16 lucruri care dovedesc că istoria trebuie rescrisă

De: Carmen Ulian / 10.06.2014, 13:30
Încă din școală înveți lucruri despre care crezi că sunt absolut adevărate. Din nefericire, se pare că nu este chiar așa!

Există numeroase mituri istorice care vin să demonteze tot ceea ce tu știai, ce învățasei de-a lungul studiilor.

1. George Washington nu avea dinți de lemn, ci din aur, fildeș, de măgar, de cal și umani.

2. Christofor Columb nu a descoperit America. De fapt, el nici nu a găsit-o. Cel mai aproape s-a apropiat de Insulele Caraibe.

3. Vikingii nu aveau coarne pe căștile de protecție. Această imagine își are originea într-o operă a lui Richard Wagner din 1876.

vikingi

4. Napoleon Bonaparte nu era chiar așa de scund. El avea 1,74 cm și chiar era mai înalt decât media francezilor la acea vreme.

5. Imaginea populară a lui Moș Crăciun nu a fost creată de Coca Cola, ci a fost clădită pe Sfântul Nicolae, patronul copiilor.

6. Fecioarele de fier nu au fost inventate în perioada medievală și nu erau folosite pentru tortură, ci provin din secolul 18 și erau realizate din artefacte, în muzee, pentru a atrage mai mulți vizitatori.

fecioare

7. Albert Einstein nu a rămas corigent la matematică. Afirmația falsă a fost spusă într-o emisiune despre curiozități. Înainte de vârsta de 15 ani, Albert stăpânea bine calculele diferențiale și integrale.

8. Europenii din Evul Mediu nu se gândeau că Pământul este plat. Teoria că el este sferic era acceptată de majoritatea europenilor intelectuali, dar și de filosofii greci Aristotel și Platon.

9. Benjamin Franklin nu a propus curcanul ca simbol pentru SUA. El doar a scris în privat fiicei sale că nu-i place vulturul și preferă curcanul.

curcan

10. Centura de castitate a fost inventată în secolul 18 pentru a preveni masturbarea juvenilă. Aceasta nu era pentru a preveni sarcinile nedorite în Evul Mediu.

11. Maria Antoaneta nu a spus niciodată „Lasă-i să mănânce tort”, atunci când a găsit țăranii francezi înfometați. Rousseau a publicat mențiunea pe când avea doar 10 ani.

12. Cinco de Mayo nu este Ziua Independenței din Mexic, așa cum se credea, ci atunci sărbătoresc victoria împotriva francezilor în Bătălia de la Puebla.

13. În Roma, vomitoriul nu era folosit pentru vomat, ci reprezintă intrările și ieșirile romane din stadioane. Și apropo, romanii nu obișnuiau să vomeze între servirea felurilor de mâncare.

14. Nimeni nu a fost ars în timpul proceselor vrăjitoarelor de la Salem. Acuzații erau spînzurați sua mureau în închisori.

15. Pelerinii nu aveau catarame la pălării și nu purtau toți haine negre. Trei secole după ei, imaginea populară a fost creată când cataramele erau un simbol pentru pitoresc.

pelerini

16. Declarația de Independență a SUA nu a fost semnată la 4 iulie 1776, ci la această dată a fost aprobată de Congres. Ea a fost semnată pe 2 august 1776.