17 lucruri despre care nu știai că au fost inventate de canadieni

De: Marian Andrei / 04.07.2013, 12:30
Canadienii sunt "responsabili" de multe invenții care se folosesc cotidian. Fie că te duci să cumperi ouă, faci curat în casă, mănânci unt de arahide sau admiri sânii perfect conturați ai unei tipe, toate acestea sunt posibile datorită inventatorilor din Canada.

1. Untul de arahide

Farmacistul Marcellus Gilmore Edson din Montreal a conceput untul de arahide, patentat în 1884, ca o opțiune alimentară pentru oamenii care nu puteau mesteca. 

2. Sutienul Wonderbra

Devenit un accesoriu de bază pentru doamnele cu sânii mici (dar nu numai) are un succes incredibil: în lume se vinde un sutien Wonderbra la fiecare 15 secunde. Puțină lume știe însă că cel mai popular sutien push-up a fost inventat de compania canadiană Lady Corset Company în 1939. Datorită succesului avut, compania și-a schimbat numele în cel al produsului, Wonderbra, în 1961.

3. Kilometrajul

Călătoria cu automobilul nu a mai fost aceeași după anul 1854, când inventatorul Samule McKeen din Nova Scoția a inventat dispozitivul de masurare a distanței parcurse de mașină.

4. Plugul de zăpadă

Ați fi crezut vreodată că plugul de zăpadă a fost inventat de un… dentist? Ei bine, acesta este adevărul istoric. Doctorul stomatolog J.W. Elliot din Toronto a fost primul care a imaginat un astfel de dispozitiv, pentru curățarea șinelor de tren. Tot canadienii au  inventat snowmobilul și frezele de zăpadă.

5. Cartonul de ouă

Editorul unui ziar din British Columbia, Joseph Coyle, este cel care a inventat, în 1911, acest simplu dispozitiv care simplifică enorm transportul și depozitarea ouălor. 

6. IMAX

Producătorii de film Graeme Ferguson, Roman Kroiter și Robert Kerr, alături de inginerul Robert C. Shaw sunt cei care au pus bazele acestui standard și au fondat compania IMAX Corporation în 1967. Primul film produs cu ajutorul acestei tehnologii a fost realizat în 1970.

7. Merele McIntosh

Celebrele mere McIntosh au avut o „naștere” destul de grea. În 1811, fermierul John McIntosh a început crearea soiului prin altoirea merilor sălbatici la ferma sa din South Dundas, iar recunoașterea oficială a avut loc 24 de ani mai târziu, în 1835.

8. Walkie-Talkie

Walkie-Talkie-urile au fost inventate de Don Hings în 1937. Doi ani mai târziu, atunci când Canada a decarat război Germaniei, el a adaptat invenția sa pentru uz militar.

9. Reluarea instantanee

Reluările fazelor sportive (și nu numai) au fost inventate de George Retzlaff, producător la televiziunea CBC în 1955. Lui i-a venit ideea de a înregistra cu ajutorul unui kinescop imaginile de pe ecranul televizorului în timpul transmisiunii directe și redarea lor imediat după o fază frumoasă sau controversată. Prima folosire a reluării a fost în timpul transmiterii unui meci de hochei.

10. Sirena pentru ceață

Foarte folosită înainte de implementarea radarelor și a comunicării prin radio, mai ales pe vapoare și trenuri, sirena de ceață acționată de abur a fost inventată de Robert Foulis în 1854. Foulis a murit sărac, fără a avea niciun beneficiu de pe urma invenției sale, pentru că nu a înregistrat-o.

11. Cerneala verde pentru bancnote

Cred că există foarte puțină lume care nu a văzut (fie și în poze) bancnotele americane. Cerneala folosită la tipărirea „verzișorilor” a fost inventată în 1862 de Thomas Sterry Hunt.

12. Etichetele pentru bagaje

Etichetele pentru bagaje au fost inventate de John Michael Lyons din New Brunswick. Chiar dacă la vremea respectivă nu conțineau coduri de bare, informația era suficientă: numele proprietarului, locul de plecare, destinația.

13. Rola de zugrăvit (trafaletele)

Istoria acestei utile scule este destul de încurcată. Trafaletele a fost inventat de canadianul Norman Breakey, în 1940, dar inventatorul american Richards C. Adams a îmbunătățit designul și a înregistrat patentul.

14. Timpul standard

Inginerul Sandford Fleming a implementat timpul standard în mersul trenurilor în 1883, atât în Canada, cât și în statele Unite. brought standard time to U.S. and Canadian railways in 1883. Zonele orare (time zones) au fost legalizate în Statele Unite în 1918 și apoi implementate în întreaga lume în 1929.

15. Autobuzele cu rampă pentru scaunul cu rotile

Walter Harris Callow, un veteran de război orb și paraplegic, a inventat în 1947 autobuzul cu rampă pentru cărucioare. Din păcate, prima și ultima sa călătorie cu un astfel de autobuz a fost după moarte, la funeraliile sale.

16. Scaunul cu rolile electric

Persoanele cu handicap locomotor cunosc, cu siguranță, faptul că inginerul George Klein le-a făcut lumea mult mai accesibilă și deplasarea mai ușoară, cu invenția sa din 1952.

17. Sacii de gunoi

Sacii de gunoi au fost inventați de Harry Wasylyk din Manitoba și Larry Hansen din Ontario, în 1950. Invenșia a fost achiziționată de Union Carbide Company, care a produs primii saci menajeri pentru uz comercial, Glad.