40 de ore de gaming te vindecă de cataractă

Apropo.ro / 18.02.2012, 10:00
40 de ore de gaming te vindecă de cataractă
Părinților de copii mici le vine greu să creadă însă jocurile pe calculator ajută la îmbunătățirea vederii celor mici, mai ales în cazul în care suferă de afecțiuni la ochi.

După numai 10 ore de joc, timp de patru săptămâni, vederea tinerilor, care s-au născut aproape orbi, s-a îmbunătățit dramatic.

După 40 de ore petrecute într-un joc violent, aceștia puteau să citească linii în plus de pe planșa de test pentru vedere.

Acest tratament simplu dar eficient a fost gândit de către Daphne Maurer, de la Universitatea McMaster din Canada.

Persoanele asupra cărora s-a efectuat studiul erau născute cu cataractă la ambii ochi și, ca bebeluși, nu percepeau detaliile decâ doar forme de lumină.

Deși cataracta le-a fost înlăturată, vederea acestora nu și-a revenit la normal iar ân urma tratamentului cu un shooter video, după numai 40 de ore petrecute în fața calculatorului, aceștia puteau citit mai multe litere de pe planșa de test pentru vedere și puteau distinge mai bine chipurile oamenilor.

Alte lucrari efectuate de Daphne Maurer, în domeniu, sugerează că primii 10 ani din viața sunt cruciali vederii deoarece partea creierului care decodează imaginile percepute încă se află în dezvoltare.

În cazul unei persoane cu cataractă, aceasta regiune a creierului primește prea puține informații și petrecerea câtorva ore într-un joc video plin de detalii o pune la lucru, primind mult mai multe informații decât normal.

Alte jocuri mult mai simple precum Tetris nu vor avea același efect asupra creierului deoarece nu prezintă aceeași complexitate grafică și variație de elemente încât să fie o provocare pentru creier.

Concluzia este că nu trebuie să privăm copii de jocurile video, mai ales în cazul în care au probleme cu vederea, dar nici să nu se intre în latura cealaltă de dependență de jocuri, care poate duce la alte probleme psihice, fizice și sociale.