25 de lucruri pe care nu le știai depre președinții americani

De: Marian Andrei / 28.04.2014, 11:00
Ați auzit vreodată că Abraham Lincoln a fost campion de wrestling? Sau că Andrew Jackson s-a duelat de peste 100 de ori? Ei bine, iată câteva curiozități despre președinții Statelor Unite mai putin cunoscute chiar și de americani.

25. Abraham Lincoln a fost un luptător de wrestling caracterizat ca fiind „feroce” în ring. Datorită performanțelor, a fost inclus în Wrestling Hall of Fame.

24. John Tyler a avut 15 copii, mai mult decât oricare alt președinte. Doi dintre nepoții săi trăiesc și în zilele noastre.

23. În timpul mandatului său de președinte, Franklin Pierce a fost arestat pentru că a „călcat” o femeie în timp ce călărea. Acuzațiile au fost ulterior retrase „din lipsă de probe”.

22. În tinerețea sa, Andrew Johnson a fost ucenicul unui croitor. Meseria i-a plăcut atât de mult încât chiar și în timpul mandatului de președinte își făcea singur hainele.

21. James Buchanan cumpăra regulat sclavi în Washington, D.C. și îi elibera „pe șest” în Pennsylvania.

20. Rutherford B. Hayes a fost singurul președinte rănit în războiul civil, și nu o dată, ci chiar de patru ori.

19. „S”-ul din numele lui Harry S. Truman’s nu înseamnă nimic. Părinții săi nu s-au putut decide asupra celui de-al doilea nume timp de peste o lună, astfel că au ales litera „S”, pentru a-i mulțumii pe ambii bunici ai viitorului președinte, Solomon Young și Anderson Shipp Truman.

18. William Taft – cunoscut și ca „Big Bill” – a fost cel mai mare președinte al Americii. Se spune că o dată a rămas înțepenit într-o cadă de baie din Casa Albă și și-a chemat consilierii să-l scoată de acolo.

17. Fiul lui Herbert Hoover avea doi aligatori drept animale de companie. Acestora le era uneori permis să umble liberi prin Casa Albă.

16. Chester A. Arthur era renumit pentru ținuta sa impecabilă, fiind supranumit și „Arthur cel elegant”. În ultima zi de mandat, nu mai puțin de patru femei l-au cerut în căsătorie.

15. James Garfield era renumit pentru faptul că era ambidextru. Mai mult, el putea să scrie în latină cu o mână și în greacă cu cealaltă, simultan.

14. În timp ce era șerif, Grover Cleveland a trebuit să deschidă trapa spânzurătorii în două ocazii, ceea ce i-a adus neonoranta poreclă de „Buffalo Hangman”.

13. O tumoare care a fost extirpată din gura lui Groover se află și în ziua de azi expusă la Mutter Museum din Philadelphia.

12. Benjamin Harrison a fost primul președinte care a beneficiat de electricitate la Casa Albă. Cu toate acestea, îi era atât de frică să nu fie electrocutat încât nu a atins niciodată vreun întrerupător.

11. Calvin Coolidge apăsa din când în când, toate butoanele soneriilor din Biroul Oval și pe urmă se ascundea, pândind viteza de reacție a angajaților. Se presupune că făcea acest lucru pentru a vedea cine muncește și cine nu.

10. Teddy Roosevelt a fost împușcat, într-o tentativă de asasinat, în timp ce ținea un discurs în Milwaukee.

„Nu știu dacă v-ați dat seama, dar am fost împușcat. Vă dau căvântul meu că nu îmi pasă nici cât negru sub unghie”, a spus Roosevelt mulțimii, după care a continuat încă 90 de minute discursul, cu glonțul în piept.

9. Porecla lui Obama din liceu, dată de colegii din echipa de baschet, era „Barry O’Bomber”

8. Eisenhower era un împătimit de golf. Pe mini-terenul instalat la Casa Albă, Eisenhower  a jucat peste 800 de partide, depășind recordul oricărui alt președinte.

7. Pe 2 septembrie 1944, avionul pilotat de George H W Bush a fost lovit de antiaeriana japoneză deasupra Pacificului. Bush și un alt membru al echpajului au sărit cu parașuta și au fost salvați de un submarin, în largul coastelor Chichi-jima.

6. William McKinley purta în permanență o garoafă roșie la rever, pentru a-i purta noroc. În 1901, la o întâlnire cu cetățenii, e i-a dat talismanul unei fetițe. Câteva secunde mai târziu, el a fost impușcat de un asasin și a murit opt zile mai târziu.

5. JFK era un fan înflăcărat al lui James Bond. Prima sa întâlnire cu „tatăl” celebrului spion, Ian Flemming (scriitor și jurnalis englez, dar și ofițer de informații al marinei britanice), a avut loc la un dineu, în 1960. Un subiect larg discutat de cei doi a constat în modalitățile de a scăpa de Fidel Castro.

4. Andrew Jackson a fost implicat în mai mult de 100 de dueluri, majoritatea pentru apărarea onoarei soției sale. Nu este de mirare că Jackson a fost împușcat de nenumărate ori (din fericire nu mortal) în cursul vieții sale.

3. Gerald Ford a lucrat ca model, ajungând chiar și pe coperta celebrei reviste Cosmopolitan.

2. Chipul lui Woodrow Wilson apare pe bancnota de 100.000 de dolari (cea mai valoroasă bancnotă din lume). Fiind destinată transferului de bani între bănci, bancnota a căzut în desuetitudine de la apariția transferului elecronic.

1. Jimmy Carter a făcut un raport în 1973 în care susține că a văzut un OZN. Potrivit mărturiilor sale, „a fost cel mai afurisit lucru pe care l-am văzut în viața mea”.