14 lucruri de știut despre Alfred Nobel

De: Mihaela Enache / 10.09.2013, 11:30
14 lucruri de știut despre Alfred Nobel
Știm cu toții despre prestigiosul premiu Nobel. Dar câți dintre noi știu cine este fondatorul acestui premiu? Iată câteva lucruri despre Alfred Nobel.

1. Născut în Stockholm ( Suedia ), la 21 octombrie 1833 , Alfred Nobel a fost un descendent al lui Olof Rudbeck, un geniu tehnic foarte renumit în Suedia, în secolul al 17-lea .

2. Când Nobel avea doar 17 ani, el vorbea fluent franceza, rusa, germana, engleza și, bineînțeles, suedeza.

3. Se știe despre Alfred Nobel că a fost interesat de poezie, precum și de literatura engleză. El a avut, de asemenea, o pasiune și pentru fizică și chimie.

4. În 1864, experimentele sale cu nitroglicerină au provocat un accedent în fabrică, ce a ucis mai mulți oameni, inclusiv pe fratele său mai mic, Emil.

5. Când Alfred Nobel a inventat dinamita, în 1867, el a dorit inițial să o numească „Nobel”s Safety Powder”, din moment ce era mai sigură decât nitroglicerina. El a numit-o, în cele din urmă, dinamită, un cuvânt derivat din limba greacă, ce înseamnă „putere”.

6. În timpul vieții sale, Alfred Nobel a inventat 355 de lucruri, inclusiv piele, ballistite (o formă de pulbere fără fum), cauciucul sintetic, mătasea artificială și multe altele.

7. El a menținut o prietenie pe viață cu fosta sa iubită și secretară, Bertha Kinsky, care s-a căsătorit mai târziu cu contele Arthur von Suttner.

8. Se crede că ideea din spatele Premiului Nobel pentru Pace a fost foarte mult influențată de Bertha von Suttner, care a fost foarte activă în mișcarea pentru pace și a scris și cartea „Lay Down Your Arms”. Ea a primit Premiul Nobel în 1905.

9. Poet francez, romancier și dramaturg, Victor Hugo este cunoscut pentru a-l fi descris pe Alfred Nobel ca „cel mai bpgat vagabond al Europei”.

10. Alfred Nobel a murit de atac cerebral pe 10 decembrie 1896.

11. La momentul morții sale, Alfred Nobel avea un noroc imens și a cerut ca cei mai mulți dintre banii săi să fie folosiți pentru susținerea premiilor anuale Nobel.

12. Se estimează că, pentru finanțarea premiilor Nobel, Alfred Nobel a lăsat 31,225,000 de coroane suedeze, care în 2008 erau echivalentul a 250 de milioane de dolari SUA.

14. Primul Premiu Nobel a fost acordat în 1901, la cinci ani după moartea lui Alfred Nobel.