4 idei culinare pentru refolosirea alimentelor rămase de la mesele de Paște

De: Dragos Tanase / 23.04.2014, 10:00
4 idei culinare pentru refolosirea alimentelor rămase de la mesele de Paște
Sărbătorile sunt ocazia perfectă de a-ți arăta măiestria culinară, iar dacă la masa pascală ai invitați, veleitațile tale de gospodină sunt cu atât mai solicitate. Una dintre marile probleme ale mesei de Paște este aceea că gătești cât pentru o armată întreagă de oameni și, cum felurile de mâncare sunt variate, întotdeauna îți răman oale întregi de preparate.

Și ce se întâmplă, de cele mai multe ori, cu resturile de mâncare? Ajung la gunoi! La fel și banii pe care i-ai dat pe acele produse… Deci, nu mai bine refolosești acele alimente? Iată 4 idei culinare:

1) Frigărui delicioase din carne de miel

Ți-a rămas carne de miel dupa petrecerile de Paște? Taie carnea de miel în cuburi mari și folosește-o pentru a pregăti delicioase frigărui, ideale pentru un grătar în familie la final de sărbători. Alternează pe bețișoare speciale câte o bucățică de carne de miel, o ciupercă mică, o bucățică de ardei roșu și, în principiu, orice altă legumă rămasă de la masa de Paște.

2) Salată din carne de miel și ouă

Recunoști că în fiecare an vopsești prea multe ouă de Paște, da? Anul acesta, folosește ouăle rămase și resturile de carne de miel (sau orice alt tip de carne ramasă de la masa de Paște) pentru a pregăti o salată plină de proteine și alte substanțe nutritive. Carnea trebuie tăiată în bucăți mici și ouăle în sferturi, apoi adaugi legume rămase de la masa pascală. Fă un dressing savuros, cu ulei de masline, puțină zeamă de lămâie, muștar, sare și piper.

3) Pizza cu de toate

Resturile de mezeluri de la petrecerile de Paște, precum și resturile de brânză și cașcaval pot fi folosite pentru a pregăti „una grande pizza”, ideală pentru o masă mare în familie. Nu uita de legumele proaspete, care dau o aromă specială preparatului tău!

4) Prăjitură din cozonac

Cozonacul este un aliment nelipsit de pe orice masă de Paște, dar la cât de multă mâncare este în această perioadă, nu este de mirare că nimeni nu se mai dă în vânt după el. Folosește-i isteț și prepară prăjituri noi și delicioase. De exemplu, poți pregăti un sirop de zahăr ars cu aromă de rom, pe care îl torni într-o tavă. Adaugă peste sirop felii de cozonac și intoarce-le pe ambele părți. Lasă feliile să absoarbă siropul, apoi decorează-le cu frișcă și ciocolată rasă ori nuci mărunțite.

Dacă nu te tentează să refolosești resturile de mâncare, poți oricând să le oferi unei familii sărace, care ți-ar aprecia gestul.