20 de lucruri pe care nu le știai despre piesele trupei The Beatles

De: Gabriela Voicu / 11.10.2013, 16:00
20 de lucruri pe care nu le știai despre piesele trupei The Beatles
Pe 9 octombrie s-au implinit 73 de ani de la nasterea lui John Lennon, unul dintre membrii trupei The Beatles. Iată în continuare 20 de lucruri pe care poate că nu le știai despre faimoasa formație.

Pe 9 octombrie s-au implinit 73 de ani de la nasterea lui John Lennon, unul dintre membrii trupei The Beatles. Lennon, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr au format unul dintre cele mai faimoase și de succes grupuri din istoria muzicii rock, având la activ peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă. Iată în continuare 20 de lucruri pe care poate că nu le știai despre faimoasa formație. 

Vremea apropo îți oferă mai multe informații despre vremea din orașul tău.

1. „Get Back”

Prima versiune a piesei includea versul „€œDon’€™t dig no Pakistani taking all the peoplea€™s jobs”, dar acesta a fost scos pentru că membrii trupei și-au dat seamă că ar fi considerat rasist, deși fusese inclus cu scopul de a ironiza grupurile politice care atacau imigranții din Pakistan.

2. „€œMartha My Dear”

Piesa scrisă de Paul McCartney este despre câinele sau, deși versurile romantice sunt mai degrabă adresate soției sale, Linda Eastman, pe care o cunoscuse chiar înainte de a scrie piesa.

3. „€œI Am the Walrus”

Personajul „egg man” din această piesă a fost o referire la Eric Burdon, amicul lui John Lennon, pe care Lennon îl poreclise astfel după ce acesta îi povestise cum o femeie din Jamaica cu care făcuse sex a spart un ou pe abdomenul lui și a lins conținutul.

4. „€œWhen I’€™m Sixty-Four”

Paul a scris piesa pe pianul tatălui sau când avea 16 ani, cu câțiva ani înainte de a fonda The Beatles. Ulterior piesa a fost deseori cântată de trupă în concertele de la Cavern Club, iar Paul obișnuia să cânte la pian singur.

5. „Day Tripper”

Radiourile din Germania ezitau să le ofere ascultătorilor această piesă, pentru că „tripper” înseamnă „gonoree” în germană.

6. „I Saw Her Standing There”

Paul McCartney a dezvăluit în cartea sa ” Paul McCartney: Many Years From Now” că basul din această piesă este identic cu cel din melodia lui Chuck Berry „I a€™m Talking About You”. El a folosit aceleași note pentru că s-au potrivit foarte bine piesei; chiar și în prezent, puțini oameni îl cred când le spune că a copiat notele.

7. „With a Little Help from My Friends”

Versurile originale din piesă au fost „What would you do if I sang ouț of tune / Would you stând up and throw tomatoes at me?”, dar Ringo Star le-a schimbat pentru că nu a vrut ca în concerte lumea să arunce roșii spre el când ar fi cântat această melodie.

8. „Savoy Truffle”

George Harrison a scris piesa pentru a ironiza obsesia pentru ciocolată a prietenului său, nu mai puțin celebrul Eric Clapton, care avea probleme dentare din cauza slăbiciunii pentru dulciuri. De aici versul „You’™ll have to have them all pulled out after the Savoy Truffle”.

9. „Penny Lane”

Piesa este numită după o stradă din Liverpool, care la rândul său a fost numită după James Penny, un comerciant de sclavi bogat din secolul al 18-lea, care s-a opus vehement și public abolirii sclaviei.

The Beatles – „I Want To Hold your Hand”

10. „ÂœYellow Submarine”

Hit-urile „Season of the Witch” și „€œMellow Yellow” ale lui Donovan, un cântăreț și compozitor din anii ’60, au contribuit la versul „Sky of blue, and sea of green, in our yellow submarine” al piesei „ÂœYellow Submarine”. De asemenea, Ringo a cântat din greșeală „Â€ÂœEvery one of us has all we need” în loc de „€œEvery one of us has all he needs”, dar lui Paul i-a plăcut schimbarea și a acceptat-o în piesă.

11. „€œOctopusa€™s Garden”

Ringo a scris piesa după ce a fost servit cu caracatiță în loc de peștele pe care îl comandase, în timpul unei vacanțe. Când a vrut să afle mai multe despre preparatul pe care nu îl mai consumase până atunci, el a aflat despre obiceiul caracatițelor de a strânge diverse obiecte, cum sunt scoicile, în mici peșteri care seamănă cu niște grădini.

12. „ÂœDoctor Robert”

John Lennon i-a dedicat piesa medicului Robert Freeman, proprietarul unei clinici din New York, care i-a prescris un cocktail cu vitamina B12, dar și doze uriașe de amfetamine celebrităților din orașul american.

13. „Oh! Darling”

A fost ultima piesă pe care Lennon a înregistrat-o cu trupa. Ultima dată, el a făcut backing vocals pentru această piesă, pe 11 august 1969.

14. „€œHey Bulldog”

Clipul pentru „€œLady Madonna” a fost făcut din pasaje filmate în timp ce trupa înregistra piesa „€œHey Bulldog” în studio. Neil Aspinall a refăcut clipul pentru piesa „€œHey Bulldog” câțiva ani mai târziu, iar acesta este singurul cu trupa înregistrând o melodie în Studio Three de la Abbey Road.

15. „Dig a Pony”

Versiul „I pick a moondog” este o referire la Johnny and the Moondogs, unul dintre numele pe care trupa l-a folosit înainte de a deveni The Beatles.

16. „I a€™m So Tired”

Sir Walter Raleigh, exploratorul din secolul al 16-lea pe care Lennon îl menționează în piesă este responsabil pentru introducerea tutunului în Anglia. Acesta a fost modul cântărețului de a-și exprima furia pentru că devenise dependent de țigări.

17. „€œDig It”

Aceasta a fost inițial o improvizație care a luat naștere când trupa cânta un cover după piesa lui Bob Dylan „Like a Rolling Stone”, în studioul de înregistrări.

18. „I’€™ve Got a Feeling”

Este ultima piesă pe care Lennon și McCartney au înregistrat-o împreună, după ce cu trei ani înainte compuseseră „A Day în the Life”. Ei au unit două piese care erau în lucru – „ÂœI’€™ve Got a Feeling” a lui McCartney și „€œEverybody Had a Hard Year” a lui Lennon – când și-au dat seama că acestea aveau tempo-uri identice.

19. „€œHey Jude”

Paul le-a cerut celor 36 de muzicieni aduși să cânte partea orchestrala a lui George Martin din „€œHey Jude” să înregistreze altă piesă cu ei cântând și bătând din palme în timp ce spuneau „ÂœNa-na-na-na, hey Jude”, dar unul dintre ei a refuzat și a plecat spunând că „nu vrea să aplaude și să cânte afurisita de piesă a lui Paul McCartney”.

20. „€œThe End”

Ringo a fost convins cu greu să cânte partea cu tobe din această piesă, pentru că pur și simplu ura tobele. Într-un interviu din 1988, Paul a spus că Ringo a fost întrebat de ceilalți membri ce părere are despre tobe când a intrat în trupă și că după ce le-a spus că le urăște, ei i-au replicat: „Super! Te iubim!”