15 motive pentru care șahul este cel mai tare joc

De: Gabriela Voicu / 04.06.2013, 13:30
Credeți că șahul este unul dintre acele jocuri plictisitoare pe care din vremuri străvechi îl îndrăgesc doar persoanele de vârsta a treia și care nu s-ar putea compara niciodată cu Playstation sau Angry Birds? Iată 15 argumente cu care vă vom convinge că vă înșelați.

Credeți că șahul este unul dintre acele jocuri plictisitoare pe care din vremuri străvechi îl îndrăgesc doar persoanele de vârsta a treia și care nu s-ar putea compara niciodată cu Playstation sau Angry Birds?

S-ar putea să vă înșelați. Șahul este unul dintre cele mai cool, distractive și inteligente jocuri, din cel puțin 15 motive, pe care vi le prezentăm în cele ce urmează:

1. Oamenii joacă șah de 1.500 de ani. Șahul a apărut în India și este unul dintre cele mai vechi jocuri inventate vreodată.

2. Plictisitor? Cu greu! Vedeți cifra din imaginea de mai jos? Atâtea mutări sunt posibile în timpul unui joc. Ai șanse mai mari să câștigi la loterie decât să joci două jocuri de șah identice.

3. Este competitiv. Pentru că nu este joc de noroc, șahul nu poate fi câștigat sau pierdut întâmplător. Este vorba doar de o competiție între creiere. Fără factori externi, fără scuze…

4. Nu este nevoie să joci șah neapărat la masă, poți juca oriunde, chiar și în condiții extreme…

5. Și cine spune că jucătorii de șah nu au simțul umorului?

6. Șahul ajută la construirea unei societăți mai bune. Armenia este prima țară din lume care a introdus șahul în școli ca „materie” obligatorie. „Șahul dezvoltă multe abilități – leadership, putere de decizie, gândire strategică și logică, responsabilizând oamenii. Viitorul nostru depinde de liderii care vor fi capabili să ia decizii corecte”, a declarat Ministrul Educației Armen Ashotyan, pentru Al Jazeera.

7. Judit Polgár din Ungaria a devenit Grandmaster la doar 15 ani și a demontat mitul potrivit căruia doar bărbații pot excela la șah. Ea are acum 36 de ani și a învins nouă campioni mondiali la șah: Anatoli Karpov, Garry Kasparov, Boris Spassky, Vasily Smyslov, Veselin Topalov, Viswanathan Anand, Ruslan Ponomariov, Alexander Khalifman și Rustam Kasimdzhanov.

8. Vârsta nu este un obstacol în calea succesului. Americanul Samuel Reshevsky câștiga concursuri importante de șah la doar 8 ani, fiind considerat un geniu.

9. Piesele de șah pot fi realizate în diverse forme, din diferite materiale, unele haioase, iar altele foarte scumpe și luxoase.

10. Dacă nu îți permiți să cumperi un set de șah, poți face unul din aproape orice, inclusiv din pietre sau pahare.

11. Chiar și când nu joci șah, piesele pot fi atractive pur și simplu ca decor.

12. Încă nu ești convins că șahul este cool? Heath Ledger iubea acest joc. De fapt, la 10 ani actorul a participat la campionatul australian de șah pentru juniori.

13. Și Dr. Dre joacă șah.

14. Bob Dylan ar accepta oricând o provocare…

15. Dar ultimul cuvânt despre șah îi revine lui Benjamin Franklin…