14 târguri de Crăciun din Europa pe care să le vezi măcar o dată – Imagini superbe

De: Cătălina Matei / 18.11.2016, 14:40
14 târguri de Crăciun din Europa pe care să le vezi măcar o dată - Imagini superbe
Marile târguri de Crăciun din Europa sunt un amestec de tradiţie şi magie, o amintire de neuitat pe care o poţi face cadou cuiva sau locul în care găseşti diversitate şi inspiraţie pentru cumpărăturile de sezon. Specialiştii motorul independent şi gratuit de căutare a ofertelor de călătorie momondo.ro recomandă să nu laşi să treacă anul fără să vizitezi măcar unul dintre cele mai frumoase târguri europene pregătite pentru această perioadă.

Piaţa Centrală din Stockholm, Suedia

În ciuda vârstei sale respectabile de mai bine de un secol, târgul de Crăciun din centrul vechi al oraşului Stockholm este o încântare pentru privirile trecătorilor. Piaţa Centrală (Stortorget) te invită să descoperi obiectele artizanale locale sau să guşti din bunătăţile tradiţionale: pepparkakor, saffransbullar şi glögg, adică prăjiturele cu piper, turtă dulce cu şofran şi puţin vin viert care să le topească în gură.

Striezelmarkt în Dresda, Germania

Târgul de Crăciun din Dresda are loc de peste 600 de ani şi se mândreşte cu a fi cel mai vechi din întreaga Germanie. Aici se adună meşteşugari din toată regiunea la peste 250 de standuri. Cireaşa de pe tort, în a doua duminică din decembrie, este Festivalul Prăjiturii Stollen (prăjitura cu fructe) care obişnuieşte să cântărească trei tone.

Grădinile Tivoli din Copenhaga, Danemarca

Al doilea cel mai vechi parc de distracţie din lume se îmbracă în sute de brazi împodobiţi şi luminiţe colorate în fiecare an, de Crăciun. Una dintre cele mai mari atracţii este lacul, transformat în patinoar. Bucatelele pregătite, un pahar de glögg (vin fiert condimentat), nişte găluşte cu mere calde, obiectele de artă sau alte decoraţiuni, te transpun pe loc în atmosfera de sărbătoare.

Piaţa Catedralei şi a Palatului Rezidenţial din Salzburg, Austria

În momentul în care ajungi în Christkindlmarket ai sentimentul că iei parte la ceva deosebit de important. Şi asta pentru că piaţa este străjuită de o biserică impunătoare, pe fundal se vede un castel medieval situat în vârf de deal iar o fântână cu două etaje este îmbrăcată într-un con de sticlă avangardist.

Piaţa Oraşului Vechi din Praga, Cehia

Există numeroase târguri de Crăciun în Praga şi în împrejurimile ei, însă nu-l rata pe cel din Centrul Vechi. În jurul unui imens brad de Crăciun se adună căbănuţe colorate, care te ademenească cu bijuterii lucrate manual, lumânări şi jucării din lemn (inclusiv clasica păpuşă cehă). Aici poţi să-ţi astâmperi setea cu medovina, un vin făcut din miere de albine.

Grand Place şi Piaţa Sainte-Catherine din Bruxelles, Belgia

Târgul din Bruxelles adăposteşte circa 240 de căsuţe de lemn, cu tot felul de cadouri şi decoraţiuni de sezon. Şi, deşi negustori din toate ţările vin să-şi expună produsele, adevărata atracţie rămâne mâncarea tradiţională belgiană: gofre, gogoşi, midii. Indiferent ce ai alege, nu poţi ocoli tipica bere belgiană.

Piaţa Albert din Manchester, Anglia

Târgurile de Crăciun nu sunt un fenomen doar în inima Europei, ele se întind până la ţărmurile britanice iar aici, mai cu seamă în Manchester, oamenii intră într-un soi de frenezie, prelungită pe toată durata sărbătorilor. Târgurile de Crăciun din Manchester, mai ales cel aflat în Piaţa Albert, pun la dispoziţie numeroase standuri (în jur de 300 în total), cu tot soiul de bunătăţi şi obiecte handmade din întreaga Europă.

Centrul istoric al oraşului din Riga, Letonia

Târgul de Crăciun din capitala Letoniei este o pagină ruptă din poveştile pentru copii. Situat în Piaţa Catedralei, chiar în inima centrului istoric din Riga, târgul atrage prin numeroase obiecte lucrate atent: sfeşnicele fabricate din lemn leton, decoraţiunile din chihlimbar.

Piaţa Centrală din Nuremberg, Germania

În Nuremberg, tradiţia Târgului de Crăciun a început undeva în secolul XVI iar, în prezent, adună în jur de două milioane de suflete din toată lumea, în fiecare an. Ridicat în Hauptmarkt (piaţa centrală a Centrului Vechi din Nuremberg), târgul oferă diverse delicii culinare tipice Crăciunului: turtă dulce, cârnăciorii rostbratwurst şi Glühwein (vin fiert).

Piaţa Centrală din Madrid, Spania

Plaza Mayor (piaţa principală) găzduieşte târgul de Crăciun din Madrid de mai bine de un secol, unde figurinele ce întrupează scene ale Naşterii Domnului sunt prezente. Meşterii lor le aşază la loc de cinste, pe raftul cel mai la vedere în căbănuţele de lemn. Felinarele luminate, suspendate în toate colţurile pieţei, te fac să uiţi că vine noaptea sau că ţi-e frig.

Strada San Gregorio Armeno din Napoli, Italia

Mercatino di Natale din Napoli este chintesenţa târgurilor de Crăciun italiene, bogat în tradiţii festive, cu ritualuri artizanale transmise din moşi strămoşi. La fel ca în cazul multor târguri din Spania, decoraţiunile ce redau momente ale venirii lui Iisus pe lume (cunoscute de către localnici drept presepe) reprezintă atracţia târgului.

Piaţa Mare din Sibiu, România

Imaginea unui Crăciun blând în care a nins uşor în ultimele zile iar tu eşti în mijlocul târgului unui oraş cuibărit la poalele munţilor se poate transforma, cât ai clipi, în realitate. Sibiul se află în inima ţării, aproape de tine. Cât despre apetitul pentru bunătăţile de Crăciun, îl poţi sătura cu turtă dulce, kurtoş (Kürtőskalács) sau cozonac.

Centrul Vechi din Strasbourg

Le Marché de l’Enfant Jésus ia cu asalt centrul vechi al jumătăţii estice a oraşului Strasbourg, împânzind străzile cu numeroase lumini şi standuri din lemn. Aici găseşti în special vin chaud (vin cald), choucroute (varză murată) şi baeckeoffe (tocăniţă de carne cu cartofi).

Piaţa Roşie din Moscova, Rusia

Cunoscută pentru paradele militare din timpul anului, Piaţa Roşie din Moscova este învăluită în perioada Crăciunul într-o atmosferă de intimitate. Mai mult, târgul este deschis până târziu în ianuarie, aşa că ai timp berechet să ajungi până aici.