15 lucruri pe care nu le știai despre Premiile Oscar

De: Gabriela Voicu / 01.03.2012, 13:31
Iată 15 detalii inedite despre cele mai importante distincții oferite de Academia Americană de Film - Premiile Oscar.

Gala Premiilor Oscar 2012 a avut loc duminică, în Los Angeles, unde vedetele de top și-au etalat ținutele glamour.

Cum ar fi, însă, dacă am păși dincolo de atmosfera fastuoasă și plină de culoare a acestui eveniment, pentru a afla și lucruri mai puțin cunoscute despre Premiile Oscar?

Vă prezentăm în continuare 15 astfel de curiozități despre cele mai importante distincții oferite de Academia Americană de Film.

1. „The Hurt Locker” a stabilit recordul ca fiind filmul cu cele mai mici încasări care a câștigat Oscar, în 2010. Filmul regizat de Kathryn Bigelow a primit 6 trofee, dar a avut încasări de doar 21 de milioane $, adică 2% din suma obținută de „Avatar”.

„The Hurt Locker”

2. Sandra Bullock este singura actriță care a câștigat într-o săptămână două premii diametral opuse. În 2010, ea a primit Oscar pentru „cea mai bună actriță în rol principal”, cu „The Blind Side”, iar în aceeași săptămână a primit Zmeura de Aur pentru interpretarea din „All About Steve”.

3. Covorul Roșu de la Kodak Theater, unde are loc Gala Premiilor Oscar, măsoară aproximativ 152 m lungime.

Covorul Roșu de la Gala Premiilor Oscar

4. Actorul Kevin O’Connell poate fi considerat ghinionistul Premiilor Osacar – el deține recordul pentru cele mai multe nominalizări (20) și nicio categorie câștigată.

5. Până în 2010, nicio femeie nu a câștigat Oscarul pentru regie, Kathryn Bigelow fiind prima care „a spart gheața”, cu filmul „The Hurt Locker”.

6. Marlon Brando și Robert de Niro sunt singurii actori care au obținut Oscarul pentru același rol. Ei au câștigat la categoriile „cel mai bun actor în rol principal” și „cel mai bun actor în rol secundar” pentru interpretarea personajului Vito Corleone, în „The Godfather (1972) și „The Godfather, Part II” (1974).

7. Hattie McDaniel, prima actriță de culoare care a câștigat Oscar („cea mai bună actriță în rol secundar”, în filmul „Gone With the Wind”), a fost nevoită să stea într-un loc izolat din sală, la ceremonia în cadrul căreia a fost premiată.

Hattie McDaniel (dreapta)

8. Statuetele Oscar erau realizate din ciment, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Statuetă Oscar

9. Oscar Hammerstein este singurul actor numit Oscar care a câștigat Oscar.

10. Ceremonia decernării Premiilor Oscar a fost reprogramată de trei ori până în prezent – prima dată în 1938, a două oară în 1968, iar a treia oară în 1981.

5 lucruri inedite despre Premiile Oscar 2012:

1. „The Artist” este primul film mut nominalizat la Oscar, pentru „cel mai bun film”, din 1928, când „The Patriot” a fost nominalizat la aceeași categorie.

„The Artist”

2. George Clooney a fost dublu-nominalizat în acest an – „cel mai bun actor” pentru rolul din „The Descendants” și „cel mai bun scenariu adaptat”, pentru filmul „Ides of March”.

3. Christopher Plummer și Max von Sydow, fiecare în vârstă de 82 de ani, împart recordul pentru cel mai vârstnic actor nominalizat la categoria „cel mai bun actor în rol secundar”.

4. Este a patra oară, în patru ani, când două actrițe din același film au fost nominalizate la categoria „cea mai bună actriță în rol secundar”, respectiv Jessica Chastain și Octavia Spencer.

5. Kenneth Branagh a devenit unul dintre puținii actori nominalizați la cinci categorii diferite, odată cu nominalizarea din acest an pentru „cel mai bun actor în rol secundar”.