„4,3,2” are 15 premii si incasari de 5.000.000 dolari

De: Dragos Tanase / 09.01.2008, 10:23
"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" i-a adus lui Cristian Mungiu prestigiul international, fapt confirmat de cele 15 premii obtinute, dar si de incasari.

"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" i-a adus regizorului Cristian Mungiu prestigiul international, fapt confirmat nu doar de cele 15 premii internationale obtinute, printre care si Palme d’Or, dar si de incasarile de 5.092.423 dolari (circa 12,5 milioane lei), inregistrate in tarile in care a rulat.

Lungmetrajul fusese nominalizat la categoria "cel mai bun film strain" a premiilor Globurile de Aur, dar organizatorii au anuntat anularea ceremoniei, din cauza grevei scenaristilor de la Hollywood.

Primul regizor roman care a obtinut prestigiosul Palme d’Or cu un film romanesc, Cristian Mungiu si-a adagat in palmares, dupa Cannes 2007, premiu dupa premiu.

Povestea a doua studente caministe, desfasurata intr-o singura zi din anul 1987, cand Gabita (Laura Vasiliu), cu ajutorul Otiliei (Anamaria Marinca), cauta sa faca un avort – ilegal la acea vreme, a devenit cunoscuta in toata lumea.

In Romania, "4,3,2" – care ii are in distributie si pe Vlad Ivanov, Luminita Gheorghiu, Alex Potoceanu, Liliana Mocanu, Tania Popa – a primit o diploma de excelenta din partea Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L Caragiale la Festivalul CineMAiubit si premiul Zilele Filmului Romanesc, la TIFF 2007.

In vara lui 2007, Ministerul francez al Educatiei a refuzat sa editeze pe DVD, pentru elevii de colegiu si liceu, filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", considerandu-l prea dur. Ulterior, difuzarea filmului a fost autorizata in scolile gimnaziale si in liceele din Franta.