.

11. Dezaburizator

Deși acest procedeu este folosit mai ales de înotătorii profesioniști, nu există niciun motiv pentru a nu fi folosit și de alte persoane. Aplicați puțină pastă de dinți pe ochelari și frecați bine cu o cârpă. Lentilele vor rămâne clare.

12. Lipirea de post-it-uri

Ai rămas în pană de post-it-uri și ai nevoie de unul? Lipește o foaie de hârtie cu puțină pastă de dinți în locul dorit. Pasta de dinți va susține hârtia, nu va deteriora suportul (perete, frigider, ușa dulapului)  și, în plus, se va curăța foarte ușor după aceea.

13. Curățarea mobilei

 Ai observat o mică pată pe mobilă și nu ai o soluție specială de curățat? Nu trebuie să-ți faci griji. Freaca bine locul cu o cârpă moale și pastă de dinți și pata va dispărea în câteva secunde.