3 X Revolutie

Apropo.ro / 13.05.2006, 16:44
3 X Revolutie
Trei dintre cei mai talentati tineri regizori români (dintre care doi aflati la debutul în lungmetraj), fac filme despre "evenimentele din 1989". Sau, mai bine zis, care se învârt în jurul acestui moment istoric crucial, devenit obsesie nationala. "Hârtia va fi albastra",

Trei dintre cei mai talentati tineri regizori români (dintre care doi aflati la debutul în lungmetraj), fac filme despre „evenimentele din 1989”. Sau, mai bine zis, care se învârt în jurul acestui moment istoric crucial, devenit obsesie nationala.

„Hârtia va fi albastra”, filmul lui Radu Muntean (al doilea dupa „Furia”), aflat în acest moment în faza de postproductie, e o desfasurare de forte si încearca sa spuna povestea unor soldati implicati în cel mai confuz si mai oribil episod din revolutie: macelul de la Otopeni. Daca filmul lui Muntean se plaseaza chiar în miezul convulsiilor, cel al lui Mitulescu (selectionat la Cannes, în sectiunea „Un Certain Regard” ) se termina atunci când revolutia începe si descrie sfârsitul unei lumi prin ochii unui baiat de 7 ani, cel care, aflam într-un comunicat de presa, „a scapat tara de Ceausescu”.

„A fost sau n-a fost”, pelicula de debut a lul Cornel Porumboiu (si ea prezenta la Cannes, la „Quinzaine des Réalisateurs”), e o „afacere” mai intimista si low budget care se întâmpla în Vasluiul de astazi si îi urmareste pe trei perdanti ce participa la un talkshow cu tema „a fost sau nu fost revolutie la noi în oras?”.

a stat de vorba cu autorii peliculelor si a pregatit pentru voi „Dosarul Revolutiei”. Ei, bine, al filmelor inspirate de ea…

Tags: