5 erupții vulcanice spectaculoase

De: Gabriela Voicu / 29.08.2013, 15:00
Deși erupția unui vulcan interferează brutal cu viața oamenilor, nu putem nega... latura artistică a acestor fenomene devastatoare. Iată cinci erupții vulcanice spectaculoase!

1. Krakatoa

Este o insulă vulcanică din Sundra Strait, situată între insulele Java și Sumatra, Indonezia. Denumirea reprezintă și insulițele înconjurătoare, rămășițe ale unei insule mai mari cu trei creste vulcanice, distruse în urma unei erupții din 1883. Cea mai recentă erupție din Krakatoa a avut loc anul trecut.

2. Kilauea

Este un vulcan din insulele Hawaii de până la 600.000 de ani vechime care de-a lungul vremii a erupt de foarte multe ori, de unde și denumirea sa, care în hawaiiană înseamnă „revărsare”.

3. Klyuchevskaya Sopka

Este cel mai mare munte din Peninsula Kamchatka, Rusia, și cel mai înalt vulcan activ din Eurasia. Klyuchevskaya Sopka se află în patrimoniul UNESCO, iar cea mai recentă erupție a sa a avut loc chiar anul acesta.

 

4. Eyjafjallajökull

Este situat în nordul satului islandez Skógar, la vest de ghețarul Mýrdalsjökull. Cea mai recentă erupție a acestui vulcan acoperit cu gheață a avut loc în 2010.

5. Copahue

Se află la granița dintre Argentina și Chile, iar denumirea sa înseamnă „apă sulfuroasă” în mapuche, un limbaj utilizat în centrul și sudul Republicii Chile.