4 semne că este timpul să vă schimbați cauciucurile

Apropo.ro / 10.12.2021, 19:03
4 semne că este timpul să vă schimbați cauciucurile

Cauciucurile joacă un rol vital în asigurarea siguranței dumneavoastră pe șosea, în ciuda faptului că reprezintă o parte atât de mică a vehiculului dumneavoastră. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, unul dintre cele mai neglijate aspecte ale întreținerii vehiculului, care vă poate aduce o amendă consistentă sau chiar pierderea permisului.

Siguranța dumneavoastră, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic sunt toate afectate de cauciucurile dumneavoastră. Așadar, fiind singura legătură dintre vehiculul dumneavoastră și drum, este foarte important să vă asigurați că le înlocuiți la momentul potrivit.

Vă vom detalia câteva lucruri cheie la care trebuie să fiți atenți, astfel încât să știți când trebuie să schimbați cauciucurile.

1) Adâncimea scăzută sau ilegală a benzii de rulare

Limita legală a adâncimii benzii de rulare este de 1,6 mm, așa că, dacă cauciucurile dvs. sunt sub această limită, trebuie să le schimbați imediat. Dacă uzura cauciucurilor se apropie de această limită, va merita, de asemenea, să vă gândiți să le schimbați cât mai curând, deoarece nu vor mai rezista mult.

Adâncimea benzii de rulare poate fi influențată de mai multe variabile, așa că inspectarea vizuală a acelor cauciucuri all season din când în când este o modalitate excelentă de a fi la curent cu această problemă și de a vă asigura că cauciucurile sunt încă potrivite pentru a fi utilizate.

Ca o verificare vizuală rapidă, majoritatea cauciucurilor au indicatori de uzură a benzii de rulare. Aceștia sunt barele dure și ridicate din partea de jos a fiecărei caneluri a cauciucurii. Dacă adâncimea benzii de rulare este la același nivel cu acesta, va trebui să înlocuiți cauciucurile mașinii dumneavoastră, deoarece acestea vor fi la limita legală.

2) Observați o uzură neuniformă a cauciucurilor

De asemenea, va trebui să fiți atenți la uzura neuniformă a unor cauciucuri, deoarece acest lucru poate pune, de asemenea, probleme serioase de siguranță. Pur și simplu verificați întreaga circumferință a cauciucurilor și asigurați-vă că toate laturile sunt egale. Dacă o parte a cauciucului este considerabil mai uzată decât cealaltă, este posibil să aveți nevoie de o aliniere a roților și ar trebui să înlocuiți cauciucurile în cauză cât mai curând posibil.

3) Există o gaură în banda de rulare

Pe lângă faptul că trebuie să vă asigurați că cauciucurile se încadrează în limita legală, trebuie să fiți atenți și la eventualele găuri în banda de rulare a cauciucurilor. Dacă observați o gaură mai mare de aproximativ 6 mm, ar trebui ca anvelopa să fie înlocuită. O gaură în banda de rulare se poate agrava în timp și poate avea un impact serios asupra aderenței, tracțiunii și controlului.

4) Cauciucurile dumneavoastră sunt deteriorate (crăpături, bășici sau umflături)

Un alt beneficiu al verificării regulate a adâncimii benzii de rulare a cauciucurilor este că puteți inspecta vizual cauciucurile pentru a vedea dacă sunt deteriorate. Cauciucurile mașinii dumneavoastră pot fi deteriorate prin impacturi obișnuite de zi cu zi, cum ar fi lovirea unei borduri, trecerea printr-o groapă sau trecerea peste un obiect ascuțit.

Așadar, dacă simțiți un impact considerabil asupra cauciucurilor în timp ce conduceți, merită să le verificați cât mai curând posibil.

Atunci când vă inspectați cauciucurile, trebuie să căutați orice crăpături vizibile. O crăpătură în cauciucurile mașinii poate fi o problemă foarte serioasă, deoarece este un semn de avertizare timpurie pentru o posibilă explozie. Dacă acest lucru se întâmplă în timp ce conduceți la viteze mari, ar putea duce la un accident foarte grav.

Același lucru este valabil și în cazul umflăturilor și al bășicilor, deoarece înseamnă că ceva nu este în regulă la nivel intern. Umflăturile și bășicile nu vor avea neapărat un impact asupra manevrabilității sau a performanțelor de conducere ale mașinii, așa că este posibil să credeți că totul este în regulă. Vestea bună este că, în mod normal, fisurile, umflăturile și bășicile sunt ușor de identificat, trebuie doar să vă uitați.

Dacă observați că cauciucurile dumneavoastră sunt deteriorate, mergeți să le inspectați la un profesionist cât mai curând posibil. Adevărata amploare a daunelor poate fi examinată doar atunci când mașina se află pe o rampă. Experții în cauciucuri vor putea să vă sfătuiască dacă anvelopa este încă potrivită pentru a fi condusă, dacă poate fi reparată sau dacă aveți nevoie de cauciucuri de schimb.