44.000 de tone de granit, detonate pentru un festival din Scoția

De: Gabriela Voicu / 14.06.2013, 13:45
44.000 de tone de granit, detonate pentru un festival din Scoția
Aberdeen Granite Festival din Scotia, un festival dedicat granitului, a debutat joi cu detonarea a circa 44.000 de tone de roca.

Aberdeen Granite Festival din Scoția, un festival dedicat granitului, care va începe pe 20 iulie și va dura o săptămână, a ajuns la a treia ediție în acest an. Pentru a marca debutul acestuia, joi au fost detonate circa 44.000 de tone de rocă, la cariera de piatră Craigenlow din Dunecht, Aberdeenshire – cea mai mare carieră din regiune, care a fost deschisă în 1882 și care produce anual sute de tone de materiale pentru construcții.

Evenimentul anual a fost înființat pentru a celebra granitul, rocă folosită pentru a crea ahitectura unică a orașului scoțian Aberdeen.

Jenny Brown, organizatoarea festivalului, a declarat că acesta devine tot mai interesant de la an la an și că pentru ediția din 2013 au fost pregătite noi surprize. Printre acestea se numără oportunitatea de a face un tur gratuit în jurul carierei Craigenlow și de a afla cum funcționează o carieră modernă, șansa de a-i cunoaște pe noii proprietari ai carierei Rubislaw, precum și de a discuta cu muncitorii care lucrează cu granit pentru a afla mai multe despre activitatea lor.

Aberdeen, Scoția

Mike Macaulay, Directorul regional al companiei miniere private Breedon Aggregates care operează cariera Craigenlow este de părere că Festivalul Granitului oferă posibilitatea oamenilor din Aberdeen, dar nu numai, să afle mai multe despre ceea ce a fost cândva una dintre cele mai prospere industrii din regiune.

Marischal College, a doua cea mai mare structură din granit din lume, este acum sediul Primăriei din Aberdeen. Rubislaw, cea mai mare carieră de piatră din Europa făcută de om este sursa granitului datorită căruia orașul scoțian Aberdeen a fost poreclit „Orașul de Granit”. De-a lungul a 123 de ani, 6 milioane de tone de granit au fost extrase din această mină pentru a construi diverse proiecte în toată lumea. În 1971, activitățile de minerit au fost întrerupte, iar din mină a rămas doar o groapă de aproximativ 152 de metri adâncime.