3 poveşti ale unor fotografii celebre: John Lennon, Sofia Loren şi Marilyn Monroe

De: Cristiana Trifu / 10.01.2018, 16:28
3 poveşti ale unor fotografii celebre: John Lennon, Sofia Loren şi Marilyn Monroe
Fiecare imagine e o poveste. Însa nu toate povestile ajung să fie spuse.

Sofia Loren a fost întotdeaună o femeie admirată şi curtată de bărbaţi celebri. Totuşi la o petrecere, ea a fost pusă în umbră de o altă vedetă a anilor ’50, Jayne Mansfield. Fotografia celor două a făcut istorie, multa lume speculând pe marginea acesteia, imaginandu-şi tot felul de rivalitaţi. Ce s-a întamplat cu adevărat a fost clarificat de către veterana actriţă pentru revista Entertainment Weekly.

“Paramount organizase o petrecere în onoarea mea. Toata lumea buna a cinematografiei era acolo.  Deodata, intra Jayne. Fireste, întarziase ca de obicei. A venit direct la masa mea. Stia că toata lumea o să fie cu ochii pe noi. S-a asezat. …ştii, era aproape cu….Uita-te şi tu la fotografie. Unde-mi sunt ochii, mă zgâiesc la sânii ei pentru că-mi era  frica.  Eram de-a dreptul speriată ca o sa-i plezneasca rochia şi – BUM – se revarsă cu totul pe masă.  ( Sofia Loren, Entertainment Weekly)

 

John Lennon a murit în ziua de 8 Decembrie 1980, zi în care tocmai terminase o sedinţa foto pentru revista Rolling Stone. Urma să lanseze un nou album împreuna cu Yoko Ono, sotia lui, însa obsesia unui fan a pus capăt tuturor planurilor. Povestea acelei zile, asa cum a fost vazută de Annie Leibovitz.

I-am intâlnit pe John Lennon si Yoko Ono in New York, undeva în prima parte a carierei mele. Era prin ’80 şi John tocmai terminase albumul “ Double Fantasy” cu Yoko. Văzusem coperta pe care o aveau pregătită. Era un simplu sărut. M-am emoţionat. Fireste, că eu nu i-am văzut decat impreuna.  Nici n-a fost greu să-i conving să se dezbrace pentru că, aşa erau ei, goi mai tot timpul. Dar în ultimul moment, Yoko s-a răzgândit. Aşa că am făcut fotografia cu ce aveam la îndemana. Yoko cu hainele pe ea şi John lângă. Fireşte, în aceeaşi după amiază John a fost omorât. Abia după am realizat cum circumstanţele schimbaseră sensul acestei fotografii. Căpătase o istorie a ei.    ( Annie Leibovitz)

 

Ultima sedinţă foto a lui Marilyn Monroe a avut loc cu 6 săptămâni înainte de moartea ei. Fotograf era Bern Stein, un mai vechi prieten şi colaborator. Totuşi, nu el e cel care i-a făcut ultima fotografie. Această onoare i-a revenit lui Leif-Erik Nygårds, asistentul personal. Ce işi aduce aminte despre acea fotografie?

“ Stiam ca nimeni în Suedia n-o să mă creada că o întalnisem pe Marilyn Monroe. Asa că i-am cerut voie să-i mai fac o fotografie. ‘Sigur,’ a zis ea.  Am ieşit din camera să-mi iau aparatul. Când m-am întors, Marilyn era pe pat, fără cearşaf pe ea. Am încercat să nu par intimidat. Am pregatit aparatul şi i-am făcut fotografia.  “Apoi ea şi-a ridicat capul spre mine şi mi-a zambit. N-a fost un zâmbet de Hollywood, ci unul al ei. Aş fi vrut să-i fi pozat acel zambet.  Oricum, el va fi cu mine mereu. Atât timp cât trăiesc. Bert Stern a fotografiat-o pe Marilyn Monroe. Eu am fotografiat-o pe Norma Jeane Baker.”