3 secrete pentru a fi în formă de Sărbători, fără să renunţi la ceea ce îţi face plăcere

De: Cătălina Matei / 01.12.2016, 10:00
3 secrete pentru a fi în formă de Sărbători, fără să renunţi la ceea ce îţi face plăcere
Pe lângă cadouri, cu toţii ne pregătim deja să punem pe listele de cumpărături alimentele pe care le vom aşeza pe mese de sărbătorile de iarnă ce se apropie. Teama că am putea să ne pierdem silueta ne face uneori să eliminăm din meniu multe dintre preparatele care ne fac plăcere.

Nutriţioniştii ne spun însă că există mici secrete care ne permit să ne bucurăm aşa cum se cuvine de mesele cu familia şi prietenii, fără a ne pune la încercare silueta.

Moderaţia

Potrivit nutriţioniştilor, condiţia pentru a ne putea bucura de cât mai multe dintre preparatele specifice acestei perioade este moderaţia. 

„Sărbătorile vin întodeauna cu o multitudine de tentaţii culinare, mesele pline şi meniurile îmbelşugate întregesc, de cele mai multe ori, atmosfera de sărbătoare. Gândul pierderii siluetei poate să îi oprească însă pe mulţi din a savura anumite preparate culinare servite la o masă, în această perioadă. Cea mai bună opţiune este însă de a gusta din tot ce ne face plăcere, dar, categoric, cu moderaţie. De la alimentele care ne plac, la băuturile care ne vor completa mesele, se recomandă consumul moderat”, spune dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. 

Mişcarea

Totodată, important este să nu uităm să facem mişcare, chiar şi câteva minute de mers pe jos, plimbări scurte, în aer liber, de 15-20 de minute în fiecare zi, sau mers cu bicicleta. Această activitate ne va menţine un tonus bun, ne va activa metabolismul şi va ajuta sistemul digestiv. Astfel, revenirea la activităţile obişnuite de după perioada sărbătorilor se va face mult mai uşor.

Consumul alimentelor şi băuturilor care favorizează starea de bine

Un alt secret uşor de pus în practică este alternarea tuturor grupelor alimentare şi cel puţin o masă cu multe fructe şi legume pe zi. Pentru a oferi organismului nostru o cantitate optimă de nutrienţi, este recomandat să consumăm fructe şi legume din toate cele cinci culori: verde, alb, galben/portocaliu, roşu, albastru/mov. În acelaşi timp, este important să evităm alimentele puternic procesate sau concentrate.

„Totodată, băuturile pe care le consumăm în timpul mesei au şi ele un rol important în menţinerea stării de bine, cu atât mai mult cu cât unele dintre ele ne ajută să ne păstrăm şi silueta. Berea este o astfel de băutură, care datorită conţinutului său de vitamine de tip B, supranumite şi vitaminele bunei dispoziţii, şi a aportului caloric redus, poate fi o alegere foarte bună pentru mesele de sărbători. Berea conţine un număr redus de calorii, 105 kcal într-o doză de 250 ml de bere cu alcool şi 50 kcal într-o doză de 250 ml de bere fără alcool. Mai mult, în condiţiile unui consum moderat, datorită conţinutului de fibre (solubile), berea poate duce la un tranzit intestinal optim, uşurând digestia”.