26 de fructe și legume despre care nu știai că se dezvoltă așa (Poze)

Apropo.ro / 09.01.2014, 15:00
Cu toții am consumat fructe și legume, dar poate că mai există cineva care nu știe cum cresc acestea în mediul lor natural.

Câți dintre voi știați cum crește, de fapt, barza de Bruxelles sau alunele de pământ? Deși mulți dintre noi am consumat aceste produse, poate nu ne-am repezit imediat la calculator să căutăm cum cresc ele în mediul natural.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Iată cum cresc natural câteva dintre fructele și legumele pe care le consumăm:

1. Varza de Bruxelles face parte din familia verzei și este originară din… Belgia. Aceasta crește pe tulpini lungi de 50 – 70 cm cu frunze necomestibile. Pe tulpini se dezvoltă muguri sub forma unor mini căpățâni de varză. Acestea ajung la maturitate la 80 – 100 de zile de la plantarea semințelor.

Varza de Bruxelles

2. Ananasul – o plantă erbacee care se ridică de la sol maxim 1 metru și jumătate. Planta bienală face în primul an frunzele dispuse radial, iar în al doilea an în vârful ei înflorește un ciorchine compus din 200 de flori roz care se vor maturiza și se vor transforma în ananas. Acesta este compus, practic din 200 de fructe mici adunate în ciorchinele dens.

ananas

3. Caju – cresc într-un copac, la terminația unui fruct gen măr de culoare galben, roșu, portocaliu. Acestea sunt învelite într-o coajă tare ce conține substanțe toxice. Pentru a putea fi folosit caju are nevoie de tratament termic.

Caju

4. Anghinarea este cultivată pentru solzii și receptaculii florali. Frunzele lor sunt spinoare și acoperite cu perișori. Florile ce apar în vârful fiecărei ramuri sunt acoperite de solzi roșii groși. Anghinarea poate crește și până la 2 m înălțime.

anghinare

5. Rodia este un arbore pitic cu o înălțime de până la 5 -8 m.

rodia

6. Sparanghelul crește din pământ și seamănă cu o mână de om ce vrea să iasă la suprafață. Sparanghelul poate fi recoltat în anul 2-3 de la cultivare, în primul an recolta este ceva mai redusă.

sparanghel

7. Kiwi este un arbust cu ramuri lungi, gen liană. Poate crește în înălțime până la 3,5 m și lățime 4,5 m. Fiind anumite soiuri rezistente la frig, prin anii ’80 se cultiva kiwi și în România. Primul experiment a avut loc la Mehedinți, apoi și la Ostrov din Constanța. Revoluția a pus capac acestor culturi.

kiwi

8. Prazul – are o floare minunată de culoare purpurie. Crește la fel ca și ceapa, etc, prin sădire în pământ și este oarecum rezistent la frig.

praz

9. Kaki sau fructul de curmal oriental – este o specie de foioasă, un copac, cu frunze late și rigide. Fructul mai este cunoscut și sub denumirea de mango coreean. Copacul poate crește până la 6 m înălțime.

kaki

10. Boabele de cacao cresc pe trunchiul copacului de cacao în niște păstăi mai mari. Într-o astfel de păstaie pot fi și până la 20 – 40 de boabe, care după măcinare devin cacaoa pudră pe care o știm.

cacao

11. Țelina este o legumă populară, o rădăcinoasă gustoasă ce are nevoie de multă apă în perioada de creștere și ajunge la maturitate în circa 120 -140 de zile. Și frunzele aeriene sunt comestibile.

telina

12. Sfecla roșie este tot o rădăcinoasă, o plantă bienală. Sunt apreciate rădăcinile de sfeclă care au mai puține cercuri concentrice de culoare deschisă – sunt mai gustoase.

sfecla

13. Șofranul – unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Este o plantă ce înflorește toamna și are flori de un violet intens ce conțin trei stigmate roșii de pe care se extrage șofranul. O plantă poate avea până la 4 flori. Un gram de șofran se vinde și cu 4 euro, poate și mai scump.

sofran

14. Bananele – fructele bananierului, o plantă ierboasă ce este confundată des cu un arbore. Are frunze mari și alungite, trunchiul este compus din frunze suprapuse. Bananele cresc în mănunchiuri de până la 20 de fructe, așezate pe două rânduri. Ele cresc inițial în jos, iar mai apoi se rotesc după lumină.

banane

15. Alunele de pământ sunt fructele unor plante ce cresc la suprafața pănântului, în locuri luminoase. Fertilizarea și folosirea produselor de îngrăsare le modifică gustul. Nu este o plantă pretențioasă.

alune

16. Cuișoarele – se formează din florile arborelui de cuișoare. Bobocii sunt culeși manual, după înflorire. După uscare devin maron și miros puternic.

cuisoare

17. Pepenele galben – crește la nivelul solului, precum dovleacul sau pepenele roșu.

pepene galben

18. Caperele – reprezintă bobocii nedeschiși ai plantei de capere ce crește pe pantele muntoase, în jurul Mării Mediterane. Este o plantă cățărătoare, cu tulpini subțiri și culori ce variază de la verde deschis până la ruginiu. Florile sunt cu petale albe și delicate și stamine mov.

capere

19. Afinele se poate planta și în ghivece, dar și afară, într-un sol adecvat. Este orgininar din America de Nord, dar se dezvoltă perfect și în țara noastră.

afine

20. Broccoli – crește pe solul curat, bine hrănit nutritiv, în locuri luminoase. Grădinarii de la noi evită să cultive leguma pe motiv că este pretențioasă. Este adevărat aproape pe jumătate.

broccoli

21. Piperul negru – piperul este un arbust cățărător, cu tulpină lemnoasă ce poate crește până la 10 m înălțime. Fructele de piper sunt sferice, de culoare roșie atunci când sunt coapte. Piperul negru este fructul recoltat necopt, dar aproape de termenul de coacere și uscat apoi la temperaturi moderate.

piperul negru

22. Avocado – arborele de avocado poate ajunge la peste 20 de m înălțime în America de Sud, acolo unde crește. Se poate dezvolta și în apartament, însă va atinge 2 m înălțime și este puțin probabil să facă flori și fructe.

avocado

23. Năutul – sau mazărea berbecilor, cum mai este denumit. Năutul crește în păstaie ce are 2 sau 3 boabe. Tufa de năut este răsfirată și are înălțimea cuprinsă între 30 și 70 cm. Păstăile sunt scurte și umflate, ovale sau rombice, de culoare galben deschis, uneori și violet deschis.

naut

24. Măslinul – un arbore ale cărui fructe sunt cunoscute pretutindeni din cele mai vechi timpuri. Există în jur de 20 de specii de măslini ce au forme de la pomi mici cu aspect de tufiș pănă la pomi de dimensiuni considerabile.

maslin

25. Coacăzele – poate fi plantat oriunde în grădină și este sub forma unui arbust – tufă. Fructele apar după 2 luni de la înflorire.

coacaze

26. Rucola – crește la nivelul solului, se dezvoltă rapid și poate ajunge la înălțimi de 100 cm. Dacă nu sunt culese la termen, adică la 30 – 50 zile de la însămânțare, rucola dezvoltă tulpini înalte și subțiri în vârful cărora apar flori alb-gălbui cu nervuri violete. Florile produc fructe în formă de teacă alungită în interiorul cărora se află semințele de rucola, ce pot fi folosite pe post de condiment.

rucola