3 sfaturi pentru un consum redus

Apropo.ro / 30.05.2002, 12:27
3 sfaturi pentru un consum redus
Consumul ridicat de benzina este o problema cu care se confrunta majoritatea detinatorilor de autovehicule. Pentru a scapa de aceasta grija, noi iti oferim trei sfaturi in urma carora consumul de benzina al masinii se poate reduce cu aproximativ 40%. 1. Intretine pneurile, rotile si

Consumul ridicat de benzina este o problema cu care se confrunta majoritatea detinatorilor de autovehicule. Pentru a scapa de aceasta grija, noi iti oferim trei sfaturi in urma carora consumul de benzina al masinii se poate reduce cu aproximativ 40%.

1. Intretine pneurile, rotile si franele

Una dintre cele mai usoare operatii pe care le poti face pentru a reduce consumul de benzina este sa umfli pneurile corespunzator. Producatorii de autoturisme sunt obligati sa puna o eticheta in masina care sa specifice ce presiune trebuie sa aiba cauciucurile.

Chiar daca pneurile par umflate este bine sa verifici presiunea existenta in ele. Acest lucru se intampla mai ales la pneurile radiale. In medie, pneurile pierd o atmosfera pe luna ori de cate ori temperatura scade cu 10 grade. Se intampla frecvent ca pneurile umflate necorespunzator sa duca la o crestere cu 10% a consumului de benzina.

Pe langa faptul ca duc la cresterea consumului de benzina, pneurile dezumflate fac ca masina sa fie greu de controlat. Asigura-te ca rotile tale sunt aliniate iar franele sunt adjustate corespunzator pentru a minimiza rezistenta la rostogolire.

In sfarsit, unii isi lasa masina echipata cu pneurile de iarna un an intreg. Iarna, acestea, duc la scaderea consumului de benzina asigurand in acelasi timp o tractiune mai buna insa, pastrarea lor in timpul primaverii si al verii determina cresterea consumului de benzina. Banii salvati din reducerea consumului de benzina merita, cu siguranta, „necazurile” pricinuite de schimbarea lor.

2. Schimba cu regularitate uleiul din motor si filtrul de aer

Schimbarea cu regularitate a uleiului (cum este recomandata de constructor) va creste durata de viata a motorului. Un ulei curat reduce uzura cauzata de frecarile dintre piesele care se misca si indeparteaza mizeria si pietricelele care s-au strans si care sunt daunatoare motorului. Unele uleiuri contin aditivi care reduc frecarea si care pot creste pana la 3% economia de benzina.

Filtrul de aer al masinii retine impuritatile din aer care pot provoca defectiuni componentelor interne a motorului. Inlocuirea filtrului de aer are ca efect, in afara de reducerea consumului de benzina, si protejarea motorului. Filtrele murdare duc la cresterea cu pana 10% a consumului de benzina.

3. Tine motorul reglat

Studiile au aratat ca, in functie de conditia masinii, un motor slab reglat duce la cresterea consumului de benzina cu 10% – 20%.

Pentru a nu avea astfel de probleme nu trebuie decat sa urmezi recomandarile din manualul de folosire al autovehiculului. Astfel, vei avea un consum mult mai redus la benzina iar masina ta va rula mai mult si mai bine.

Mirel Mircea

Tags: