23 de funcții ale cuptorului cu microunde de care habar nu aveai

De: Marian Andrei / 03.07.2014, 11:30
Cuptorul cu microunde poate fi folosit nu numai la încălzirea măncării. Chefii și pasionații gătitului au experimentat numeroase posibilități de folosire ale acestuia, multe dintre acestea părându-ni-se nouă, profanilor, geniale.

Iată deci 23 de utilizări ale cuptorului cu microunde care își vor ușura munca în bucătărie.

23. Tocarea cepei „fără lacrimi”

Dacă vrei să scapi de neplăcerea iritării ochilor atunci când tai ceapa, iată o soluție foarte elegantă. Tai cele două capete ale cepelor, după care le bagi în cuptorul cu microunde pe care îl pornești la putere maximă pentru 30 de secunde.

Gustul cepei va rămâne, însă ceapa poate fi tocată fără niciun pericol pentru ochii tăi.

22. Topirea margarinei

Ți se pare plictisitor să lași margarina ore întregi să se topească la temperatura camerei? În cuptorul cu microunde, la temperatură mare, același efect poate fi obținut într-un minut.

21. Reînprospătează aromele condimentelor

Ți se pare că unele dintre condimentele tale nu mai miros ca atunci când erau proaspete? Există o soluție pentru „revigorarea” lor – introdu-le (într-un recipient sigur) în cuptorul cu microunde și expune-le 15 secunde la temperatura maximă.

20. Reînprospătează chipsurile de cartofi

Chipsurile tale nu mai sunt crocante? Introdu-le în cuptor alături de câteva șervețele, care vor absorbi umiditatea eliberată de chipsuri prin încălzire. 

19. Revitalizarea biscuiților

Nu numai chipsurile pot fi împrospătate, ci și biscuiții sau cerealele.

În cazul biscuiților, nu mai este nevoie de șervețele. După o încălzire de circa 30 de secunde, aceștia vor fi ca atunci când i-ați cumpărat.

18. Rehidratarea pâinii

Ai uitat să cumperi pâine proaspătă iar cea de acasă s-a întărit? Cuptorul cu microunde rezolvă și această problemă. Învelește feliile de pâine într-un prosop de bucătărie umed și bagă-le îentru 10 secunde în cuptor la puterea maximă. Dacă rezultatul nu este chiar cel scontat, încearcă din nou pentru alte 10 secunde. Rezultatul: pâinea va fi pufoasă, ca și cum ar fi fost produsă recent.

17. Gătește sănătos bacon-ul

Ție poftă de un bacon dar te sperie gândul că este plin de grăsime sau că vei stropi aragazul? Cuptorul cu microunde te salvează și de data aceasta. Pune feliile de bacon pe o farfurie, între servețele de hârtie și lasă-le în cuptor pentru 3-5 minute. Baconul nu va avea grăsime, absorbită de șervețele, iar timpul de gătire este mult mai mic decât la gătirea tradițională.

16. Dezghețarea sandvișurilor și a produselor de patiserie

Nu este neobișnuit ca la încălzitrea sandvișurilor sau a produselor de patiserie în cuptorul cu microunde acestea să se umezească. Acest lucru poate fi evitat foarte ușor, învelind produsele în șervețele de hârtie.

15. Prăjirea nucilor

Prăjirea nucilor (alunelor, etc) poate fi făcută mult mai rapid în cuptorul cu microunde. Puneți-le pe platoul cuptorului și incălziți-le la puterea maximă în reprize de câte un minut. Pauzele între reprize trebuie să fie de câte 4-5 minute.

14. Cum testezi un vas dacă este adecvat pentru cuptorul cu microunde

Plasați în recipientul pe care doriți să-l testați o cană cu apă și băgați-l pentru un minut în cuptor, la puterea maximă. Dacă apa este fierbinte și recipientul rece, vasul corespunde. Dacă în schimb recipientul este fierbinte, este cazul să cumpărați altul, acesta nefiind sigur.

13. Cum să faci rapid o omletă 

Poți face o omletă delicioasă în doar trei minute. Bate ouăle, împreună cu sare, brânză și condimentele dorite, într-o cană, pe care o încălzești la puterea maximă pentru 3 minute.

12. Decristalizarea mierii

Nu îți place mierea zaharisită? Pune borcanul cu miere, fără capac, pentru două minute la temperatură mică, după care mierea va reveni la proprietățile originale.

11. Înmoaie lintea și fasolea

 

Multe gospodine preferă ca fasolea sau lintea să fie înmuiată înainte de a se apuca de gătit. În mod normal, acest proces poate dura câteva ore. Acest lucru se poate face mult mai rapid cu ajutorul cuptorului cu microunde. 

Pune boabele într-un recipient, acoperă-le cu apă și adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat. Încolzește vasul pentru 10 minute, după care lasă-le la răcit pentru 30-40 de minute.

10. Uscarea plantelor

Uscarea tradițională a plantelor (pătrunjel, leuștean, plante medicinale) între ziare este un procedeu consumator de spațiu și timp. Uscarea poate fi făcută mult mai rapid, în câteva minute, în cuptorul cu microunde.

Plasați plantele între servețele de hârtie, încălziți cuptorul pentru 2-4 minute, după care presați ușor șervețelele pentru a absorbi umiditatea dintre frunze.

9. Topirea corectă a ciocolatei

Deși topirea ciocolatei în cuptorul cu microunde este des întâlnită, vă prezentăm totuși modalitatea corectă de a face această operație. 

Tăiați ciocolata în bucăți mici. Încălziți vasul pentru 15 secunde la temperatură medie. Faceți pauză alte 15 secunde, după care repetați operațiunile până când ciocolata ajunge la consistența dorită.

8. „Repararea” zahărului caramelizat prea mult

 

Din cauza aproximării greșite a comportamentului zahărului în momentul caramelizării, există  întotdeauna tendința ca acesta să fie expus prea mult timp temperaturii. Zahărul prea „ars” poate fi reparat introducând în cuptorul cu microunde, alături de vasul cu zahăr, un prosop de bucătărie umed. După expunerea la temperatură mare timp de 20-30 de secunde, zahărul se va înmuia, ajungând la consistența dorită.

7. Gătirea fileurilor de pește

Există câteva mici secrete: fileurile trebuie să fie foarte bine uscate, partea dinspre coadă a fileurilor (care este mai subțire) trebuie suprapusă peste alt fileu, iar scoaterea peștelui din cuptor trebuie făcută înainte ca acesta să pară gata (pentru că procesul continuă și după ce este scos din cuptor și există riscul ca acesta să fie făcut „pea bine”).

6. Cum facem negrese

Celor cărora le plac negresele le dăm o veste bună – acestea pot fi făcute și la cuptorul cu microunde, iar gătirea lor durează sub 2 minute!

Amestecați componentele uscate (făină, cacao, zahăr, un praf de sare, scorțișoară) într-o cană, după care adăugați apa, esența de vanilie și un strop de ulei cu grijă, pentru a nu face cocoloașe.

Băgați la cuptor la temperatură mare până este gata (un minut și 40 de secunde este timpul recomandat de specialiști).

5. Cum facem lămâile mai zemoase

 

Lămâile pot fi stoarse mai ușor și dau o cantitate mai mare de suc dacă în prealabil au fost încălzite, întregi, la temperatură mare timp de 10-20 de secunde.

4. Cum faci ouă ochiuri perfecte

Spargi oul într-un vas special pentru microunde. După ce ai înțepat gălbenușul cu o scobitoare, acoperi vasul cu folie alimentară și îl pui în cuptor alături de o cană cu apă în care ai pus o linguriță de oțet. 

După 30 de secunde la temperatură mare, oul se întoarce și se mai lasă încă 20 de secunde.

3. Porumb copt

Porumbul copt poate fi „gătit” cu ușurință la cuptorul cu microunde. Taie capătul inferior (cotorul) al știuletelui, pe care îl pui apoi în cuptor. După 30 de secunde la temperatură maximă, porumbul este gata. Bonus, dacă îl apuci de partea suoerioară a știuletelui și îl scuturi, boabele se vor desprinde imediat de pe știulete.

2. Curățarea usturoiului de coajă

Atunci când usturoiul este foarte uscat, curățarea cățeilor de coajă poate fi o operație dificilă. Încălzind cățeii la temperatură mare pentru 15 secunde, coaja acestora se înmoaie și pot fi curățați extrem de ușor.

1. Decojirea roșiilor

Dacă cojirea roșiilor ți se pare o operațiune dificilă, încearcă și această metodă iar rezultatul te va surprinde.

Încălzește roșiile la temperatură mare timp de 30 de secunde, după care lasă-le să se răcească. Pe măsură ce se răcesc, vei vedea cum coaja începe să se desprindă singură.