5 creaturi cu sânge albastru sau verde

De: Carmen Ulian / 07.07.2014, 10:00
Știai că nu toate creaturile din lume au sângele roșu? Unele au sângele albastru sau chiar verde! Iată care sunt acestea.

Omul și alte supraviețuitoare de pe fața pământului au sângele roșu datorită hemoglobinei din celulele roșii. Hemoglobina este o proteină ce conține fier, iar în contact cu oxigenul devine roșiatic.

Animalele cu sânge albastru se numesc teuthide și ele au cupru în hemoglobină, în locul fierului. Sângele lor conține o proteină bogată în cupru cunoscută ca hemocianină care este dizolvată de plasmă, în loc să fie transportată de celulele roșii, și astfel sângele primește culoarea albastră.

Creaturile cu sângele verde primesc această nuanță de la biliverdină, care este un pigment de culoare verde ce rezultă din degradarea hemoglobinei. Aceasta se mai poate observa la om în urma unei lovituri, când vânătaia capătă culori de galben, verde, etc.

1. Caracatița

caracatita

Este una dintre creaturile cu sânge albastru care o ajută să supraviețuiască în apele reci, dar și în cele calde. Specialiștii au descoperit că hemocianina este diferită în funcție de specie, și le ajută să trăiască în condiții extreme.

2. Gândacul armadillo

gandac

Are și el sângele albastru. Este un crustaceu, nu insectă, care nu urinează și își consumă propriile excremente din anus. Atunci când îi este rău devine albastru deoarece hemocianina este alterată de alte chimicale din sânge.

3. Melcul

melc

Are sângele albastru care se colorează așa doar în contact cu aerul, în rest fiind transparent. El poate trăi până la 15 ani. Cei de grădină pot avea peste 14.175 de dinți disuși pe limbă, denumită radulă. Și alte moluște au sângele albastru.

4. Crabul potcoavă

crab

Aceste creaturi există pe planetă de 450 milioane de ani și sunt descendenți ai trilobiților. Sunt capabili să se hrănească cu aproape orice materie organică, iar mâncarea este digerată în timp. Ei nu sunt chiar crabi ci parte dintr-un grup special numit Limulidae. Specialiștii folosesc sângele lor albastru pentru a testa drogurile și la implanturi de toxine. Sângele lor este lăptos precum cel de vacă și are proprietăți antibiotice, fiind folosit și în medicină.

5. Șopârlele

soparla de iarba africana

Cele din familia scincidelor au culoarea sângelui verde datorită biliverdinei. Aceste vietuitoare pot fi întâlnite în Africa, Asia, etc.