15 motive sa stai cu ochii in tavan (Poze)

Apropo.ro / 25.05.2009, 14:41
Cand stai cu ochii in tavan nu e neaparat semn ca te plictisesti ci ca ti se dezvaluie lucruri uimitoare.

Picturile lui Michelangelo de pe tavanul Capelei Sixtine poate ca sunt cele mai celebre comori artistice ale Europei, dar cu siguranta merita sa iti "sucesti" gatul si dupa alte reprezentari murale de exceptie.

Calatorind in jurul lumii, cativa reprezentanti ai site-ului VirtualTourist.com au intocmit o lista a celor mai impresionante opere de arta realizate pe tavanele unor cladiri cunoscute.

Iata, asadar, 15 motive de a sta cu ochii in tavan fara sa te plictisesti:

1. Bellagio Hotel – Las Vegas, Nevada

Florile multicolore din sticla care sunt expuse pe tavanul hotelului pot fi usor confundate cu pesti in miniatura. Ca si orasul in sine, aceasta opera de arta trebuie vazuta pentru a putea crede…

2. Debre Berhan Selassie Church – Gonder, Etiopia

Se spune ca niciuna dintre cele 104 figuri de pe tavanul acestei constructii nu seamana una cu cealalta.

3. Grand Central Station – New York City, New York

Tavanul statiei de metrou a fost renovat in anul 1990 si pictat in nuante inchise de verde marin, deasupra carora au fost reprezentate cu auriu cateva semne ale zodiacului.

4. Galeries Lafayette Department Store – Paris, Franta

Domul de sticla al cladirii, dezvaluit publicului in anul 1912, pare sa atraga mai multi turisti decat cumparatori.

5. Khai Dinh Tomb – Hue, Vietnam

Construirea mormantului celui de-al 12-lea rege al dinastiei Nguyen din Vietnam a durat 11 ani, dar efortul a meritat cu siguranta. Pe tavanul monumentului figureaza mai multe capete de dragon, inconjurate de flacari.

6. Sant’Ignazio Church – Roma, Italia

Privind aceasta pictura, si totodata unul dintre cele mai frumoase exemple de iluzie optica, ne este imposibil sa na gandim ca suprafata tavanului este de fapt plana.

7. Sagrada Familia – Barcelona, Spania

Ridicata in anii 1800, aceasta cladire nu este inca finisata. Tavanul sau, sculptat in lemn sub forma unor flori, este rezultatul maiestriei celebrului Gaudi, care, de altfel, semneaza designul intregii constructii.

8. Central Rotunda, Griffith Park Observatory – Los Angeles, California

Construit de directorul de creatie hollywoodian, devenit muralist, Hugo Ballin, tavanul Observatorului dezvaluie semnele zodiacale si alte obiecte celeste. Aspectul mistic al acestuia se poate explica prin faptul ca anterior Ballin colaborase cu producatorii filmului "Wizard of Oz", pentru partea artistica.

9. Macy’s Department Store – Chicago, Illinois

Brand-ul american Macy’s a fost fondat in 1858. Desi cel mai mare magazin al lantului se afla in Herald Square, New York, cel din Chicago impresioneaza prin arhitectura sa, capabila sa uimeasca orice shopaholic. Tavanul Tiffany este compus din mai mult de 1.6 milioane de bucati din sticla.

10. Opera Garnier – Paris, Franta

Un reper al intrarii nordice a Bulevardului Operei (Avenue de l’Opéra) din Paris, Franta, monumentul a fost construit in stilul neo-baroc si este al treisprezecelea teatru care gazduieste Opera din Paris, de la fondarea sa in 1669, de Ludovic al XIV-lea.

11. Shah Cheragh Mausoleum – Shiraz, Iran

Mormantul fratilor Amir Ahmad si Mir Muhammad a devenit centru de pelerinaj in secolul al 14-lea, cand regina Tashi Khatun a ridicat o moschee si o scoala teologica in vecinatate.

12. Bibliotheca Apostolica Vaticana

Este una dintre cele mai vechi biblioteci din lume si contine multe dintre cele mai importante texte istorice. In 2007, biblioteca din Vatican a fost inchisa pentru renovari si va fi redeschisa spre sfarsitul anului viitor.

13. Temple of Heaven – Xuanwu, Beijing

Este un complex de constructii taoiste, care a fost vizitat anual de dinastiile Ming si Qing pentru rugaciune. Constructia sa a durat 14 ani, intre 1406 si 1420.

14. Alhambra – Granada, Spania

Este un monument reprezentativ al arhitecturii islamice, iar denumirea sa se traduce "fortareata rosie".

15. El Escorial – San Lorenzo de El Escorial, Spania

Resedinta regelui Filip al II-lea al Spaniei este si unul dintre cele mai importante monumente culturale, datand din anul 1563.

Â