25 de curiozități despre fotbal

De: Marian Andrei / 06.07.2013, 11:00
La politică și la fotbal se pricepe toată lumea. Totuși, pentru a nu fi luat prin surprindere de interlocutor, e bine să-ți mai actualizezi din când în când informațiile.

1. Rapid București are cele mai multe cărți dedicate unei echipe de fotbal din România, „O galerie nebună, nebună, nebună…” de Ilie Dobre, „RAPID-iubire fără sfârșit” de M. Bărbulescu, „Finală se joacă astăzi” de Ioan Chirilă, „Glasul roților de tren” de Ioan Chirilă.

2. În anul 1986, la partida West Ham-Newcastle, apărătorul Alvin Martin de la West Ham a înscris un hat-trick la trei portari diferiți, marcând fiecăruia dintre ei câte un gol.

3. Federația din Samoa Americană s-a afiliat la FIFA în anul 1998.  Ea deține nedoritul record de a fi suferit cea mai severă înfrângere din istoria întâlnirilor internaționale, 0-31 cu Australia (meci în care Archie Thomson a înscris 13 goluri), toate golurile fiind primite de același portar, nefericitul Nicky Salapu. Recordul s-a întâmplat în preliminariile Campionatului Mondial din 2002.

4. Fotbalul este sportul cu cel mai mulți spectatori în tribune, în timp ce formula 1 este cel mai urmărit sport la televizor.

5. Jucătorul de fotbal Paul Reaney a fost pentru scurt timp mecanic auto înainte să semneze pentru Leeds United.

6. Căpitanul echipei de fotbal a Angliei Eddie Hapgood a fost forțat de diplomați să dea salutul nazist înaintea unui meci cu Germania în 1938.

7. Stan Mortensen a fost primul jucător de fotbal care a marcat un hat-trick, în 1953, în Finala Cupei Angliei, meci disputat pe Wembley.

8. Ray Wilson a fost cel mai vârstnic membru al echipei Angliei în victoria de la Cupa Mondială din 1966.

9. Prizonierii germani din al II-lea război mondial au construit o parte din stadionul Stade de Gerland din Lyon, Franța, dupa terminarea războiului.

10. Liga Indonesia, este liga de top din indonezia.

11. Înainte de debutul lui Wayne Rooney în echipa națională a Angliei în februarie 2003, cel mai tânăr fotbalist a fost James F. M. Prinsep, care a deținut recordul mai mult de 123 de ani.

12. Primul gol de aur a fost marcat în Cupa Cromwell în anul 1868, în meciul câștigat de Sheffield Wednesday cu 1-0.

13. în anul 1930, fotbalistul Gerard Keizer a jucat simultan pentru echipele Arsenal și Ajax Amsterdam, zburând cu avionul între Anglia și Olanda pentru a ajunge la meciuri.

14. Fotbalistul Alan Taylor a marcat 2 goluri în sferturi, 2 goluri în semifinală și 2 goluri în finala Cupei Angliei în anul 1975 pentru echipa engleză West Ham United, echipă care a și câștigat competiția.

15. Fostul jucător englez Eric Brook este deținătorul recordului celor mai multe goluri marcate pentru echipa engleză Manchester City, cu 178 de realizări.

16. Echipa de fotbal din Venezuela Deportivo Tachira Futbol este echipa cu cele mai multe apariții la Cupa Libertadores.

17. Fanii japonezi ai echipei naționale fotbal folosesc termenul Agony of Doha, când se referă la meciul de fotbal dintre Iraq și Japonia jucat la Doha, Qatar pentru calificarea la Cupa Mondială 1994, meci terminat la egalitate, și care a dus la mondiale echipa contracandidată, Corea de Sud. Fani coreeni se referă la acest meci ca Miracle of Doha.

Aici se afișează rezultatele la BACALAUREAT 2013

18. Prima echipă profesionistă din lume a fost The Zulus din Sheffield, Anglia în anul 1879.

19. Stadionul londonez West Ham Stadium deține recordul celei mai mici audiențe a spectatorilor la un meci de fotbal în campionatul englez, în ciuda capacității de 120.000 de mii de locuri.

20. Echipa suedeză de fotbal Goteborgs BK, fondată în anul 1875, este cea mai veche echipă în activitate din această țară.

21. Echipei italiene de fotbal FC Torino i-a fost retras titlul de campioană în anul 1927 pentru că a aranjat câteva meciuri.

22. Echipa FC Stoke City este a doua echipă ca vechime din campionatul englez, fondată în anul 1863.

23. Echipa națională a Indiei s-a retras de la Cupa Mondială din anul 1950 pentru că jucătorilor nu li s-a permis să joace desculți.

24. Primul jucător care a marcat un hat-trick într-o finală de Campionat Mondial a fost Geoff Hurst, în 1966, cînd Anglia a câștigat cu 4-2 impotriva Germaniei.

25. Primul Campionat Mondial de fotbal transmis la televizor a fost cel din Elveția din anul 1954.