400.000 de dolari pentru Miu!

Apropo.ro / 30.01.2002, 08:14
400.000 de dolari pentru Miu!
Conform noului regulament FIFA, Iulian Miu si-ar putea rezilia în vara contractul cu Steaua, caz în care va sta pe tusa 4 luni si va plati o compensatie de maximum 400.000 de dolari Iulian Miu este evaluat de conducerea Stelei la 8 milioane de dolari. Trimis la tineret în urma cu doua


Conform noului regulament FIFA, Iulian Miu si-ar putea rezilia în vara contractul cu Steaua, caz în care va sta pe tusa 4 luni si va plati o compensatie de maximum 400.000 de dolari

Iulian Miu este evaluat de conducerea Stelei la 8 milioane de dolari. Trimis la tineret în urma cu doua saptamîni din cauza ca nu a vrut sa rezilieze contractul cu ISM, internationalul echipei campioane are însa ocazia de a pleca din Ghencea în schimbul unei sume mult mai mici. „Portita” este cuprinsa în noul regulament de transferari impus de FIFA si intrat în vigoare pe 1 septembrie 2001.

Reziliere unilaterala

Un jucator poate pleca de la echipa dupa primul sau al doilea an de contract, suportînd sanctiunile de rigoare. La capitolul 8, articolul 21, se spune ca „în cazul tuturor contractelor semnate pîna la împlinirea de catre jucator a vîrstei de 28 de ani, daca se produce o reziliere unilaterala fara un motiv îndreptatit sau fara sa existe o cauza sportiva îndreptatita pe timpul primilor trei ani, se vor aplica sanctiuni sportive si se va plati o compensatie”. Interzisa în timpul sezonului, ruperea unilaterala a întelegerii trebuie anuntata în scris, în termen de 15 zile de la data ultimei etape dintr-un campionat.

Sanctiuni sportive înseamna restrictia dreptului de a evolua în orice partida oficiala timp de patru luni din momentul începerii campionatului national al noului club. Concret, Miu ar putea ca la finalul sezonului sa faca o notificare la FRF si LPF prin care sa solicite rezilierea contractului, echipa care ar fi interesata sa-l achizitioneze urmînd sa plateasca în termen de 30 de zile compensatia si sa se poata folosi de serviciile jucatorului abia din iarna viitoare. Cum fundasul stelist nu s-a aratat tentat sa renunte la întelegerea cu ISM, se pare ca aceasta e modalitatea prin care el urmareste sa se desparta de ros-albastri. Astfel, îl va avea în continuare ca impresar pe Giovanni Becali si va pleca din Ghencea mai usor, contra unei sume mult sub cea solicitata acum de conducerea campionilor.

35-40 la suta din vechea grila

Compensatia despre care se vorbeste în regulament nu poate fi stabilita deocamdata cu exactitate. „Felul în care se calculeaza trebuie stabilit de FIFA, dar pîna acum nu ne-a trimis nimic. Initial era vorba ca se va rezolva pîna pe 15 ianuarie, dar s-a mai amînat”, spune Cristian Bivolaru, secretar general adjunct al FRF si responsabil cu probleme internationale.

Conform reglementarilor din capitolul III, „Compensatie pentru formare”, aceasta s-ar calcula tinîndu-se cont de mai multe criterii, suma finala urmînd sa acopere cheltuielile care au fost necesare pentru pregatirea jucatorului, urmînd ca o cota parte sa primeasca proportional toate cluburile care s-au ocupat de cresterea acestuia de la 12 la 23 de ani. Legislatia care reglementeaza stabilirea nivelului acestei compensatii este destul de stufoasa, mecanismul nefiind deocamdata foarte clar, dar în principiu suma va fi cu atît mai mare cu cît fotbalistul a onorat mai multi ani din contract, iar noua echipa este plasata într-o categorie superioara celei de la care pleaca.

FIFA a împartit cluburile în patru categorii, în functie de sumele medii investite pentru pregatirea jucatorilor. Desi algoritmul de calcul nu a fost stabilit cu precizie, se pare ca au fost deja facute niste calcule aproximative, în urma carora s-a dedus ca aceste compensatii nu se vor ridica la mai mult de 35-40 la suta din valoarea vechilor grile. În cazul lui Miu, la sfîrsitul contractului cu Steaua, scadent în vara lui 2003, grila se ridica la aproximativ 1.000.000 de dolari, astfel ca compensatia nu ar depasi 400.000 de dolari.

„Articolul 46 este interpretabil”

Un impediment în demersul lui Miu ar putea fi articolul 46 din noul regulament FIFA, care spune ca „toate contractele semnate înainte de 1 septembrie 2001 vor continua sa se supuna versiunii anterioare a acestui regulament, care a intrat în vigoare la 1 octombrie 1997”. Cum stelistul a semnat întelegerea cu Steaua în vara lui 2000, situatia lui n-ar putea intra sub incidenta noilor reglementari. „Nu e nimic batut în cuie. Eu spun ca acest articol este interpretabil, nu face referire la întregul regulament. De exemplu, la finalul unui contract semnat înainte de 1 septembrie 2001 nu se va mai plati grila”, a comentat oficialul FRF, Cristian Bivolaru.

Becali avertizeaza Steaua

La rîndul sau, Victor Becali, vicepresedintele ISM, a precizat ca „noi tot speram ca Steaua sa-si schimbe modul de abordare a cazului lui Miu, care este un jucator valoros, de lot national, si sa-l reprimeasca la echipa de seniori. Daca nu, am mai spus, vom face uz de toate prevederile regulamentare, inclusiv de rezilierea unilaterala a contractului. Deocamdata însa, chiar reglementarile legate de acest aspect nu sînt foarte clare si e prematur sa spunem cum vom proceda. Am înteles ca prin martie vom primi de la FIFA mai multe precizari si atunci vom lua o decizie”.

Sursa: www.prosport.ro