14 milioane de egipteni pe stradă, cerând demisia Președintelui

De: Marian Andrei / 01.07.2013, 11:20
14 milioane de egipteni pe stradă, cerând demisia Președintelui
Cinci persoane și-au pierdut viața duminică în confruntări între partizanii și adversarii președintelui islamist egiptean Mohamed Morsi, în timpul unor manifestații de mare amploare organizate în toată țara.

O sursă militară a declarat pentru Reuters că 14 milioane de persoane au ieșit pe străzi în toată țara să demonstreze, în pofida unei temperaturi de 38 de grade.

Mulțimea a scandat „Cară-te!” sau „Poporul vrea că regimul să cadă!„.

Este cea mai mare manifestație din istoria Egiptului„, a adăugat aceeași sursă, sub acoperirea anonimatului.

Manifestații împotriva lui Morsi au avut loc și la Alexandria, al doilea oraș ca mărime al țării, la Menuf și Mahallah, în Delta Nilului, precum și la Port-Said și Suez, pe canalul cu același nume, și chiar în orașul natal al lui Morsi, Zagazig, la nord-est de Cairo.

Președinția a reacționat afirmând că „dialogul este singura manieră pentru a ajunge la o înțelegere” și că este „deschisă pentru a lansa un veritabil și serios dialog național”. Dar, opoziția a făcut apel la manifestanți să rămână în stradă până la plecarea președintelui Morsi, acuzat că guvernează numai în favoarea islamiștilor și că lasă economia țării să se prăbușească.