15 curiozități geografice pe care puțini le cunosc

Apropo.ro / 16.07.2013, 12:00
Câte s-au descoperit până acum despre Planeta noastră este doar o fărâmă din cât există. Iată câteva curiozități extrem de interesante despre lumea în care trăiești!

1. Localitatea cu cel mai scurt nume: Ã…

localitate

Se află între Suedia și Norvegia. În scandinavă înseamnă „râu”. Indicatorul cu numele locului este adesea furat pentru că este inedit și are o anumită valoare.

2. Cel mai mare oraș din lume – ca suprafață

oras

Cel mai mare oraș din lume este Hulunbuir, Inner Mongolia, China. Are o suprafață de 263.953 km pătrați.

3. Singurele țări din lume înconjurate de o altă țară

calare

Lesotho, Vatican și San Marino sunt singurele țări din lume înconjurate complet de o singură țară. Lesotho de Africa de Sud, iar Vaticanul și San Marino de Italia.

4. Cel mai lung al doilea cuvânt din lume

nume

Este format din 85 de litere – „Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu” și reprezintă un deal din Noua Zeelandă. 
Denumirea este o frază în maori care se traduce „locul unde Tamatea, bărbatul cu genunchii mari a alunecat, s-a cățărat și a cucerit munții, cunoscut ca un mâncător de pământ, a cântat la fluier pentru iubita sa”.
Cel mai lung cuvânt care a intrat în Cartea Recordurilor are 163 de litere – Krung thep maha nakorn amorn ratana kosin­mahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwes­mahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit și aparține thailandezilor.
 
5. Cele mai reci și cele mai calde mări

mare

White Sea din Rusia măsoară cea mai scăzută temperatură a apei – doar minus 2 grade, iar în Golful Persic regăsim apa cea mai caldă – vara se înregistrează 35,6 grade.

6. Cea mai veche Republică Constituțională

castel

San Marino este cea mai veche Republică Constituțională – fondată în anul 301 de un mason creștin, refugiat de persecuția lui Dioclețian. Constituția scrisă din anul 1600 este cea mai veche din lume.

7. Cea mai adâncă groapă săpată de om

turn

Cea mai adâncă groapă săpată vreodată de om este gaura de foraj de la Kola din Rusia. Săpăturile au fost făcute în scopul de a ajunge cât mai adânc în scoarța Terrei. Aici s-a săpat din 1970 și până în 1989 și s-a ajuns la o adâncime de 12.261 metri.

8. Cel mai îndepărtat punct al Pământului de centru și cel mai apropiat punct

loc

Cel mai indepartat punct de centrul Pamântului este vârful Muntelui Chimborazo (6.310 m) , din Ecuador, iar cel mai apropiat este Marina Trench, Oceanul Pacific, la 10.971 metri.

9. Cel mai lung lanț muntos de pe Terra

harta

Lanțul Atlanticului  Mijlociu este cel mai lung lanț muntos din lume – 40.000 de km. Islanda este singura parte din acest lanț care se află deasupra nivelului apei.

10. Locația cu denumirea doar din vocale

plaja

Aflat pe coasta de vest a Italiei, Muntele Circeo, era cunoscut odată drept Aeaea (doar cinci vocale). Se credea că aici locuiește vrăjitoarea Circe.
În lume mai există două astfel de locuri: în Hawaii – Aiea, și în Insulele Marchize – Eiao.
 
11. Cel mai nordic, estic și vestic Stat din America

alaska

Alaska este cunoscut ca fiind cel mai nordic, estic și vestic Stat din toată America.

12. Marea fără țărm

sea

Marea Sargasso este considerată singura mare din lume ce nu are țărm, și este localizată în mijlocul Oceanului Indian. Curenții oceanici se mișcă în direcția acelor de ceasornic.

13. Lacul de crater format de un meteorit

groapa

Lacul Bosutwi are un diametru de 8 kilometri și se află în Ghana, Africa. În jurul său s-au format de-a lungul timpului așezări, sate – peste 30 la număr, iar populația ar putea depăși acum 70.000 de oameni.

14. Cel mai neobișnuit curs de râu

barci

Râul Nil izvorăște din apropiere de Ecuator, Burundi, și curge spre zona temperată, spre nord până în nord-estul Africii. Este și cel mai lung râu din lume – 6.671km.

15. La Polul Nord nu este pământ

ghetar

La Polul Nord vei întâlni doar gheața deasupra mării. Oceanul Artic are o suprafață de 12 milioane de kilomteri pătrați de gheață plutitoare. Cea mai joasă temperatură de aici a fost de minus 34 de grade.