17 lucruri interesante despre somn

Apropo.ro / 21.11.2013, 12:20
Somnul este o activitate absolut necesară fiecărui om, mamifer, pasăre, pește, amfibieni sau reptilă pentru a funcționa normal.

Toate ființele vii au nevoie de repaus, respectiv de somn, pentru a putea funcționa. Somnul este un mecanism de refacere al organismului.

Intră pe vremea apropo pentru informații meteo detaliate

Iată câteva lucruri interesante despre somn:

1. Ce se întâmplă când dormi? Creierul se reîncarcă, celulele nervoase se repară, iar corpul eliberează hormoni importanți.

2. Perioadele de somn sunt diferite, în funcție de vârstă: bebelușii dorm până la 16 ore pe zi, cei cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani au nevoie de 10 ore de somn, cei cu vârsta între 19 și 55 de ani au nevoie de 8 ore de somn, iar persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au nevoie de 6 ore de somn.

bebe

3. Bărbații visează preponderent bărbați! 70% dintre ei au asemenea vise. Femeile visează bărbați și femei, în procent echilibrat.

4. În timpul somnului, visăm persoane pe care le cunoaștem deja, dar și persoane de care nu ne aducem aminte că au fost pe lângă noi.

5. Parasomnia este o tulburare ce însoțește somnul. Aceasta poate determina o persoană să facă acțiuni nenaturale în ciuda faptului că este adormită. Printre infracțiunile comise de cei care suferă de parasomnie se numără – condusul adormit, molestarea copiilor, viol, crime, etc.

6. Un procent de 12% dintre oameni visează alb și negru. Visăm colorat de la apariția televizoarelor color care ne influențează coloritul viselor.

7. Este normal să visezi. Cei care nu o fac se confruntă cu tulburări de personalitate.

8. Poziția în care dormi spune multe lucruri despre personalitatea ta:

– poziție fetală (41%) – acești oamenii par distanți, dar sunt calzi și cu inima deschisă

– poziția dreaptă (15% )- foarte activi din punct de vedere social

cuplu

– poziția cu mâinile împreunate (13%) – sunt foarte suspicioși

– poziția soldat (8%) – foarte rezervați

– poziția cădere liberă (7%) – sunt niște persoane care se pricep să se distreze, sunt buni organizatori de petreceri

– poziția stea de mare (5%) – foarte buni ascultători

9. Unul din patru cupluri căsătorite dorm în paturi separate.

10. Soldații britanici au dezvoltat metoda prin care poți rămâne treaz peste 36 de ore – când erau obosiți foloseau un tip de lentile care imitau razele de soare, astfel pierea și somnul.

11. Girafele dorm cel mai puțin – circa 1,9 ore pe zi în reprize de 5-10 minute. Cerbul din specia Roe doarme 3,09 ore pe zi, iar elefantul asiatic doarme 3,1 ore pe zi.

girafa

12. Koala doarme cel mai mult – 22 de ore pe zi, liliacul maro doarme până la 19,9 ore pe zi, iar răzătoarele pangolinii pot dormi 18 ore pe zi.

13. Când delfinii dorm doar jumătate din creierul lor doarme, pentru că cealaltă jumătate rămâne trează pentru a-l ajuta să respire.

14. Mai multe persoane mor din lipsa somnului, decât din lipsa hranei. Dacă nu dormi deloc poți deceda în 10 zile, iar dacă nu mănânci nimic poți muri în 14 zile.

15. Și nevăzătorii pot visa imagini, deși ei nu le-au văzut cu ochii lor niciodată.

16. Un procent de 50% dintre persoane uită jumătate din ce au visat în primele 5 minute de la trezire. În 10 minute, 90% dintre visători uită tot.

17. Se pare că 1 din 50 adolescenți încă mai urinează în pat, în timpul somnului.