5 alimente fără gluten

De: Mihaela Enache / 24.02.2014, 11:00
5 alimente fără gluten
Glutenul este un compozit de proteină care se găsește în produsele alimentare prelucrate din cereale precum grâul, orzul și secara.

Dacă nu știi exact care alimentele conțin gluten și care nu, ai ajuns la locul potrivit. Această listă îți va spune exact ce alimente să incluzi în regimul tău nutrițional dacă îți dorești să urmezi o dietă fără gluten.

1. Fructele și legumele

Fructele și legumele proaspete sunt în mare parte alimente fără gluten, cu câteva excepții. Dacă îți iei fructe și legume de la piață, nu ai de ce să îți faci griji – sunt cu siguranță fără gluten. Dar dacă alegi să îți cumperi fructe și legume congelate și prelucrate, verifică eticheta. Ai putea găsi pachete cu fructe sau legume feliate care conțin gluten, în funcție de felul în care au fost prelucrate și ambalate.

2. Carnea proaspătă și peștele

Produsele avicole, proaspete, de la fermă și carnea proaspătă, precum și peștele sunt fără gluten. Dar, dacă alegi să cumperi carne și pește ambalate, ce sunt gata pregătite pentru a fi mâncate, trebuie să fii prudent, pentru s-ar putea să conțină gluten. În special cârnații sunt cei mai susceptibili că conțină gluten deoarece se folosește pesmet la prepararea lor.

3. Produsele lactate

Cele mai multe produse lactate, cum ar fi laptele, brâza și iaurtul sunt fără gluten. Chiar și cele mai multe tipuri de iaurt cu aromă sunt fără gluten. Toate tipurile de lapte simplu sunt fără gluten. Laptele aromatizat și produsele lactate cu malț, cu toate acestea, s-ar putea să conțină anumite ingrediente care au gluten. Fii atent și la anumite tipuri de brânză și la înghețată care au bucăți de biscuite sau chips-uri de ciocolată în ele.

4. Sucurile de fructe și băuturile răcoritoare

Sucurile de fructe făcute proaspăt din fructe sunt fără gluten. Ele trebuie să fie pregătite din fructe reale. Cu toate acestea, dacă îți place să bei sucuri de fructe ambalate și alte băuturi de fructe, fii atent, deoarece ar putea conține ingrediente cu gluten.

5. Ceai și cafea

Toate băuturile nearomatizate sunt fără gluten și poți să le bei fără griji. Dar anumite amestecuri de cafea și cafeaua cu aromă ar putea conține gluten – trebuie să verifici ingredientele. Ceaiul de plante conține gluten. Latte-urile și cappuccino sunt mai mai sigure deoarece conțin doar lapte și espresso.

În ceea ce privește pâinea, produsele de panificație, pastele, alimentele congelate, conservele, supele, sosurile și dressingurile, înainte să le cumper, ar trebuie să verifici eticheta pentru a fi sigur că nu conțin gluten. Aceste produse cu șansele cele mai mari să conțină gluten.