20 de lucruri pe care nu le știai despre Jurassic Park!

Apropo.ro / 17.06.2013, 12:00
Pe 11 iunie 1993, Jurassic Park și-a făcut apariția în cinematografe datorită regizorului Steven Spielberg, care a lăsat cu gura căscată publicul cu reprezentările sale incredibil de realiste cu dinozauri. Iată 20 de lucruri pe care nu le știai despre acest film.

1. Michael Crichton a scris inițial un scenariu în care un student creează un dinozaur, dar a continuat să se joace cu fascinația față de dinozauri și clonare, până când a început să scrie romanul Jurassic Park. Spielberg a aflat despre roman în 1989, când el și Crichton discutau despre scenariul serialul TV american Spitalul de urgență.

2. Spielberg, susținut de Universal Studios, a achizițonat drepturile asupra romanului înaintea apariției acestuia, în 1990, iar Crichton a fost el însuși angajat de către studio pentru 500.000 de dolari pentru a adapta romanul într-un scenariu propriu-zis.

Jurassic Park

3. În urma lansării, filmul a strâns pestre 914 milioane de dolari, devenind filmul cu cele mai mari încasări ale tuturor timpurilor (fără ca inflația să fie calculată). Acesta a doborât recordul stabilit de E.T the Extra-Terrestrial, recordul fiind la rândul lui doborât patru ani mai târziu de Titanic.

4. La terminarea filmului Hook, Spielberg a dorit să realizeze Lista lui Schindler. Președintele Music Corporation of American (care atunci deținea Universal Pictures) i-a oferit undă verde proiectului cu o singură condiție: Spielberg să realizeze mai întâi Jurassic Park. Spielberg avea să declare mai târziu că „știa că odată ce aș fi regizat Schindler, nu aș mai fi putut să fac Jurassic Park”.

5. Spielberg l-a angajat pe Stan Winston pentru a crea dinozaurii animatronici, pe Michael Lantieri pentru a supraveghea efectele de pe platou și pe Dennis Muren pentru compozițiile digitale. Paleontologul Jac Horner a supravegheat design-urile, pentru a îndeplini dorința regizorului de a prezenta dinozaurii ca animale, nu ca monștri.

6. Lucrul la efectele speciale au continuat, sub supravegherea lui Tippett, cu ajutorul Dinosaur Input Device: modelele transmiteau informații în calculatoare pentru a permite animarea tradițională a personajelor. Introducerea dinozaurilor în scenele de film a durat aproximativ o oră. Redarea creaturilor pe o fotogramă adesea ținea între două și patru ore, iar portretizarea lui T.Rex în ploaie a durat chiar și șase ore per fotogramă.

Jurassic Park

7. După 25 de luni de pre-producție, filmările au început pe 24 august 1992, pe insula hawaiiană Kauai. Acestea, ce au durat trei săptămâni, au necesitat o serie de cadre filmate în exterior. Pe 11 septembrie, Uraganul Iniki a trecut direct peste Kauai, amănând o zi de filmări. Unele din scenele de furtună din film sunt filmări reale ale furtunii. Scena urmăririi turmei de Gallimimus a fost mutată la Kualoa Ranch pe insula Oahu, iar una din scenele de început a fost creată prin animarea digitală a unei poze cu un peisaj.

8. Filmările s-au mutat pe studiourile Warner Bros. pentru a filma atacul lui T.Rex asupra mașinilor. Acestea s-au dovedit a fi frustrante din cauza apei ce se îmbiba în pielea de cauciuc a dinozaurului animatronic.Vibrațiile apei din pahar, cauzate de pașii lui T.Rex au fost inspirate de momentul când Spielberg asculta formația Earth Wind and Fire în mașină, ritmul basului cauzând vibrații. Lantieri nu a fost sigur de cum va crea scena până în noaptea dinaintea filmărilor, când a pus un pahar cu apă pe o chitară la care cânta, obținând scenele concentrice pe care Spielberg le voia.

9. Tyrannosaurus Rex, abreviat „T. Rex”, este „vedeta” filmului și este, conform lui Spielberg, motivul pentru care a rescris sfârșitul, nedorind să dezamăgească audiența. Varianta animatronică creată de Winston avea 6.1 metri și cântărea 5.900 kilograme, având 12 metri lungime. Răgetul lui a fost creat din combinarea sunetelor produse de un pui de elefant, un tigru și un aligator, respirația fiind inspirit de o balenă. Un câine atacând o minge a fost folosit pentru sunetele când sfâșie un Gallimimus.

Jurassic Park

10. Universal a cheltuit 65 de milioane de dolari pentru campania de promovare a Jurassic Park, încheind contracte cu 100 de companii pentru a lansa 1.000 de produse, printre care trei jocuri video de Sega și Ocean Software, o linie de jucării de Kenner distribuită de Hasbro, și o rescriere a filmului într-o povestire pentru copii.

11. Jurassic Park a fost difuzat prima dată prin cablu pe 7 mai 1995, după difuzarea de pe 26 aprilie a emisiunii Filmând Jurassic Park. 68 de milioane de oameni l-au urmărit, oferind postului NBC 36% din audiența acelei seri. Jurassic Park a fost cel mai urmărit film artistic difuzat la televiziune, din aprilie 1987.

12. Spielberg a amânat filmările pentru o lună, pentru a-i permite lui Neill să joace rolul: avea să aibă doar un weekend la dispoziție, între filmările pentru Family Pictures și Jurassic Park. Neill l-a cunoscut pe paleontologul Jack Horner pentru a se pregăti pentru rol; acesta avea să devină consultantul tehnic pe tot parcursul trilogiei. Neill a rămas cu cicatrici pe încheietură în timp ce filma atacul lui T. Rex, când torța pe care ținea în mână a explodat.

13. Înainte de lansarea în cinematografe a filmului, Utahraptor, o specie de dinozaur, a fost descoperit, cu toate că s-a dovedit că era mai mare decât raptorii prezenți în film; acest lucru l-a făcut pe Stan Winstom să glumească: „Noi l-am inventat, apoi ei l-au descoperit”.

Jurassic Park

14. Institutul American de Film a numit pe 13 iunie 2001 Jurassic Park ca fiind al 35-lea cel mai incitant film al tuturor timpurilor, iar canalul TV american Bravo a ales scena în care Lex și Tim sunt urmăriți de doi raptori ca fiind al 95-lea cel mai înspăimântător moment al tuturor timpurilor.

15. Producătorul Werner Herzog a fost foarte impresionat, citând filmul ca fiind un exemplu că Spielberg este un „povestitor grozav” și că știe cum să împletească efecte speciale cu o poveste coerentă. George Lucas a început să facă filme pentru seria Războiul stelelor iar Peter Jackson a reînceput să exploreze atracția lui pentru filme fantastice, ceea ce avea să-l determine să creeze trilogia Stăpânul inelelor și King Kong.

16. În 1994, filmul a câștigat toate cele trei premii la care fusese nominalizat în cadrul ceremoniei premiilor Oscar: efecte vizuale, editare sonoră și mixaj sonor (în același an, Spielberg, Michael Kahn și John Williams au primit mai multe premii pentru Lista lui Schindler). Filmul a primit premiul BAFTA pentru „Cele mai bune efecte speciale”, precum și cel pentru „Favoritul publicului”.

17. Atracția „Jurassic Park Ride” de la Universal Studios a început să fie construită în noiembrie 1990 și a fost deschisă pe 15 iunie 1996 la Universal Studios Hollywood, costând 110 milioane de dolari. Islands of Adventure în Orlando, Florida, are o secțiune întreagă a parcului dedicată filmului Jurassic Park. Parcul tematic de la Studiourile Universal au fost create pentru a urmări povestea filmului, Hammond fiind chemat, conform unora, să reconstruiască Parcul în această locație.

Jurassic Park

18. Ultima secvență filmată a fost cea în care raptorii urmăresc personajele în sala computerelor, și a avut loc pe Platoul 12. Regizorul a readus T.Rex-ul pentru climax, abandonând sfârșitul la care se gândise inițial, în care Grant folosește o platformă pentru a manevra un raptor în fălcile unei fosile de tyrannosaur. Filmările s-au încheiat cu 12 zile înaintea termenului stabilit, pe 30 noiembrie 1992, și în doar câteva zile, editorul Michael Kahn realizase o variantă nefinisată, permițându-i lui Spielberg să înceapă filmările pentru Lista lui Schindler.

19. Brachiosaurus este primul dinozaur văzut de vizitatorii parcului. Este greșit prezentat mestecând hrana și stând pe picioarele din spate pentru a se hrăni cu frunze din vârful copacilor. În ciuda dovezilor științifice că aveau o capacitate vocală limitată, designerul de sunet a decis să-i reprezinte cu sunetele produse de un măgar și cântecul unei balene pentu a oferi un sentiment melodic de uimire.

20. Jurassic Park 4 se va lansa la cinema în SUA în 13 iunie 2014. Noul film e produs de Steven Spielberg în ograda studioului Universal. Proiectul nu are un regizor și se speculează că tocmai Spielberg va ocupa acest post mai cu seamă că Robopocalypse, filmul pe care el vroia să-l regizeze, a fost amânat pe o perioadă nedeterminată.

 

Alexandru Brătianu