13 lucruri pe care nu le știai despre mâncărurile tale favorite

De: Gabriela Voicu / 29.01.2014, 17:30
Stiți cine a inventat aparatul pentru făcut vată pe băț sau de unde provine denumirea celebrului baton Snickers? Află mai multe despre mâncărurile tale favorite.

1. Fanta a fost inventată în Germania nazistă. Când Coca-Cola a oprit exportul „siropului” său secret către Germania în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, CEO-ul companiei, Max Keith, a găsit soluția de a realiza o nouă băutură pentru piața germană, respectiv Fanta. 

2. 7UP conținea inițial un inhibator pe bază de litiu, care putea regla starea de spirit a consumatorului. Acesta făcea parte din rețeta originală a băuturii, de la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20. 

3. Un dentist a inventat aparatul pentru făcut vată pe băț. Acesta este William J. Morrison, fost președinte al Tennessee State Dental Association. 

4. Batonalele Snickers au primit denumirea după un cal. Fondatorii companiei Mars Inc., familia Mars, au introdus pe piață faimosul baton cu ciocolată în 1930 și l-au botezat după numele calului lor favorit, Snickers. 

5. Fulgii cu ciocolată au fost create din greșeală. Ruth Graves Wakefield și soțul ei conduceau Toll House Inn din Massachusetts, unde ea gătea pentru oaspeți. Într-o zi, în timp ce făcea prăjituri, a rămas fără ciocolata pe care o folosea de obicei și a decis să folosească ciocolată semi-dulce. Spre surprinderea ei, aceasta din urmă nu s-a topit complet, iar prăjiturile au fost foarte apreciate de oaspeți și de multe generații de americani care au urmat. 

6. Coca-Cola conținea cocaină în rețeta originală. Aceasta a fost înlăturată din componența băuturii în 1903. 

7. Înghețata pe băț este rezultatul greșelii unui copil. Frank Epperson, de 11 ani, a lăsat în ger un băț într-un un amestec de zahăr-pudră și apă, iar a doua zi când a ieșit afară a găsit „desertul” care avea să devină popular în lumea întreagă. 

8. Un bucătar absent a inventat nachos. Ignacio Anaya, poreclit Nacho, care deținea un restaurant mexican, a trebuit să improvizeze când soțiile unor militari au venit la localul său în timp ce el era plecat, așa că a inventat ceea ce azi numim nachos. 

9. Chips-urile sunt creația unui bucătar nervos. Un client al restaurantului newyorkez Saratoga Springs ar fi trimis înapoi cartofii comandați pentru că erau prea groși. Nervos, bucătarul i-a tăiat foarte subțiri și i-a sărat foarte mult. Spre surprinderea sa, clientul i-a apreciat, iar chips-urile au intrat în meniu.

10. Covrigeii au origini divine. Aceștia au fost creați prima dată la începutul secolului 17, de călugarii francezi și italieni, care i-au făcut în așa fel încât să semene cu brațele unui copil care se roagă. 

11. Antonio Lopez de Santa Anna a fost președintele Mexicului, iar în cele din urmă a fost exilat, dar a încercat să strângă fonduri pentru a se întoarce din vânzarea de chicle (rodul unui copac din America Centrală), ca substitut al cauciucului. Thomas Adams și fiul său Horatio au observat că îl pot transforma în produs masticabil și au creat guma de mestecat. 

12. Dr. Pepper a fost personaj real. Charles Alderton, omul care a conceput celebra băutură, a numit-o după tatăl unei fete de care se îndrăgostise, potrivit companiei. 

13. Băutura Gatorade a fost inventată în anii ’60 pentru o anumită echipă de fotbal, Florida Gators, pentru a diminua efectele soarelui puternic asupra jucătorilor în timpul partidelor susținute în Florida. 

 

Tags: