„4, 3, 2″… 1… 0scar via Globul de Aur!

De: Dragos Tanase / 14.12.2007, 10:04
"4, 3, 2" a fost nominalizat la premiile Globul de Aur, la categoria "cel mai bun film strain", si este propus de Romania pentru Oscar.

Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile Globul de Aur, la categoria "cel mai bun film strain", distinctii care vor fi decernate de Asociatia Presei Straine de la Hollywood, in cadrul unei ceremonii care va avea loc la Los Angeles, pe 13 ianuarie 2008, informeaza goldenglobe.org.

Pe langa filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", la aceeasi categorie au mai fost nominalizate filmele "The Diving Bell and Butterfly", "Vanatorii de zmeie / The Kite Runner", "Lust, Caution" si "Persepolis".

Anul trecut, Globul de Aur pentru cel mai bun film strain a fost obtinut de filmul "Scrisori din Iwo Jima / Letters From Iwo Jima", de Clint Eastwood.

"4,3,2" a primit recent premiul pentru cel mai bun film din partea Asociatiei criticilor din Los Angeles, distinctie care se alatura premiului Palme d’Or primit la Cannes si celui acordat de Academia Europeana de Film, Marelui Premiu FIPRESCI pentru cel mai bun film al anului, premiului pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Stockholm etc.

De asemenea, "4,3,2" a fost recompensat, in octombrie, cu Hollywood World Award, premiu care anticipeaza cu mare precizie filmele straine care vor ajunge sa ia Oscarul decernat de Academia americana la sfarsitul lunii februarie a anului urmator. De altfel, "4,3,2" reprezinta propunerea Romaniei pentru aceasta editie a Oscarului, la categoria dedicata filmelor straine.

"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" este povestea a doua studente care locuiesc in camin. Povestea se desfasoara intr-o singura zi, in 1987, cand Gabita (Laura Vasiliu), cu ajutorul Otiliei (Anamaria Marinca), cauta sa faca un avort – ilegal la acea vreme.

"O poveste despre decizii, raspunderi si alegeri in viata, despre solidaritate si prietenie, in contextul epocii de atunci", dupa cum a declarat Cristian Mungiu.

Contactat de agentia MEDIAFAX, Mungiu a declarat: "M-am bucurat cand m-a sunat distribuitorul meu american si mi-a dat vestea. Mi-a parut bine, pentru ca sunt impreuna cu Vlad Ivanov la Zidul Plangerii (la Ierusalim, n.r.) si am avut cu cine sa impart bucuria".

Regizorul a mai spus ca distribuitorul filmului sau in Statele Unite ale Americii a precizat ca, potrivit unor calcule tehnice, filmul va atrage si mai mult atentia publicului si astfel ii cresc sansele pentru o nominalizare la Oscar.

"Cred ca avem mai multe sanse decat alt film romanesc la Oscar. Lucrurile sunt influentate de grupurile de votanti. Dupa nominalizarea la Globul de Aur, Premiul Academiei Europene de Film si Palme d’Or, oamenii devin curiosi, apoi e doar treaba filmului sa convinga", a mai spus regizorul.