21:22! La această oră, în urmă cu 37 de ani, România se cutremura dramatic!

De: Dragos Tanase / 04.03.2014, 21:22
21:22! La această oră, în urmă cu 37 de ani, România se cutremura dramatic!
În urmă cu 37 de ani, la ora 21:22, un seism violent, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, care a durat 55 de secunde, a cutremurat o parte din țara noastră.

Bilanțul aproximativ a fost de 1.570 de morți și 11.300 de răniți. 32.900 de locuințe au fost complet distruse sau grav avariate, aproape 35.000 de familii fiind sinistrate.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.

Capitala a fost afectată serios, atunci murind și multe personalități, printre care Toma Caragiu, Doina Badea sau Alexandru Bocăneț.

În primele ore ale tragediei a domnit panica și haosul, mai ales că familia Ceaușescu se afla în Nigeria, care participa la un banchet oferit de președintele acelei țări în onoarea oaspeților săi.

Evident, a fost informat despre dezastru, banchetul a luat sfârșit, iar cuplul prezidențial s-a întors în aceeași noapte în țară.

Nicolae Ceaușescu a instituit stare de necesitate pe întreg teritoriul României și a dat ordine ca salvatorii să caute victimele chiar și peste termenul limită considerat pentru supraviețuire! Astfel, au fost găstie victime în viață chiar și după 10 zile de la seism.

Atunci, orașul Zimnicea (județul Teleorman) aproape că a fost ras de pa fața pământului, fiind reconstruit din temelii. Ulterior, Ceauseșcu s-a folosit de această situație pentru a demola clădirile interbelice din București, care nu îi erau pe plac.